Úvod Výrobcovia Samsung Samsung vyvinul nový procesor: Nasadí ho do nových vozidiel Audi

Samsung vyvinul nový procesor: Nasadí ho do nových vozidiel Audi

0

Samsung priniesol na svet svoj nový procesor. Novinka nesie názov Exynos Auto V9 a ako už naznačuje samotný názov, je vyrobená pre moderné automobily. Za vývojom stoja aj špecialisti z radov nemeckej automobilky Audi, ktorá gigantovi pomáhala.

Preto asi nikoho neprekvapí, že ho podobne ako OLED displeje nájdeme aj v štvorkolesových produktoch z jej portfólia. Server SamMobile spomína, že pokročilé čipy integrujú do ďalšej generácie palubných systémov, aby tak mohli držať krok s dobou. Premiéra ale vraj prebehne až v roku 2021.

„Sme nadšení, že môžeme predstaviť novú líniu produktov Exynos Auto, počínajúc Exynos Auto V9, ktorá prináša poriadny výkon do ďalšej generácie informačných systémov, pričom spĺňa prísne požiadavky na spoľahlivosť,“ prezradil Kenny Han, jeden z členov vrcholového manažmentu juhokórejského giganta.

Exynos Auto V9 reprezentuje úplne nový modelový rad procesorov Exynos, ktorý vznikol kvôli rozmachu elektromobility a digitalizácie. Čoraz viac výrobcov z automobilového priemyslu mení svoj pôvodný kurz, pretože by v opačnom prípade mohli dopadnúť ako Nokia alebo BlackBerry. Samsung teda vycítil jedinečnú príležitosť a priniesol niečo, čo potrebujú na dosiahnutie svojich cieľov.

8 nm proces a 8 jadier

Procesor Exynos Auto V9 vznikol prostredníctvom moderného 8-nanometrového výrobného procesu, čo pre používateľa znamená záruku poriadneho výkonu a zároveň i skvelého energetického manažmentu. Čo sa týka jadier, ide o Cortex-A76, pričom tých je k dispozícii až 8. Maximálny takt dosahuje úroveň 2.1 GHz.

Čip má ale okrem hlavného procesora aj štyri zvukové procesory spolu s procesorom pre umelú inteligenciu. Ten je prítomný na to, aby rýchlo a spoľahlivo spracovával audio-vizuálne dáta pre technológiu rozpoznávania tváre alebo gest rúk. Potenciál má však v neďalekej budúcnosti oveľa väčší.