Úvod Zaujímavosti Japonci stanovili nový rekord: Takýto rýchly internet ešte nikdy nebol nameraný!

Japonci stanovili nový rekord: Takýto rýchly internet ešte nikdy nebol nameraný!

Japoncom sa podarilo na bežnom optickom vlákne s jedným jadrom preniesť dáta o rýchlosti cez 300 Tb/s. Dokázali to využitím dodatočného pásma.

0

Na svete je nová rekordná rýchlosť prenosu dát cez bežné optické vlákno. Konkrétne sa ho nastavil japonský inštitút National Institute of Information and Communications Technology (NICT), a to v spolupráci s Nokia Bell Labs a Astonskou univerzitou. Vďaka použitiu výrazne širšieho spektra vlnových dĺžok sa podarilo cez optické vlákno preniesť dáta o rýchlosti až 301 Tb/s. Na základe oznámenia NICT o tom informuje server DSL.sk.

Bežne sa pri optickom pripojení využívajú pásma S, C a L. Japonci na dosiahnutie rekordu využili aj pásmo E s kratšími vlnovými dĺžkami, vďaka čomu sa frekvenčné pásmo rozšírilo až na 27,8 THz alebo 212,3 nm.

Takmer 1 100 kanálov na rôznych frekvenciách

Využitie nového pásam bolo možné vďaka novo vyvinutým optickým zosilňovačom signálu s prvkom bizmut. To umožnilo prenos až 1 097 kanálov na rozličných frekvenciách súčasne. Potom už len stačilo pridať moduláciu 256 QAM a rýchlosť 301 Tb/s je na svete.

Toto nie je najvyššia všeobecná rýchlosť pripojenia, aká kedy bola dosiahnutá. Ide však o najvyššiu rýchlosť, akú sa podarilo vyvinúť na bežnom optickom vlákne. Tento pojem označuje tzv. jednovidové optické vlákna s jedným jadrom.

Ilustr. obr. | Zdroj: Getty Images Signature

Vlákna, ktoré používajú viacero jadier, dokážu súčasne prenášať viac lúčov a vo viacerých režimoch, čo, pochopiteľne, znamená oveľa vyššie rýchlosti.

Rekord na jeden lúč

Aktuálne rekordná rýchlosť prenosu dát cez jedno vlákno činí 22,9 Pb/s. Konkrétne sa tento rekord podarilo nastaviť prostredníctvom vlákna s až 38 jadrami. Cez každé sa prenášali tri lúče, čo vo výsledku znamená až 114 lúčov. Pokiaľ ide o frekvenčné pásmo, to dosahovalo šírku 18,8 THz a obsahovalo 750 kanálov a moduláciu 256 QAM. Pozostávalo z pásiem S, C a L. Rýchlosť v prepočte na jeden lúč však bola nižšia ako 301 Tb/s.