Úvod Zaujímavosti Rusi sú celému svetu na smiech: Vyrobili vlastný počítač. Volá sa „Bobor“...

Rusi sú celému svetu na smiech: Vyrobili vlastný počítač. Volá sa „Bobor“ a je presne tak zlý, ako si myslíte

Avšak nielen kvôli výkonu.

94

Rusko sa od začiatku vojny na Ukrajine rozhodlo osamostatniť vo viacerých sektoroch. Jedným z týchto sektorov sú aj procesory, pri ktorých, asi ako všade inde, sa najviac činilo duo Intel a AMD. Rusko sa časom rozhodlo tieto dve firmy odstrihnúť a prejsť na vlastné riešenie. To je však všetkým na smiech, a to nielen kvôli žalostnému výkonu, informoval server TECHBYTE.sk.

Týmto riešením je procesor s názvom Baikal BE M1000 (alebo Baikal M1) postavený na ARM architektúre. Založený má byť na neaktuálnom 28 nm výrobnom procese, pričom pozostáva z ôsmich jadier ARM Cortex-57. Počet jadier je síce slušný, no ide o značne zastaranú architektúru, ktorá by zaujala možno tak pred desiatimi rokmi. Svedčí o tom aj taktovacia frekvencia, ktorá dosahuje 1.5 GHz.

Rusko to s názvami veľmi nevie

A na čo tento procesor slúži? Delta Computers, dcérska firma ruského štátneho podniku Rosatom, ho zakomponovala do svojho nového počítača s názvom Bobor. Áno, naozaj sa tak volá.

Počítač Bobor | Zdroj: Delta Computers

Počítač používa zdroj typu ATX. Základná doska umožňuje inštaláciu 64 GB operačnej pamäte typu DDR4, ako aj inštaláciu HDD či SSD. Z hľadiska portov možno rátať s PS/2, sériovým portom, dvoma ethernet portmi, USB 3.0 portom a HDMI portom. Rozmery má relatívne skromné, čo znamená, že vo vnútri možno použiť len nízkoprofilové karty.

To, že ide o čisto ruský počítač, dokazuje aj operačný systém, ktorého úlohu zohráva ruský Astra Linux.

Zdroj: ITWeek.ru

Veľký háčik

Bobor však zrejme nebude počítač určený pre bežných spotrebiteľov. Predpokladá sa, že Rosatom ho začlení do svojej energetickej infraštruktúry. No je tu háčik – výroba procesorov Baikal je úzko spätá s firmou TSMC a tá momentálne odmieta procesory produkovať vzhľadom na platné sankcie voči Rusku.

Rusko sa tak nateraz spolieha na naskladnené zásoby. Otázkou je, čo bude, keď sa tieto zásoby minú.