Úvod Zaujímavosti Ako získať diaľničnú známku zadarmo? (NÁVOD)

Ako získať diaľničnú známku zadarmo? (NÁVOD)

0

Jazda po diaľniciach je mimoriadne pohodlná a rýchla. No žiaľ, nie je zadarmo, teda aspoň nie pre všetkých. Existujú osoby, ktoré ani nevedia, že za jazdu po diaľnici nemusia uhrádzať ani cent. Stačí, ak spĺňajú určité kritériá a potrebu kupovať diaľničné známky môžu rovno hodiť za hlavu. Téme sa venoval server TECHBYTE.sk.

Po slovenských diaľniciach môžu bezplatne jazdiť všetky osoby, ktoré sú klasifikované ako zdravotne ťažko postihnuté, a ktoré túto skutočnosť dokážu preukázať ZŤP kartičkou.

Diaľničná známka sa uhrádza na vozidlo, nie na osobu

Je tu však jeden „trik“. Ak náhodou neviete, diaľničná známka sa nekupuje na meno osoby, ale na evidenčné číslo vozidla. Takto zaregistrované vozidlo teda môže bez potreby diaľničnej známky využívať ktokoľvek, a to aj v prípade, že v ňom nesedí osoba, ktorej bol poplatok odpustený.

Diaľničná známka
Zdroj: eznamka.sk/redakcia

Potvrdzuje to aj portál eznamka.sk, ktorý slúži na kupovanie diaľničných známok cez internet: „Oslobodenie od platenia úhrady sa vzťahuje len na vozidlo, ktoré bolo zaregistrované ako oslobodené. Spoplatnené diaľnice môžete po registrácii vozidla využívať aj vtedy, ak vo vozidle nesedí držiteľ parkovacieho preukazu ZŤP. Podmienkou však je, aby toto vozidlo bolo riadne zaregistrované a oslobodené od úhrady.“

Vlastnenie ZŤP kartičky nie je všetko, čo treba. Taktiež je nutné vlastniť parkovací preukaz, Ten možno získať od Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ako požiadať o úľavu?

Dobrou správou je, že proces získania úľavy od potreby uhrádzať diaľničné známky nie je ktovieako komplikovaný. V prípade, že ste držiteľmi preukazu ZŤP (a doposiaľ ste nepožiadali o udelenie úľavy), stačí, ak navštívite už zmienenú stránku eznamka.sk. Tu prejdete do sekcie Podať žiadosť, podnet, reklamáciu, následne kliknete/klepnete na Žiadosť a napokon zvolíte možnosť Žiadosť o oslobodenie vozidla.

Ak vám vybavovanie takýchto záležitostí cez web nevyhovuje, môžete o úľavu požiadať aj na vybraných obchodných miestach, ktoré sa nachádzajú v každom krajskom meste, teda Bratislave, Trnave, Trenčíne, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove a Košiciach. Podrobnejší zoznam nájdete opäť na stránke eznamka.sk.