Úvod Novinky Toho, čoho sme sa báli, sa stalo: Vznikla nová daň, platí sa...

Toho, čoho sme sa báli, sa stalo: Vznikla nová daň, platí sa za každý prejdený kilometer

Nová daň má naplniť štátnu kasu. Peniaze chcú použiť na opravu cestných komunikácií, experti sú skeptickí.

4

Štátne kasy sú prázdnejšie, než býva zvykom, preto vlády pripravujú rôzne spôsoby, ako ich opäť naplniť. Najjednoduchším spôsobom, ako tak spraviť, je úprava daní. Nová daň sa zavádza na Slovensku a po novom aj v Nemecku. Vodiči budú musieť platiť za každý prejdený kilometer a bohužiaľ, nie je to vtip ale krutá realita, všimol si TECHBYTE.

Daň zaplatíte za každý prejdený kilometer

Nemecká štátna kasa je príliš prázdna na to, aby si krajina mohla dovoliť opravu dôležitých ciest. Vyriešiť to má nová daň, ktorá vodičom uloží povinnosť platiť za každý prejdený kilometer. Je pritom úplne jedno či jazdíte na elektromobile alebo benzínovom či naftovom aute. Server Focus hovorí, že dôvodom takéhoto drastického kroku je zlý stav pozemných komunikácií, na ktorých opravu nie sú peniaze.

Bohužiaľ, analýzy ukazujú, že na opravu ciest by putovalo len 62 % peňazí vyzbieraných z novej dane. Zvyšok by štát použil na iné veci. To sa, samozrejme, nepáči rôznym inštitúciám a expertom. Tak napríklad, Automobilový klub AvD hovorí, že vodiči sú už teraz zaťažení rôznymi poplatkami a daňami, ktoré sa neustále zvyšujú.

Nová daň sa dotkne všetkých vodičov
Zdroj: Pexels, Getty Images Signature

Peniaze minuli na dotáciu elektromobility

Krajina doteraz minula stovky miliónov eur na dotácie pre elektromobily a výstavbu siete nabíjačiek. Teraz jej, prirodzene, tieto peniaze chýbajú.

Riešením je podľa vlády cestovať mestskou hromadnou dopravou, čo ale podľa expertov pre mnohých vodičov predstavuje problém, keďže v mnohých oblastiach nie sú postačujúce spoje. Aktuálne sa počíta, že nová daň bude platiť len pre vozidlá registrované v Nemecku.

Slovenskí vodiči si tak môžu oddýchnuť. Aspoň na chvíľu. Krok Nemecka totiž môže vnuknúť nápad aj slovenskej vláde, resp. ďalším vládam krajín , ktoré môžu podobnú daň zaviesť aj v tamojších krajinách. To, koľko sa bude platiť za každý prejdený kilometer zatiaľ známe nie je.