Úvod Novinky MIMORIADNE: Štát zavádza ĎALŠÍ prísny zákon. Na hraniciach vám nazrú do peňaženky

MIMORIADNE: Štát zavádza ĎALŠÍ prísny zákon. Na hraniciach vám nazrú do peňaženky

2

Štát v posledných dňoch prišiel s viacerými dôležitými zmenami, ktoré sa v tom či onom smere dotknú všetkých obyvateľov. Väčšina pozornosti sa aktuálne upriamuje na konsolidačný balík, o ktorom by sa malo hlasovať už v priebehu dnešného dňa. V skutočnosti je však rozsah plánovaných legislatívnych úprav oveľa širší.

Ako píše verejnoprávna STVR, do legislatívy by sa taktiež mala začleniť povinnosť deklarovať legitimitu peňažných prostriedkov v hotovosti, ktoré sú prepravované cez vnútornú hranicu Európskej únie (EÚ).

Zavedenie tejto povinnosti vyplýva z navrhovaných úprav zákonov, ktoré sú súčasťou novely zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu. Tento materiál vláda schválila v stredu (2. októbra).

Podľa dostupných informácií budú identitu cezhranične prepravovanej hotovosti kontrolovať ozbrojení príslušníci finančnej správy. V prípade, že dotyčná osoba neuposlúchne príkaz na oznámenie prepravy hotovosti v sume presahujúcej 10-tisíc eur, alebo ak dotyčná osoba zámerne uvedie nesprávnu hodnotu prepravovaných prostriedkov, môže byť jej konanie považované za priestupok voči zákonu.

Štát nechce financovať terorizmus

Ministerstvo vnútra vysvetľuje, že dôvodom predloženia návrhu tejto novely zákona, resp. novely zákona o finančnej správe, bolo negatívne hodnotenie Výboru Moneyval. Hodnotiaca správa uvádza, že v regióne V4 (Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko) je evidovaný nadmerný tok hotovosti, ktorou sa má financovať obchodovanie s bielym mäsom, zbraňami a drogami. Taktiež majú slúžiť na podporu terorizmu.

Správa ďalej uvádza, že Slovensko doposiaľ neprijalo dostatočné opatrenia týkajúce sa prísnejšej kontroly hotovosti, čo viedlo k zníženiu hodnotenia krajiny v danej oblasti.

V rámci novej legislatívy by sa potom mal zaviesť aj nový pojem, a to „osoba usadená vo vysokorizikovej krajine“. Okrem toho sa spresňujú povinnosti v rámci vykonávania cezhraničných korešpondenčných vzťahov a vypracúvania programu vlastnej činnosti povinnej osoby.

Kopa nových povinností

A to stále nie je všetko. Štát zároveň cieli na zavedenie európskych smerníc do slovenskej legislatívy, čo znamená aj to, že medzi finančné inštitúcie sa po novom môžu zaraďovať aj poskytovatelia služieb spätých s kryptoaktívami. Týmto subjektom by sa mali uložiť nové povinnosti s úmyslom zmierniť riziká legalizácie a financovania terorizmu.

Napokon sa kvôli nedostatkom pri transpozícií inej európskej smernice dopĺňa návrh zákona napríklad o definíciu konečného užívateľa výhod, a to v prípade zvereneckého fondu zriadeného na základe práv iného štátu.

Pokiaľ ide o kontrolné orgány, tým sa určuje povinnosť spolupracovať s orgánmi kontroly členského štátu, v ktorom má zahraničná povinná osoba sídlo. Finančná spravodajská jednotka sa zase určuje povinnosť spolupracovať s Európskou centrálnou bankou (ECB).