Úvod Zariadenia Lenovo sa chváli: Máme notebook s ohybnou obrazovkou!

Lenovo sa chváli: Máme notebook s ohybnou obrazovkou!

0

Flexibilné obrazovky sa v poslednom období predvádzali hlavne v skladacích smartfónoch Samsung Galaxy Fold alebo Huawei Mate X. Neskôr má prísť na trh aj vyklápačka Motorola Razr, ktorá bude rovnako vybavená ohybným displejom.

Využitie flexibilných obrazoviek nie je pochopiteľne obmedzené len na mobilné telefóny. LG má v portfóliu televízor Signature OLED TV R, ktorého obrazovka sa síce neskladá, ale roluje.

Existujú aj ďaleko netradičnejšie riešenia. Módny dom Louis Vuitton svetu ukázal dámsku kabelku, ktorej súčasťou sú dva flexibilné OLED panely. Zatiaľ sme však nevideli žiadny koncept skladacieho počítača, čo momentálne mení spoločnosť Lenovo.

notebook

Stále iba prototyp notebooku je súčasťou radu zariadení Thinkpad X1. Pracuje s flexibilným OLED displejom s 2K rozlíšením a uhlopriečkou 13,3-palca. Skladá sa smerom dovnútra, čiže ako klasický notebook.

skladaci pc
Displej pokrýva celú pracovnú časť zariadenia, pre zadávanie textu slúži softvérová klávesnica. Foto: Amelia Holowaty Krales/The Verge

Obrazovka samotná nemá zrovna vysoký jas a o dobrých pozorovacích uhloch sa tiež hovoriť nedá. Nároky ale nie sú vysoké, keďže ide o koncept využívajúci úplne nové technológie. Zariadenie poháňa procesor Intel a beží na OS Windows 10.

Komerčná verzia zariadenia, ktorá by podľa predstáv výrobcu mohla byť predstavená v roku 2020, ale nemá byť viazaná na tento operačný systém spoločnosti Microsoft. Koľko bude takýto produkt stáť, zatiaľ nie je známe.

V kategórii „cenovo dostupných zariadení“ sa ale s najväčšou pravdepodobnosťou nachádzať nebude.