Úvod Novinky Vodičov mätie táto značka: Nevedia, čo znamená, je dôležitá

Vodičov mätie táto značka: Nevedia, čo znamená, je dôležitá

Viacerých vodičov vyplašila nová dropavná značka so skutočne nezvyčajným dizajnom. Netreba však hneď panikáriť.

2

Každý človek, ktorý má vodičské oprávnenie, by mal plne rozumieť každému dopravnému značeniu. No povedzme si otvorene, tých značení je naozaj veľa, takže je celkom náročné ich všetky ovládať naspamäť. A samozrejme, z času na čas pribudnú nové značky. Tak sa po novom deje v okolí nemeckého Mníchova. Nové značenie sa tu objavilo hneď niekoľkokrát, pričom mnoho vodičov ostalo zmätených.

Ako píše server TECHBYTE, táto značka má okrúhle telo s priemerom asi 70 cm, pričom vyplnené je akýmsi abstraktným čiernobielym vzorom. Objavila sa hneď 13-krát, a to na úseku diaľnice A9 medzi mestami Mníchov a Ingolstadt. Rozostup medzi jednotlivými značkami má činiť 2,5 kilometra.

Nová dopravná značka na diaľničnom úseku A9 v Nemecku
Nové dopravné značenie na diaľničnom úseku A9 v Nemecku | Zdroj: Matthias Balk/dpa

Značka pre budúcnosť

Hlavnou otázkou je, na čo presne značenie slúži. Dá sa povedať, že určitou nápoveďou je jej dizajn. Vyzerá totiž futuristicky. A presne budúcnosti sa týka jej význam. Značky tohto typu totiž slúžia viac-menej ako orientačné body pre vozidlá, ktoré sú vedené autonómnym systémom, resp. počítačom. V kombinácii s mapovými podkladmi a pokročilými senzormi vraj možno na centimetre určiť polohu vozidla.

Nové značenie korešponduje s vyhlásením spolkového ministra dopravy z mája roku 2015, kedy časť diaľnice A9 uznal za oficiálny diaľničný úsek pre testovanie vozidiel s autonómnym riadením.

Samozrejme, poniektorým motoristom sa z nových značiek začalo kropiť čelo, no v skutočnosti na paniku nie je žiadny dôvod. Pre bežných ľudí s bežnými autami nemajú žiadny význam, a teda je možné ich bez strachu ignorovať.

Podivných značiek pribúda

Je však pravda, že v poslednom období je tých čudných značiek stále viac a viac. Stačí sa presunúť len o kúsok ďalej na západ, konkrétne do Francúzska, kde sa značnej pozornosti zaslúžila značka s modrým pozadím a bielym kosoštvorcom. Písali sme o nej aj na našom webe.

Nová dopravná značka
Zdroj: Pixabay/úprava redakcie

Aby sme vám ušetrili hľadanie, táto konkrétna značka slúži na vyznačovanie cestných úsekov vyhradených pre elektrické vozidlá, motocykle, vozidlá MHD, ale aj bežné automobilky, pokiaľ majú viac ako dvoch pasažierov. Pýtate sa, prečo? Značka má zlepšiť plynulosť cestnej premávky, no či sa jej to naozaj darí, to je druhá vec.

Problémom však vedia byť aj tie známejšie

Komplikácie však nemusia nutne predstavovať len nové, resp. neznáme značky. Vedia ich predstavovať aj značky, ktoré by nám mali byť dôverne známe. V nedávnom článku sme vás informovali o tom, ako mnohí vodiči nechápu správne výstražného značenia, ktoré v trojuholníku s červenými okrajmi vyobrazuje snehovú vločku.

Mnoho vodičov si myslí, že značka platí len v zime a že ich varuje pred rizikom zasneženej vozovky. Tá druhá vec je čiastočne pravda, tá prvá vôbec. Značka platí aj v lete, teda ak je doplnená o ďalšiu značku, ktorá informuje o obmedzenej rýchlosti. V takom prípade treba dodržiavať vyznačený rýchlostný limit, a to aj vtedy, keď sa na vozovke nenachádza žiadny sneh či poľadovica.