Úvod Novinky Obľúbená streamovacia služba chystá zmeny: Na toto sa pripravte!

Obľúbená streamovacia služba chystá zmeny: Na toto sa pripravte!

Streamingová platforma Disney+ vraj rozmýšľa nad implementáciou televíznych kanálov. Dostupné by mali byť bezplatne, no vraj budú obsahovať aj reklamy.

0

Disney+ má plánovať dôležitú zmenu, ktorú nepochybne ocenia mnohí predplatitelia. Konkrétne má rozmýšľať nad implementovaním tradičných televíznych kanálov, ktoré by vysielali obsah prerývaný reklamami. K tomuto kroku už pristúpilo viacero konkurenčných streamingových platforiem, ako napríklad Roku, Pluto TV alebo Tubi, píše TECHBYTE.

Streamingové platformy obecne fungujú na celkom jednoduchom princípe. Svoje knižnice ponúkajú za pravidelný poplatok. Často pritom ponúkajú viacero predplatných programov s rôznymi benefitmi. Napríklad Netflix ponúka tri programy, a to Basic, Standard a Premium, ktoré sa odlišujú predovšetkým podporovanou kvalitou obrazu. Zatiaľ čo Basic umožňuje sledovanie obsahu v rozlíšení HD, pri najvyššom balíčku ponúka rozlíšenie Ultra HD.

Disney+
Ilustr. obr. | Zdroj: GettyImages

Televízne kanály s reklamami

Aj Disney+ si za prístup k svojmu obsahu pýta určitý poplatok, ktorý je možné uhrádzať mesačne i ročne. Údajne ale rozmýšľa nad pridaním nového spôsobu na sledovanie obsahu, a to už zmienené kanály, ktoré by pripomínali tradičnú TV. Správa, ktorá informuje o tejto zmene, neobsahuje ktovieaké podrobnosti. Očakáva sa však, že tieto kanály budú k dispozícii bezplatne. Aby však mohli byť zadarmo, bude potrebné ich financovať prostredníctvom reklám.

Túto zmenu má Disney+ plánovať kvôli zlepšeniu retencie zákazníkov, teda aby si ich platforma dokázala lepšie udržať. „Teória hovorí, že s väčším množstvom možností sledovania sa predplatitelia budú viac zdržiavať,“ uvádza The Information.

Pokiaľ ide o ich týchto kanálov, mali by vysielať programy so značkou Star Wars alebo Marvel, okrem iných. Nateraz nevieme, kedy by mohli byť do platformy implementované.

Vieme však, že podobný krok zvažoval aj Netflix, a to ešte v roku 2022, keď diskutoval o vytvorení obchodu pre iné streamingové platformy v rámci svojej aplikácie. Fungovať mal podobne ako Prime Video Channels od Amazonu, ktoré umožňujú používateľom predplatiť si streamingové platformy tretích strán bez toho, aby museli opustiť službu Prime Video.

Disney+
Zdroj: Disney/Marvel/úprava redakcie

Netflix sa vraj s touto myšlienkou za posledné obdobie veľmi nepohol. Zdá sa však, že zatiaľ od nej úplne neupustil.

Kontrastná správa

Správa týkajúca sa zavedenia televíznych kanálov do Disney+ prichádza krátko po tom, čo generálny riaditeľ platformy priblížil plány týkajúce sa obmedzenia zdieľania účtov. Ide o praktiku, proti ktorej rázne zakročujú aj mnohé iné streamingové služby, vrátane Netflixu. A dá sa to pochopiť, keďže kvôli nej prichádzajú o peniaze.

Bob Iger v rozhovore pre CNBC prezradil, že Disney má v úmysle dosiahnuť ziskové marže v dvojciferných číslach, pričom streamovanie obsahu má v dosiahnutí tejto ambície zohrávať kľúčovú úlohu. Z tohto dôvodu úplne zakáže zdieľanie účtov medzi používateľmi mimo jednej domácnosti.


Prečítajte si tiež:


K prvému „skutočnému nájazdu na zdieľanie hesiel“ má dôjsť už v júni tohto roku, kedy sa obmedzenie bude týkať len niektorých trhov. O ďalšie trhy by sa malo obmedzenie rozšíriť na jeseň, pravdepodobne v septembri.

Tejto téme sme sa podrobnejšie venovali v samostatnom článku, ktorý nájdete na tomto odkaze.