Úvod Novinky MIMORIADNE: Hrozí, že Slováci prídu o obľúbený obchod. EÚ v ňom vidí...

MIMORIADNE: Hrozí, že Slováci prídu o obľúbený obchod. EÚ v ňom vidí hrozbu

2

Európska komisia sa obrátila na čínsku internetovú spoločnosť Temu s požiadavkou o poskytnutie detailných informácií týkajúcich sa ich postupov v boji proti predaju nelegálnych a potenciálne nebezpečných výrobkov na ich platforme. Tento krok je súčasťou snahy Bruselu zabezpečiť dodržiavanie nariadenia o digitálnych službách (DSA), ktoré vstúpilo do platnosti v auguste tohto roka, informoval server La Tribune.

Temu musí vysvetľovať

Komisia žiada Temu, aby do 21. októbra poskytla podrobné informácie o tom, aké opatrenia prijala na zabránenie predaju zakázaných produktov a ako zabezpečuje, aby sa títo predajcovia na platforme znovu neobjavili. Okrem toho sa zaujíma o systémy odporúčaní, ktoré Temu využíva, a o to, ako chránia osobné údaje používateľov.

“Chceme mať istotu, že online platformy pôsobiace v EÚ dodržiavajú naše pravidlá a chránia spotrebiteľov pred nebezpečnými produktmi,” uviedol predstaviteľ Európskej komisie.

Ak Temu neposkytne požadované informácie alebo ak odpovede nebudú uspokojivé, Komisia môže pristúpiť k formálnemu vyšetrovaniu, ktoré môže viesť k finančným sankciám. Podľa DSA môžu pokuty dosiahnuť až 6 % celosvetového obratu spoločnosti.

Rastúci tlak zo strany členských štátov

Už v septembri tohto roka vyzvalo niekoľko členských krajín EÚ, vrátane Nemecka, Francúzska, Rakúska, Poľska, Dánska a Holandska, Komisiu na prísnejší dohľad nad online predajcami ako Temu a Shein. Tieto krajiny upozornili na nedostatočnú kontrolu predávaných produktov, ktoré môžu byť nebezpečné pre spotrebiteľov, a na nespravodlivé praktiky v oblasti hospodárskej súťaže.

Obe platformy sú známe svojimi nízkymi cenami, čo z nich robí populárne miesta pre online nákupy. Kritici však poukazujú na problémy s kvalitou výrobkov, nedostatočnou transparentnosťou a možným porušovaním práv duševného vlastníctva.

“Ide o otázky súvisiace s ochranou spotrebiteľa, verejným zdravím, ale aj s ochranou osobných údajov a duševného vlastníctva,” povedal nemecký štátny tajomník pre hospodárstvo Sven Giegold.

O čom hovorí nariadenie DSA?

DSA je legislatíva EÚ, ktorá má za cieľ vytvoriť bezpečnejšie a zodpovednejšie online prostredie. Ukladá platformám povinnosti týkajúce sa odstraňovania nelegálneho obsahu, transparentnosti algoritmov a ochrany osobných údajov.

Temu má teraz niekoľko dní na to, aby reagovala na požiadavky Komisie. V závislosti od poskytnutých informácií sa rozhodne o ďalšom postupe. Tento prípad môže byť precedensom pre iné online platformy pôsobiace v EÚ, ktoré budú musieť dodržiavať prísne pravidlá DSA.