Úvod Novinky POZOR: Takto jednoducho prídete o účet. Nový útok nachytal už stovky Slovákov!

POZOR: Takto jednoducho prídete o účet. Nový útok nachytal už stovky Slovákov!

Zvýšte svoju opatrnosť - na Facebook Marketplace sa šíri nový podvod, ktorý sa snaží o krádež používateľských účtov.

0

Internet rozhodne nie je tým najbezpečnejším miestom, v ktorom sa môžete nachádzať. Číha tu mnoho vážnych hrozieb, ktoré sa zvyčajne snažia odcudziť vaše súkromné informácie, prípadne prihlasovacie údaje od vašich účtov na sociálnych sieťach či bankových kont. Smutnou správou je, že podvodníkov v online priestore takmer neustále pribúda. Natrafiť pritom na nich možno aj na široko používaných platformách, akou je napríklad Facebook.

Práve tu sa šíri nový podvod, ktorý funguje na veľmi jednoduchom princípe, píše server Letem světem Applem. Avšak práve jednoduchosť je to, čo pridáva na jeho hrozbe. Umožňuje mu totiž veľmi rýchle šírenie, čo náramne zvyšuje riziko vzniku obetí.

Falošný Facebook Marketplace

Konkrétne naň možno natrafiť v prostredí bazárovej sekcie Facebook Marketplace, kde používatelia bežne komunikujú za účelom predaja, respektíve kúpy určitého tovaru. Môžete tu kúpiť napríklad telefóny, počítače, oblečenie, ale aj byty.

Podvodníci po novom oslovujú používateľov, ktorí na Facebook Marketplace niečo inzerujú, so zaujímavými ponukami – za inzerovanú položku neponúkajú peniaze, ale iný tovar. V podstate teda ponúkajú akýsi barter. Ak používateľa ponuka zaujme, podvodníci mu zašlú odkaz na Facebook Marketplace, kde si môže položku pozrieť. Problém je v tom, že odkaz vedie na falošnú verziu stárnky, ktorá na zobrazenie ponuky vyžaduje zadanie prihlasovacích údajov. Ak tak používateľ spraví, môže sa so svojím kontom rozlúčiť.

Ilustr. obr. | Zdroj: Pixabay

Z postupu podvodníkov celkom jasne vyplýva efektívny spôsob, ako sa pred takýmito zákernými „obchodmi“ chrániť. A dá sa povedať, že tento spôsob platí univerzálne pre väčšinu internetových podvodov. Jednoducho buďte obozretní a neklikajte na odkazy, ktoré vám posielajú cudzí ľudia. Platí to aj pre phishingové typy útokov, ktoré sa často opierajú o e-mailové alebo SMS správy.

Ako sa chrániť je asi jasné

Ak vám niekto za inzerovaný tovar ponúka iný tovar, vyžiadajte si potrebné informácie priamo do správy. Ak vás ponuka zaujme, dohodnite si osobné stretnutie a overte si všetko potrebné naživo. Je to zdĺhavejšie, ale je to aj oveľa bezpečnejšie, než slepá dôvera.

A ak už na nejaký neznámou osobou zaslaný odkaz kliknete, pričom si nie ste istí, či ide o podvodný web, nebude na škodu kontrola URL adresy, respektíve jej porovnanie s URL adresou oficiálnej domény.

Pokiaľ ide o podvod šíriaci sa na Facebook Marketplace, úspešnosť podvodu môže ešte zmariť zapnutie dvojstupňového overenia. Ak sa náhodou necháte obalamutiť a na falošnom webe vyplníte svoje prihlasovacie údaje, o konto hneď neprídete. Podvodníci totiž budú pri prihlasovacom procese vyzvaní na absolvovanie dodatočného overenia, čo nebudú môcť urobiť, ak nebudú mať aj váš telefón.