Úvod Novinky Aktuálne Slováci sa musia pripraviť: Pribudne nová povinnosť! Za TOTO už budeme musieť...

Slováci sa musia pripraviť: Pribudne nová povinnosť! Za TOTO už budeme musieť platiť

0

Začiatkom budúceho mesiaca nadobudne účinnosť nová legislatíva, ktorá Slovákom prinesie ďalšiu extra povinnosť. V jej rámci štát upraví fungovanie povinného zmluvného poistenia (PZP). Po novom bude toto poistenie povinné nielen na motorové vozidlá, ale aj na viaceré elektrické kolobežky. O náležitostiach legislatívy píše server TECHBYTE.sk.

O povinnosti uhrádzať si PZP na elektrické kolobežky sa debatuje už dlhšie. Od 1. augusta sa však debaty premenia na realitu.

Elektrické kolobežky sa v posledných rokoch stali mimoriadne obľúbeným dopravným prostriedkom v mestských oblastiach. Umožňujú rýchlu, efektívnu a predovšetkým lacnú prepravu z bodu A do bodu B. Využiť ich pritom môžu aj tí, ktorí osobne žiadnu nevlastnia. Na Slovensku totiž vystupuje viacero spoločností, ktoré kolobežky požičiavajú za „symbolický“ poplatok.

Hrozivé štatistiky

Štatistiky však ukázali, že tento dopravný prostriedok sa spája aj s nemalými bezpečnostnými rizikami. HNonline.sk citujúc poisťovňu Uniqa uvádza, že nehodovosť v súvislosti s elektrickými kolobežkami za posledných 5 rokov stúpla viac ako 10-násobne. Zvýšil sa teda počet nehôd, ktorých riešenie je z právneho hľadiska príliš komplikované. Zavedenie PZP aj na elektrické kolobežky by podľa štátu malo proces výrazne zjednodušiť.

Kolobežky dokážu byť mimoriadne, v horšom prípade až fatálne nebezpečné. Platí to najmä pri jazde vysokými rýchlosťami, kedy sa citeľne znižuje stabilita. Problémom je taktiež jazda na kolobežke po zotmení, kedy ju aj napriek osvetleniu môže auto, chodec či cyklista celkom jednoducho prehliadnuť.

Kugoo Kirin S1 Pro
Kugoo Kirin S1 Pro | Zdroj: Lukáš Zachar (TECHBYTE.sk)

Na koho sa vzťahuje nová povinnosť?

PZP nebude nutné platiť na úplne všetky kolobežky. Povinnosť sa vzťahuje na modely, ktoré majú stanovenú vyššiu konštrukčnú rýchlosť ako 25 km/h. Poistenie je potom potrebné uhradiť aj na kolobežky, ktorých konštrukčná rýchlosť dosahuje viac ako 14 km/h a vážia viac ako 25 kilogramov. Rovnaké podmienky platia aj pre segwaye.

Z uvedených parametrov vyplýva, že väčšina majiteľov elektrických kolobežiek si môže vydýchnuť. Obľúbenejšie sú totiž modely, ktorých rýchlosť dosahuje maximálne 25 km/h. Tie totiž zvyčajne bývajú cenovo dostupnejšie.

Čo ďalšie sa zmení?

Okrem rozšírenia povinnosti PZP sa zmenia aj niektoré podmienky v rámci poistných udalostí. Dotknú sa napríklad regresných nárokov. V prípade, že si poistenec nesplní niektorú z uložených povinností, poisťovňa môže skrátiť vyplatené poistné do výšky 50 percent. Ak je poistná udalosť nahlásená do 15 dní od jej vzniku, regres sa zníži na 30 percent. Regres potom nebude platiť vôbec, ak si poistenec nesplní kľúčovú povinnosť z objektívnych dôvodov.

Peniaze, euro, bankovky, mince
Ilustr. obr. | Zdroj: Lukáš Zachar (TECHBYTE.sk)

Ďalej sa menia pokuty, ktoré hrozia v prípade neuhradeného PZP. V súčasnosti môžu siahať od 16,60 eura do 3 319,40 eura. Po novom sa rozmedzie navýši na 50 eur až 5 000 eur. Upravia sa taktiež limity krytia. Hranica 5 240 000 eur za škodu bez ohľadu na počet zranených alebo usmrtených osôb sa zdvihne na 6 450 000 eur, zatiaľ čo poistné krytie porastie na 1 300 000 eur zo súčasných 1 050 000 eur.