Úvod Aplikácie 720p už nie je HD: YouTube zmenil označenie

720p už nie je HD: YouTube zmenil označenie

1

Najväčšia služba na zdieľanie videí, YouTube, zmenila kategorizáciu rozlíšení. V ňom sa už 720p neoznačuje za HD, ktoré po novom začína až na 1080p. Zmenu si všimol známy YouTuber Marques Brownlee známy ako MKBHD, informoval TECHBYTE.

YouTube mal túto zmenu vykonať ešte približne pred mesiacom, teda v rovnakom čase, keď YouTube kvôli koronavírusu znížil prednastavenú kvalitu videa. Od 24. marca totiž musí v EÚ, Švajčiarsku a Veľkej Británii spúšťať videá na „štandardnom rozlíšení“ a kto chce videá pozerať vo vyššom rozlíšení, musí si to sám zmeniť. Videá sa tak spúšťajú dokonca v 480p, nie v 720p.

Prirodzený vývoj

Za tým, čo YouTube donútilo zmeniť interpretáciu vysokého rozlíšenia pravdepodobne stojí posun vo vývoji a výrobe zobrazovacích panelov s vyšším rozlíšením. Dnes sú bežne dostupné televízory s 4K rozlíšením a na trh začínajú pribúdať aj televízory s 8K rozlíšením.

YouTube už 720p kvalitu neoznačuje ako HD.

HD však nikdy nebolo pevne definované. Je síce pravda, že sa rozlíšenia často uvádzali ako 720p HD, 1080p Full HD, 1440p Quad HD a 2160p Ultra HD, no pri televízoroch takéto označenie neplatilo. „HD“ televízory, teda panely s 1280 x 720, sa skoro vôbec nevyrábali.

Nie je HD ako HD

Okrem počtu zobrazovaných pixelov za kvalitou videa stoja aj ďalšie faktory. Tým hlavným je azda kompresia, ktorá je vo svete internetu často skloňovaná. Aj preto napríklad Full HD na YouTube vyzerá horšie než na Netflixe, kde zas Full HD vyzerá horšie než na Blu-ray.

Na kvalite sa podpisujú aj kodeky a hlavne dátový tok. Internetové spoločnosti sa snažia ušetriť prakticky na všetkom, na čom môžu. Internetová prevádzka a vyťaženie dátových centier jednoznačne patria medzi hlavné oblasti záujmu.