foto: hearthook.com

Google má vo svojej réžii rozbehnutých viac či menej nádejných projektov, pričom jeden z nich je zameraný na konverziu a optimalizáciu internetových stránok, a práve táto novinka sa momentálne začína testovať v Indonézii.

Indonézia je krajina, v ktorej je používanie smartfónov hlavne medzi mladými ľuďmi veľmi obľúbené, v krajine však nie je dostatočne kvalitná internetová infraštruktúra a používatelia sú tak často odkázaní na veľmi pomalé internetové pripojenie.

Indonézia je teda ideálna na testovanie nového spôsobu optimalizácie stránok, ktoré sa podľa Google budú načítavať pri pomalom pripojení až 4 X rýchlejšie, s možnou úsporou dát až do 80%, čo môže výrazne znížiť náklady na mobilné dátové balíky.

snímka49Optimalizácia funguje tak, že ak Google zaznamená pripojenie na úrovni 2G alebo pomalšie, navštívené stránky za chodu „prekóduje“ na okresané jednoduchšie zobrazenie.

Samozrejme nie všetky stránky dokážu byť takto konvertované, jedná sa hlavne o náročné weby, video blogy, stránky pracujúce so súbormi cookie a podobne.

Spoločnosti Google ide ale hlavne o ich vyhľadávanie, prostredníctvom ktorého väčšina užívateľov smartfónov prirodzene nachádza a navštevuje bežné stránky, a deje sa tak často práve prostredníctvom smartfónov.

Táto optimalizačná funkcia bude v Indonézii dostupná zatiaľ výhradne na smartfónoch s Androidom 2.3 a vyšším, s podporou pre defaultný Android prehliadač alebo prehliadač Chrome.

Globálna dostupnosť je zatiaľ v nedohľadne a spoločnosť Google čaká ešte veľa práce a testovania, každopádne sa jedná o skvelý projekt, ktorý môže hlavne v rozvojových krajinách urobiť internet dostupnejší.