Úvod Zariadenia One UI 6.1: Samsung potvrdil, ktoré modely dostanú MEGA aktualizáciu (ZOZNAM)

One UI 6.1: Samsung potvrdil, ktoré modely dostanú MEGA aktualizáciu (ZOZNAM)

Samsung drží svoje slovo. Pokročilé funkcie umelej inteligencie rozhrania One UI 6.1 konečne mieria aj na staršie zariadenia.

0

Samsung čoskoro sprístupní špičkové funkcie svojho najnovšieho softvérového rozhrania aj pre staršie smartfóny. Konkrétne hovoríme o rozhraní One UI 6.1, ktoré oficiálne debutovalo spolu s vlajkovými loďami Galaxy S24 v polovici januára. A teraz, o necelé dva mesiace neskôr, Samsung potvrdzuje, že pokročilé funkcie si už onedlho budú môcť vychutnať aj majitelia predošlých generácií modelov Galaxy S a Galaxy Z. Podporovaných je potom aj niekoľko tabletov. O novinke informuje server TECHBYTE.

Aby sme boli konkrétnejší, aktualizácia One UI 6.1 sa do starších generácií smartfónov dopracuje ešte pred koncom tohto mesiaca. Ktoré presne to sú? Na to odpovieme hneď po tom, čo si povieme, čo všetko aktualizácia prináša.

S dôrazom na umelú inteligenciu

Samsung relatívne nedávno predstavil svoju novú víziu s názvom AI for All, čiže „AI pre všetkých“. V tejto oblasti gigant vyvíja nemalé úsilie, čoho dôkazom je práve One UI 6.1. Toto rozhranie totiž obsahuje kopu pokročilých funkcií umelej inteligencie, ktoré pomôžu ako k lepšej produktivite, tak aj k väčšej zábave.


Prečítajte si tiež:


„Našim cieľom nie je len otvoriť vďaka Galaxy AI novú éru mobilnej umelej inteligencie – chceme, aby sa dostala k maximálnemu počtu používateľov,“ uviedol TM Roh, prezident a riaditeľ mobilnej divízie Samsung Electronics. „Pre technológiu Galaxy AI je súčasná fáza iba začiatkom – ešte tento rok ju chcem ponúknuť viac ako 100 miliónom ľudí s prístrojmi Galaxy po celom svete a ukázať im, ako možno využiť neobmedzené možnosti mobilnej umelej inteligencie v každodennom živote.“

Samsung Galaxy S24 Ultra
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

One UI 6.1 prináša viacero šikovných možností v kľúčových oblastiach, ako je už zmienená produktivita. Uľahčí a spríjemní však aj komunikáciu či kreatívne úpravy fotografií a videí. Pokiaľ ide o komunikáciu, poteší napríklad možnosť upraviť citové zafarbenie správy či prekladať texty z 13 rôznych jazykov, a to priamo na zariadení. Z hľadiska produktivity zohráva úlohu rozsiahla integrácia Galaxy AI do rozvinutého ekosystému Galaxy, čo umožní zapojenie umelej inteligencie do každodenných činností používateľa.

Vášniví kreatívci zase ocenia napríklad funkciu Generatívnej úpravy, pomocou ktorej môžu jednoducho meniť veľkosť, polohu či orientáciu objektov v zábere. Potom tu je aj funkcia Návrhy úprav, ktorá zrýchľuje a uľahčuje najrôznejšie úpravy snímok.

Je toho skutočne veľa, čo One UI 6.1 prináša. Prehľad kľúčových nových funkcií nájdete na tomto zozname:

  • Circle to Search with Google – služba vyhotovená v rámci partnerstva s najväčším svetovým vyhľadávacím gigantom. Ide o nový spôsob, akým dokážeme na internete zisťovať informácie – stačí dlho stlačiť domovské tlačidlo a na displeji smartfónu môžeme čokoľvek zakrúžkovať, zvýrazniť, zakliknúť, prípadne pripísať poznámku a systém okamžite poskytne cielené výsledky vyhľadávania.
  • Tlmočník (Interpreter) – osobný (nie telefonický) rozhovor je možné okamžite prekladať v okne rozdelenom na dve polovice. Každý z účastníkov tak môže na displeji vidieť preložený prepis toho, čo ten druhý práve povedal. Funguje to aj bez dátového alebo Wi-Fi pripojenia.
  • Live Translate – obojsmerný hlasový a textový prekladač hovorov v reálnom čase, ktorý funguje priamo v telefónnej aplikácii. Netreba teda nič sťahovať a ani inštalovať, pričom hovory sú plne súkromné.
  • Asistent pre písanie (Chat Assist) – nástroj na úpravu formulácií tak, aby zodpovedali pôvodnému úmyslu. Hodí sa to napríklad v prípade, že chcete poslať zdvorilú správu kolegovi z práce alebo vymyslieť chytľavý slogan na sociálne siete.
  • Presnejšia kontrola gramatiky
  • Asistent pre poznámky (Note Assist) – funkcia, ktorá pomocou AI umožňuje vytváranie zhrnutia poznámok uložených v aplikácii Samsung Notes. Taktiež umožňuje ich formátovanie pomocou prednastavených šablón alebo vytvorenie titulných strán s náhľadom.
  • Asistent pre prepisy (Transcript Assist) – funkcia zameraná na prepisovanie záznamov. Okrem toho ich dokáže zhŕňať ich obsah a dokonca ich aj prekladať.
  • Generatívna úprava (Generative Edit) –  funkcia, ktorá do pozadia pridáva objekty vytvorené generatívnou umelou inteligenciou.
  • Okamžité spomalenie (Instant Slow-mo) – funkcia, ktorá dokáže z akčného záberu vyrobiť spomalený, a to tak, že vygeneruje ďalších okienok podľa reálneho pohybu a vloží ich do záznamu.
  • Zobrazovanie fotografií v Super HDR
  • Generatívne pozadia

Konečne aj pre ostatných

Ako sme spomenuli vyššie, One UI 6.1 zhruba dva mesiace od oficiálneho uvedenia smeruje aj na staršie zariadenia Galaxy. Samsung prostredníctvom tlačovej správy potvrdil, že aktualizácia príde do konca marca na tieto modely:

„Samsung poskytne zážitok z Galaxy AI väčšiemu počtu používateľov a stane sa lídrom na trhu,“ uviedol Lim Seong-taek, viceprezident Samsung Electronics Korea.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Zdroj: Lukáš Zachar (TECHBYTE.sk)

Je tu však jedno nemalé „ale“, na ktoré vás musíme upozorniť. Pokročilé funkcie umelej inteligencie, ktoré Samsung vydal alebo plánuje vydať, nebudú navždy zadarmo. Koncom januára spoločnosť naznačila, že tieto funkcie budú bezplatné len dočasne, minimálne vraj do roku 2025. Čo sa stane potom, to presne nevieme. Pravdepodobne si však za niektoré funkcie bude Samsung pýtať určitý poplatok.