Úvod Novinky One UI 7: Čo všetko bude nové? (PREHĽAD)

One UI 7: Čo všetko bude nové? (PREHĽAD)

Samsung má už čoskoro vydať prvú beta verziu novej generácie rozhrania One UI. Očakáva sa viacero dôležitých zmien.

0

Samsung len pár dní dozadu predstavil novú verziu svojho používateľského rozhrania One UI, menovite One UI 6.1.1, ktorá cielila predovšetkým na rozšírenie už tak bohatej ponuky funkcií umelej inteligencie (AI). Informátori sa tak postupne začínajú čoraz viac zaujímať o nadchádzajúcu veľkú aktualizáciu, ktorá bude založená na operačnom systéme Android 15. Ako už zrejme viete, bude ňou One UI 7.

Ako píše server TECHBYTE, nová generácia používateľského rozhrania prinesie kopu zmien, ktoré používatelia rozhodne uvítajú s otvorenou náručou. Zmeniť by sa mal dokonca aj dizajn, čo je oblasť, v ktorej One UI posledné roky viac-menej stagnovalo. Samozrejme, nejakých tých inovácií sme sa dočkali, no zväčša išlo o drobné úpravy, viaceré z ktorých sa obišli bez povšimnutia.

Prvá beta verzia už onedlho

Kľúčových podrobností však máme viacero. Známy informátor Ice universe na sociálnej sieti X zverejnil príspevok, v ktorom uviedol, že Samsung plánuje vydať prvú beta, respektíve testovaciu verziu One UI 7 už v priebehu nadchádzajúceho mesiaca, čiže v auguste. Stať sa tak má za predpokladu, že počas blízkeho vývoja nedôjde k žiadnym vážnejším komplikáciám.

Dávnejšie pritom ten istý informátor prezradil, že One UI 7 ponúkne zásadné vizuálne vylepšenia, ktoré by mali zahŕňať aj nové, „ultraplynulé“ animácie. Porovnal ich s animáciami, aké môžeme vidieť v rámci konkurenčných rozhraní iOS (Apple) a ColorOS (Oppo). Stojí však za zmienku, že neskôr príspevok s týmto poznatkom vymazal, takže nevieme, či sa pomýlil a v skutočnosti žiadne plynulé animácie neprídu, alebo či len jednoducho poskytol neúplné informácie.

Zmenia sa viaceré prvky

Avšak únikov, ktoré hovoria o prichádzajúcej zmene dizajnu, je viacero. Jeden z tých dávnejších, o ktorom sme vás informovali aj na našom webe, tvrdil, že One UI 7 ponúkne nový vzhľad ikon aplikácií a prerobený Quick Panel. Rovnako ako Ice universe, aj tento príspevok zmienil možnosť plynulejších animácií.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra | Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

One UI 7 má taktiež obsahovať vizuálne zmeny pre aplikáciu fotoaparátu, ktorá vraj ponúkne rýchlejší prístup ku kľúčovým ovládacím prvkom. Dostupné budú v novej sekcii nadchádzajúcej sa v blízkosti prepínača režimov fotenia. Informátori ďalej hovoria o pribudnutí funkcie App Lock, čiže zámku aplikácií, ale aj o zmene orientácie knižnice s aplikáciami z horizontálnej na vertikálnu.

Najskôr (zrejme) vlajkové lode

Pokiaľ ide o zariadenia, ktoré budú mať nárok na nová generáciu One UI, presný zoznam zatiaľ k dispozícii nemáme. Obecne sa však očakáva, že prvými zariadeniami, ktoré ju dostanú, budú modely z vlajkovej série Galaxy S24 (recenzia TU). Tieto zariadenia by taktiež ako prvé mali získať možnosť aktualizácie na beta verziu.

Súdiac podľa precedensu, ktorý Samsung nastavil v rámci aktualizácií softvéru, možno predpokladať, že za sériou Galaxy S24 budú nasledovať modely Galaxy S23, Galaxy Z Flip6 a Galaxy Z Fold6.

Nie je isté, kedy rozhranie debutuje v stabilnej verzii, no vraj sa tak stane po úspešnom vydaní piatich až šiestich beta verzií. Je teda možné, že One UI 7 oficiálne debutuje niekedy v priebehu novembra. Smartfóny z cenovo dostupnejších tried by sa mohli aktualizácie dočkať začiatkom budúceho roka.