Úvod Výrobcovia Samsung Čo sa deje? Zisk Samsungu medziročne klesol o 60 %!

Čo sa deje? Zisk Samsungu medziročne klesol o 60 %!

1

Ekonomická výkonnosť spoločnosti Samsung bude v prvom štvrťroku 2019 výraznejšie nižšia oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Predpovedá to čerstvo zverejnená správa, ktorá informuje o predbežných finančných výsledkoch. 

Konečné a úplne presné čísla budú známe až o niekoľko týždňov. Napriek tomu je jasné, že Samsung v Q1 zarobí menší balík peňazí. Prevádzkový zisk má dosiahnuť úroveň 5,5 miliardy amerických dolárov, čo je na prvý pohľad slušné číslo.

V prvom štvrťroku 2018 však Samsung dosiahol zisk o objeme 14,4 miliardy USD. Vtedy išlo o rekordný výsledok. Za horšími prognózami môže stáť niekoľko faktorov. V prvom rade to je klesajúca cena pamäťových modulov, ktoré Samsung produkuje vo veľkom. V odvetví polovodičov kraľuje.

Zisk zrejme ovplyvní aj nižší dopyt po OLED displejoch, ktoré sú určené pre smartfóny iPhone od Apple. Ďalší faktor predstavuje silnejúca konkurencia v odvetví inteligentných mobilných telefónov.

Výrobca ale vkladá nádeje do dobre etablovaných vlajkových modelov Samsung Galaxy S10 alebo do ohybných obrazoviek, o ktoré môžu mať v blízkej budúcnosti záujem ďalší výrobcovia spotrebnej elektroniky.

Dopyt po pamätiach by zase mohli podporiť investície do dátových centier. Samsung si takýto významnejší pokles zisku naposledy pripísal pred viac ako dvoma rokmi.

Uvidíme, ako sa bude kórejskému gigantovi dariť v nadchádzajúcich mesiacoch.