Úvod Novinky One UI 6.1 má problém: Používatelia začali hlásiť problémy s batériou

One UI 6.1 má problém: Používatelia začali hlásiť problémy s batériou

0

Samsung začiatkom tohto roka oficiálne vydal jednu z najdôležitejších verzií svojho používateľského rozhrania One UI. Je ňou One UI 6.1, ktorá je špeciálna predovšetkým tým, že do kompatibilných zariadení prináša prvotriedne funkcie umelej inteligencie (AI). Samozrejme, očakávalo sa, že aktualizácia prinesie aj opravy kľúčových chýb, ktoré trápili predošlú verziu rozhrania. A hoci sa tak do istej miery stalo, minimálne jeden kľúčový problém pretrváva, píše TECHBYTE.

Týkať sa to má modelov Galaxy Z Fold5 a Galaxy Z Flip5. Tieto zariadenia, spoločne s radom Galaxy S23, obdržali aktualizáciu na One UI 6.1 koncom marca. Krátko na to však používatelia skladačiek začali hlásiť, že sa im až podozrivo rýchlo míňajú percentá batérie. Rovnakého javu si údajne všimli aj redaktori SamMobile.

Samsung Galaxy Z Fold5 / One UI
Samsung Galaxy Z Fold5 | Zdroj: Lukáš Zachar (TECHBYTE.sk)

Situácia sa ešte viac zhoršila

Mnohí pevne dúfali, že z hľadiska výdrže sa zariadenia aktualizované na One UI 6.1 časom vrátia do akéhosi akceptovateľného normálu. No žiaľ, tak sa zatiaľ nestalo. Výdrž batérie niektorých zariadení je dokonca ešte horšia, než aká bola pri One UI 6.0. Ak neveríte, rozhnevané komentáre používateľov môžete nájsť na viacerých sociálnych sieťach a fórach.

Stojí za zmienku, že zhoršenú výdrž batérie hlásia aj poniektorí majitelia modelov Galaxy S23. Zdá sa ale, že pri tých nie je situácia až taká vážna. Navyše, týkať sa to má len dvoch nižších modelov, teda Galaxy S23 a Galaxy S23+. Pri Galaxy S23 Ultra je vraj všetko v poriadku.

Pokiaľ ide o modely Galaxy S a Galaxy Z vydané pred rokom 2023, od ich majiteľov nepočúvame takmer žiadne sťažnosti, ktoré by sa týkali skrátenej výdrže. Na druhú stranu, staršie modely majú One UI 6.1 k dispozícii len veľmi krátko, takže ich používatelia ešte nemali dosť času na to, aby si všimli nejakých výraznejších zmien v správaní.

Samsung Galaxy S22+ | Zdroj: Lukáš Zachar (TECHBYTE.sk)

Oprava je zatiaľ v nedohľadne

Samsung doposiaľ oficiálne nepotvrdil, že by aktualizácia One UI 6.1 mohla spôsobovať kratšiu výdrž batérie. Nevieme teda, kedy (a či vôbec) bude tento problém adekvátne riešiť.

Netreba však hneď zúfať. Samsung odvádza celkom dobrú prácu, pokiaľ ide o adresovanie chýb vo svojich zariadeniach. Preto veríme, že pre dotknuté smartfóny čoskoro vydá aktualizáciu, ktorá problém s rýchlejším vybíjaním batérie definitívne vyrieši.

Predsa len, niektoré modely, ako napríklad tie z radu Galaxy S22, už dostali po hlavnej verzii One UI 6.1 aspoň jednu novú aktualizáciu. Je však pravda, že tieto aktualizácie sa zameriavali takmer výhradne na vylepšenia bezpečnosti.

Čo môžete spraviť?

Ak vlastníte Galaxy Z Fold5, Galaxy Z Flip5, Galaxy S23 alebo Galaxy S23+, a všimli ste si, že sa vám po inštalácii One UI 6.1 zhoršila výdrž batérie, asi vás veľmi nepotešíme – nateraz sa s tým jednoducho budete musieť zmieriť.

Môžete však manuálne predĺžiť výdrž tým, že v zariadení vypnete energeticky náročné funkcie, ako je napríklad Always-on Display (AoD), prípadne začnete používať úsporné režimy. Za pokus taktiež stojí vyčistenie vyrovnávacej pamäte. Alternatívne môžete skúsiť nasledovať tento návod, v ktorom hovoríme o spôsoboch ako predĺžiť výdrž batérie.

V extrémnom prípade môžete zvoliť obnovenie zariadenia do výrobných nastavení. V takom prípade sa ale vopred uistite, že máte dôkladne zálohované všetky potrebné údaje.