Úvod Zaujímavosti Donúti vás spomaliť účinnejšie než radar. Obce začali používať systém, pred ktorým...

Donúti vás spomaliť účinnejšie než radar. Obce začali používať systém, pred ktorým neujdete

Veľkú výhodu majú vodiči, ktorí jazdia podľa predpisov. Cestní piráti musia naopak čakať.

0
Zdroj: Carwow

Na cestách stretnete niekoľko vynálezov určených k tomu, aby znížili rýchlosť vodičov. Či už sú to retardéry, radary, úsekové merania, všetky boli navrhnuté tak, aby dávali pozor na rýchlosť. Niektoré obce v susednom Česku nasadili stále relatívne inovatívne riešenie v podobe dynamických semaforov. Tie sú vybavené špeciálnym zariadením – videodetektorom, ktorý je účinnejší, než akékoľvek iné zariadenie, píše TECHBYTE.

Radar nie je potrebný. Rýchlym skočí červená

Dynamické, resp. spomaľovacie semafory fungujú na veľmi jednoduchom princípe. V základnom režime svietia na červeno a sledujú, ako rýchlo sa k ním blíži prichádzajúce vozidlo. Ak je jeho rýchlosť do 50 km/h (resp. do rýchlostného limitu na danom mieste), na semafore sa rozsvieti zelená farba. Ak ale ide šofér vyššou rýchlosťou, bude musieť spomaliť alebo úplne zastaviť.

Semafor
Zdroj: Depositphotos

V obehu sú aj semafory s opačným chodom, a teda prednastavenú majú zelenú farbu a keď detegujú rýchlejšie auto, farbu zmenia na červenú. Možno sa pýtate, že ak je na semafore inštalovaný videodetektor a vy prejdete na červenú, či vás neminie pokuta. Odpoveď je jednoduchá – minie.

Príde vám pokuta?

Videodetektor totiž aktuálne slúži len pre funkčné (na menenie stavu semafora) a na štatistické úlohy. Počíta, koľko vozidiel cestou prechádza, kategorizuje ich a zaznamenáva rýchlosť. Polícia však fotky na uloženie pokút nemá.

Aj napriek tomu ale môžete natrafiť na policajnú hliadku, ktorá bude dávať pozor na dodržiavanie zastavenia na červenej. V tomto prípade sa už pokute tak ľahko nevyhnete.