Samsung ešte počas konferencie Unpacked v San Franciscu predstavil nielen trio nových vlajkových lodí radu Galaxy S20, ale aj skladací smartfón Galaxy Z Flip. Na rozdiel od minuloročného Galaxy Flip, ktorý sa otváral ako kniha je Galaxy Z Flip tzv. véčko.

Samsung Galaxy Z Flip sa po krátkom predobjednávkom období dostáva do predaja aj u nás, na Slovensku. Zariadenie, ktorého cena bola stanovená na 1 480 € tak plnohodnotne prichádza na slovenský trh. Ide tak o vôbec prvý skladací smartfón, ktorý je dostupný pre slovenského zákazníka.

Galaxy Z Flip je smartfón určený pre ľudí, ktorí chcú vyniknúť a vyskúšať technológie, ktoré sa postupne vyvíjajú. Nie je určený pre ľudí hľadajúcich najlepší pomer ceny a výkonu.

My sme ho mohli vyskúšať nielen priamo v San Franciscu, ale pred pár dňami aj v Bratislave. Nejde preto o plnú recenziu, tú pripravíme neskôr.

Samsung Galaxy Z Flip
Samsung Galaxy Z Flip

Galaxy Z Flip: Má alebo nemá sklo?

Podobne ako mnohí z vás, aj my sme zachytili informáciu o tom, že Galaxy Z Flip nemá displej zo skla ako o sebe tvrdí. Skutočne to tak po prvotných rozoberaniach vyzeralo. Neskôr nám túto informáciu vyvrátil samotný výrobca ako aj ďalšie rozbory. Galaxy Z Flip displej zo skla skutočne má. Vrstva skla je tenučká a skrytá je pod vrstvou plastového krytu, ktorý ho chráni.

Toto je dôležitá informácia, keďže aj tenučká vrstva skla má na celkové prevedenie obrovský dopad. Displej Galaxy Z Flip je hladší a na dotyk pôsobí „pevnejšie“ než Galaxy Fold či Huawei Mate X.

Displej je aj napriek tomu, že je skladací kvalitný, jasný a krásne farebný. Je to koniec koncov AMOLED, u ktorého si Samsung drží svoj štandard. V strede displeja sa nachádza malá nerovnosť, ktorá je spôsobená tým, že sa v tom mieste displej ohýba. Pri pohľade na Z Flip spredu, ako to budete robiť väčšinou, si to ani nevšimnete. Dá sa však nahmatať, čo mi pri jeho používaní nijako neprekážalo.

Samsung Galaxy Z Flip
Samsung Galaxy Z Flip

Galaxy Z Flip: Keď ho prvýkrát zložíte, zistíte, o čom je

S telefónmi aktívne pracujem už 10 rokov. Za tento čas mi rukami prešli stovky zariadení, ktoré však mali jednu vec spoločnú. Boli to obdĺžniky, ktoré nemenili tvar. Zmena nastala až minulý rok s príchodom Galaxy Fold a Mate X. Tie boli už na prvý dotyk prototypmi, akýmisi prvými pokusmi výrobcov. Galaxy Z Flip pôsobí dokonalejšie. Pôsobí ako hotový produkt, aj keď s pár muškami.

Keď som ho prvýkrát zložil na polovicu, uvedomil som si, koľko práce za tým stojí. Celý mechanizmus pôsobí pevne, kľudne ostane otvorený v akejkoľvek polohe (podobne ako notebook), nič nevŕzga a dokonca mu bol prispôsobený aj softvér.

Po zatvorení je zariadenie skutočne maličké. Hravo sa zmestí do dlane a ešte ľahšie ho schováte do vrecka či kabelky. Telefón je z vonku chránený vrstvou Gorilla Glass 6, takže sa mu pri preprave nič nestane a práve toto je kľúčové.

Samsung Galaxy Z Flip
Samsung Galaxy Z Flip

Galaxy Z Flip: Ako ľahko sa dokáže poškodiť?

Ľahko. Displej je kvôli schopnosti skladať sa mäkký. ALE. Telefón v otvorenom stave bude len vtedy, keď ho budete používať. Ak nepracujete na stavbe, kde do miešačky prihadzujete piesok, ktorý by ho mohol poškriabať (pre vás je ideálnejší napríklad S20 chránený Gorilla Glass 6 spredu aj zozadu), nemáte sa čoho báť.

Pri bežnom používaní sa telefón nepoškodí a keď ho strčíte do vrecka, strčíte ho tam zatvorený. Vtedy ho chráni vrstva Gorilla Glass 6.

Z toho, aký je displej na Z Flip mäkký som počul veľa. Verte mi však, že v reálnom svete to taký problém nie je.

Samsung Galaxy Z Flip
Samsung Galaxy Z Flip

Galaxy Z Flip: Žiadosť do ďalších rokov

Telefón sa dá používať aj v zatvorenom stave. Vedľa fotoaparátov sa totiž nachádza maličký displej, ktorý ukazuje čas a plní ešte jednu funkciu. Keď dvakrát zatlačíte tlačidlo pre zapnutie displeja, spustí sa fotoaparát a malý displej sa premení na miniatúrny hľadáčik.

Je síce malý, no dáva vám aspoň približnú predstavu pre to, čo momentálne fotíte. Aj napriek tomu by som však bol rád, ak by sa displej do budúcna zväčšil. Aspoň o niečo.

Moje prvotné skúsenosti s Flipom ukončím pri softvéri. Ten som síce načal o niečo vyššie, no je to dôležitá téma, ktorú by Samsung nemal brať na ľahkú váhu. Pri Z Flip Samsung ukázal, ako môže vyzerať optimalizácia pre skladacie smartfóny. Aplikácia fotoaparátu napríklad pri stave, keď je telefón otvorený ako notebook zobrazuje hľadáčik vo vrchnej častiovládacie prvky v tej spodnej.

Samsung Galaxy Z Flip
Samsung Galaxy Z Flip

Takúto integráciu unikátnosti Galaxy Z Flip by som rád videl nielen v aplikáciách od Samsungu, ale aj v aplikáciách tretích strán. Bude to na Samsungu, aby presvedčil vývojárov nech tieto funkcie implementujú. Pretože bez aplikácií ušitých na mieru pre skladacie smartfóny vám telefón okrem možnosti ho fyzicky zložiť nedá nič navyše.

Tak či onak, Galaxy Z Flip pre mňa osobne predstavuje najväčší skok iným smerom za niekoľko rokov. Používať ho je zábava, vyzerá skvele a verím, že reálny svet k nemu nebude taký krutý ako ruky testerov.

Plnú recenziu vám prinesiem keď sa mi do rúk dostane testovací kus.

Samsung Galaxy Z Flip
Samsung Galaxy Z Flip

Galaxy Z Flip: Cena a dostupnosť

Samsung Galaxy Z Flip sa začal predávať 21. februára za cenu 1 480 €. Dostupný je v eshope Samsungu, značkových predajniach Samsung a u vybraných predajcov. Samsung Galaxy Z Flip sa predáva so špeciálnym 12-mesačným poistením. Ak sa vám počas prvého roka poškodí displej, Samsung vám ho vymení za spoluúčasť 109 €. Ďalšie výmeny budú drahšie. Hovorí sa až o čiastke okolo 500 €.

Do ponuky ho zaradil aj Telekom. Pri ÁNO XXL vám ho predá za jednorazovú akontáciu 479 € + 23 € mesačne (24 mesiacov). Pri ÁNO L jeho cena stúpne na 779 € (akontácia) a 23 € mesačne (24 mesiacov).