Úvod Novinky AKTUÁLNE: Všetky slovenské banky musia príkazom spustiť dôležitú funkciu

AKTUÁLNE: Všetky slovenské banky musia príkazom spustiť dôležitú funkciu

Banky sú zdržanlivé. EÚ im to rozkáže.

2

Rýchle, resp. okamžité platby sa medzi ľuďmi na Slovensku, ktorí majú účty vedené v bankách, ktoré ich podporujú, stali mimoriadne obľúbené. Veľký prínos v nich vidí aj Európska únia, ktorá práve schválila novú legislatívu. Tá bankám v rámci EÚ nariaďuje, aby okamžité platby zaviedli povinne.

Slováci si okamžité platby začali užívať už začiatkom roka 2022, keď ich začali podporovať tri veľké banky – Slovenská sporiteľňa, VÚBTatra banka (aj Raiffeisen). Odvtedy však do spustenia podpory nechce žiadnej inej väčšej banke. To je škoda, mať možnosť posielať peniaze okamžite je v mnohých prípadoch na nezaplatenie.

Banky musia spustiť okamžité platby
Zdroj: Depositphotos

Všetky banky v EÚ. Bez výnimky

Okamžitá platba je pritom definovaná ako platba, ktorá je na účet príjemcu pripísaná do 10 sekúnd od jej iniciovania. To je naozaj takmer okamžité.

Európska únia preto pripravila a schválila novú legislatívu, ktorá hovorí jasne o tom, že okamžité platby musia implementovať úplne všetky banky. Je pritom jedno či dané krajiny používajú euro alebo vlastnú menu. Na okamžité platby prejdú všetky. Pozitívne je, že za okamžité platby si banky nemôžu pýtať poplatok navyše.

No a kedy sa môžete tešiť na spustenie okamžitých platieb vo svojej banke (ak nemáte SLSP, Tatra banku alebo VÚB)? Pravidlá vstúpia do platnosti 20 dní po zverejnení do vestníku EÚ. Ten banky rozdeľuje do dvoch skupín.

okamzite platby
Zdroj: Pixabay

Do kedy musia zaviesť okamžité platby?

Banky v krajinách, kde sa využíva euro musia začať prijímať okamžité platby do 9 mesiacov od zverejnenia. Je preto pravdepodobné, že sa tak stane ešte tento rok. Na odosielanie okamžitých platieb majú viac času, konkrétne 18 mesiacov. Úplné spustenie tak čakajte v druhej polovici 2025.

Iné podmienky platia pre krajiny s vlastnou menou, ako napríklad v Česku, Poľsku či Maďarsku. Tieto banky majú na implementáciu viac času. Okamžité platby budú musieť prijímať do 33 mesiacovposielať do 39 mesiacov. U nich tak so spustením počítajte až v roku 2027.