Úvod Novinky Policajti majú nový nástroj: Vodiči dostanú pokutu aj keď ich policajti priamo...

Policajti majú nový nástroj: Vodiči dostanú pokutu aj keď ich policajti priamo neuvidia

Slovenská polícia disponuje prakticky neviditeľným, no za to veľmi účinným nástrojom na detegovanie porušení pravidiel cestnej premávky.

0
Ilustračný obrázok

Pravidlá cestnej premávky treba dodržiavať vždy a všade. Treba ich dodržiavať aj vtedy, keď si myslíme, že nás nikto nevidí. Muži a ženy zákona totiž môžu odhaliť prehrešky voči pravidlám cestnej premávky odhaliť aj bez toho, aby boli ich očitými svedkami. Teraz však nehovoríme o radaroch, ale o novom nástroji, ktorý obdržali slovenskí policajti. Je veľmi tichý a prakticky neviditeľný.

Ako píše server TECHBYTE.sk, slovenská polícia na svojom Facebookovom profile zverejnila video, ktoré zobrazuje vodiča, ako prechádza na červenú. Zrejme si pomyslel, že ho nevidí žiadny policajt, a teda mu tento priestupok prejde. Opak je však pravdou. Polícia celý incident zdokumentovala, a to pomocou dronu.

Aj polícia ťaží z moderných technológií

Netreba zabúdať, že pokroky v oblasti moderných technológií ovplyvňujú rôzne odvetvia, oblasti a organizácie, pričom policajné zbory rozhodne nie sú výnimkou. Inovácie sa v tomto smere nemusia obmedzovať len na rýchlejšie autá či šikovnejšie radary, ale aj o úplne nové zariadenia na detegovanie porušení zákona o cestnej premávke. Jedno také po novom získava aj slovenská polícia, a to v podobe policajného dronu.

Takýto prírastok zrejme mnohých prekvapí, keďže je pravda, že slovenskej polícii stále chýba mnoho menej pokročilých inovácií, ktoré sú v iných krajinách štandardom. Doposiaľ sa u nás neuchytili napríklad radary, ktoré dokážu automaticky zasielať pokuty poštou.

Neviditeľný, no za to veľmi účinný

Slovenská polícia tak metaforicky preradila z jednotky rovno do trojky, keďže drony sú oveľa drahšie a sofistikovanejšie ako radary, ktoré stoja pri ceste. A čo navyše, už teraz sa ukazujú byť celkom efektívne.

Tým môžeme premostiť späť k videu, ktoré slovenskí policajti zverejnili na sociálnej sieti. „Prešiel na červenú, zhora ho sledoval policajný dron, pokuta ho neminula,“ okomentovali zachytený incident v stanovisku. Konkrétne ho zaznamenali policajti Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave.

Celá situácia sa odohrala na T-čkovej križovatke. Vodič osobného motorového vozidla jednoducho odignoroval červené svetlo na semafore a s pokojom na duši odbočil. To však bola osudová chyba. Zrejme si myslel, že mu priestupok prejde. O pár metrov za križovatkou ho však zastavil príslušníci policajného zboru, ktorí mu na mieste uložil blokovú pokutu.

„Policajti Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave využívajú pri služobnej činnosti aj pomoc služobných dronov. Presvedčil sa o tom v uplynulých dňoch aj vodič osobného motorového vozidla, ktorý prešiel na križovatku bez toho, aby rešpektoval červený signál na svetelnom signalizačnom zariadení. Za priestupok v cestnej premávke, ktorého spáchania sa týmto konaním dopustil, mu bola na mieste uložená bloková pokuta,“ uvádza polícia. „V tejto súvislosti apelujeme na vodičov, aby dôsledne dodržiavali ustanovenia zákona v cestnej premávke a rešpektovali príslušné dopravné predpisy.“

Pripomíname, že jazda na červenú sa považuje za vážne porušenie pravidiel cestnej premávky a podľa sadzobníka sa môže trestať pokutou vo výške od 60 až do 300 €, v horšom prípade zákazom činnosti do dvoch rokov.

Mnoho podstatných informácií týkajúcich sa policajných dronov na Slovensku však zatiaľ chýba. Nevieme napríklad, koľko takýchto dronov majú muži zákona vo svojom arzenáli, ani kde už sú nasadené.