Úvod Elektromobilita To je vtip? Testujú vlak na baterky. Dojazd má len 80 km,...

To je vtip? Testujú vlak na baterky. Dojazd má len 80 km, vraj je to ideálne

Vlak bude jazdiť už tento rok. Má dojazd 80 km, nabíjať sa dokáže troma spôsobmi.

0

Vývoj vlaku na baterky českej výroby práve vstúpil do ďalšej fázy. Batériová verzia vlaku s označením RegioPanter aktuálne podlieha testovaniu na okruhu Výskumného Ústavu Železničného v českom Velime, informoval server TECHBYTE.

Batériová verzia (BEMU) sa od klasického vlaku dizajnovo až na zelenú farbu nijak nelíši. Najväčším rozdielom, z konštrukčného hľadiska, je batéria umiestnená na streche, ktorá sa dokáže nabíjať z nabíjačky, z trakčného vedenia a dokonca aj rekuperáciou pri brzdení. Samotné batérie vlaku ponúkajú čisto elektrický dojazd 80 kmmaximálnu rýchlosť 120 km/h.

Vlak Bateriová elektrická jednotka RegioPanter Škoda Group
Bateriová elektrická jednotka RegioPanter | Zdroj: Škoda Group

Vlak na baterky za 6 miliónov eur

Cena za model BEMU 160 dosahuje 152 miliónov českých korún (6 miliónov eur). Výrobca už má objednávku na minimálne štyri kusy. Prvá z nich má jazdiť po Moravskoslezskom kraji.

Verejnosť by sa mala možnosť poprvýkrát previezť na takomto špeciálnym vlakom už v decembri. „Výroba prvých českých batériových vlakov prebieha podľa plánu a počítame s dodaním zákazníkovi pre nasadenie do nového grafikonu,“ potvrdil hovorca Škoda Group Jan Švehla. Vlak by mal premávať na trase Veřovice – Ostrava.