Úvod Zariadenia Už nepotrebujete drahý telefón: Tento stojí 230 €, z jeho kvality sme...

Už nepotrebujete drahý telefón: Tento stojí 230 €, z jeho kvality sme boli šokovaní!

Redmi Note 13 rozhodne má čo ponúknuť. Je to jednoducho kvalitný smartfón, ktorý zvládne všetko, čo mu predhodíte.

5

Nedávno sa ku nám do redakcie dostal Redmi Note 13, ktorý možno klasifikovať ako model spadajúci do nižšej triedy. Treba však poznamenať, že o tejto klasifikácií svedčí len jeho cena. Pokiaľ ide o technické parametre a predovšetkým skutočný zážitok z používania, telefón je na oveľa vyššej úrovni. Dokonca by som povedal, že v pomere cena/výkon prekonáva mnohých svojich konkurentov, v nejednom prípade aj tých z oveľa vyšších tried. V tomto článku sa pozrieme na pár vecí, ktoré z tohto smartfónu robia unikátnu ponuku, ktorá rozhodne stojí aspoň za zváženie.

To najdôležitejšie na úvod

Samozrejme, tým najatraktívnejším prvkom Redmi Note 13 je cena, ktorá je skutočne viac než atraktívna. Tento smartfón sa dodáva vo farbách Midnight Black, Mint Green, Ice Blue a Ocean Sunset, pričom v konfigurácii so 8 GB RAM a 256 GB úložiskom vychádza na 229 €.

Presne tak, tento smartfón vás môže vyjsť len na dve stovky, čo je viac než lákavá ponuka, predovšetkým pri pohľade na to všetko, čo za túto cenu dostanete. Tak sa na to poďme spoločne pozrieť.

Redmi Note 13
Redmi Note 13 | Zdroj: Roman Drexler (AndroidPortal.sk)

Displej, ktorý rúbe naozaj vysoko

Pokiaľ ide o technickú výbavu, dôveryhodným reprezentantom, s ktorým prídeme do kontaktu najskôr, je displej. Dobrou správou je, že jeho kvalita je na veľmi vysokej úrovni. Hoci Redmi Note 13 stojí iba 229 €, pýši sa nádherným 6,67-palcovým plochým AMOLED panelom s rozlíšením 2 400 x 1 080 px, čo v preklade do ľudskej reči znamená nielen prvotriedne ostrý, ale aj farebný obsah. Je pritom úplne jedno, či si prezeráte fotografie, surfujete po sociálnych sieťach, pozeráte videá alebo hráte hry. Vysokú kvalitu cítiť pri všetkom, a to sa o veľa smartfónoch z podobnej, často aj vyššej cenovej réžie povedať nedá.

A platí to aj o plynulosti. Smartfón totiž disponuje podporou pre obnovovaciu frekvenciu 120 Hz, ktorou sa taktiež nemôže pochváliť každý. Dokonca aj iPhone 15, ktorý stojí niekoľkonásobne viac, má iba štandardných 60 Hz. A to už niečo znamená.

Kvalita displeja dokazuje, že Redmi neaplikovalo rovnakú filozofiu ako Apple. Ten „dúfa“, že iPhone 15 budú kupovať len tí používatelia, ktorí predtým neprišli veľmi (alebo vôbec) do kontaktu s plynulým displejom. Naopak Redmi sa snaží poskytovať čo najlepšie parametre aj tým, ktorí majú obmedzený rozpočet, alebo len jednoducho nechcú na telefón vyhadzovať väčšinu svojej výplaty, ak nie aj celú.

Redmi Note 13
Redmi Note 13 | Zdroj: Roman Drexler (AndroidPortal.sk)

Dizajn, ktorý učaruje už na prvý pohľad

Veľmi nás teší, že si výrobca dal záležať aj na tom, aby telefón pôsobil kvalitne aj po vzhľadovej stránke. A cítiť to ako na prednej, tak aj na zadnej strane. Vpredu zaujme vyššie opísaný displej, ktorý je navyše ohraničený veľmi tenkými rámikmi. Jediným náznakom nižšej triedy je mierne výraznejšia brada, no aj tej si po krátkom čase prestanete všímať. Osobne mi vôbec neprekážala.

Na zdanej strane sa výrobca poriadne vyšantil. Pokryl ju matným plášťom, ktorý síce nie je 100-percentne odolný voči odtlačkom prstov, no je veľmi príjemný na dotyk aj na pohľad. Taktiež treba pochváliť vizuálne spracovanie objektívov, ktoré vystupujú priamo zo zariadenia. Aj vďaka tejto črte telefón dodáva prémiový dojem.

A dodávajú ho aj ploché bočné hrany, ktoré sa stávajú čoraz zaužívanejším štandardom, ako aj tlačidlá, ktorých stláčanie je veľmi príjemné.

Redmi Note 13
Redmi Note 13 | Zdroj: Roman Drexler (AndroidPortal.sk)

Výkon, ktorý prekvapí aj tých náročnejších

Vo vychvaľovaní môžeme pokračovať aj po tom, čo prejdeme do vnútra smartfónu. Redmi Note 13 poháňa procesor Snapdragon 685 od spoločnosti Qualcomm s 8-jadrovou architektúrou. Založený je pritom na nie až tak zastaranom 6 nm výrobnom procese. Viac o tom, čo toto číslo znamená, si môžete prečítať v tomto článku.

Smartfón síce nemá kapacity na to, aby dokázal rozbehnúť náročné hry na 60 FPS pri najvyšších grafických nastaveniach, no na bežné, ba i náročnejšie používanie, ktoré sa často spriada s intenzívnejším multitaskingom, postačí s prehľadom.

Osobne som telefón využíval na hry, sledovanie videí, četovanie, surfovanie po webe, navigáciu, pričom často som tieto aktivity kombinoval. A telefón nijak neprotestoval. Áno, niekedy mu náročnejšie úkony chvíľu trvali, no nikdy nie až tak dlho, aby som sa zbytočne znervóznil.

Koniec koncov, tento čip ponúka taktovaciu frekvenciu až 2.8 GHz, čo je viac než dosť pre mnohých používateľov s rôznymi návykmi. Redmi Note 13 je teda skvelým pomocníkom nielen na nenáročné aktivity, ale aj na prácu či štúdium. A za to si rozhodne zaslúži obrovský palec hore.

Redmi Note 13
Redmi Note 13 | Zdroj: Roman Drexler (AndroidPortal.sk)

Batéria, ktorá vás podrží aj v náročnejších dňoch

Dlhá výdrž batérie je kľúčovým aspektom azda každého smartfónu. A hoci je Redmi Note 13 lacný telefón s tenkým telom, aj túto oblasť zvláda na jednotku s hviezdičkou. Je totiž vybavený až 5 000 mAh článkom, ktorý poskytuje dostatok energie ako na menej náročné, tak aj výpočtovo intenzívne aktivity. S kľudom na duši môžem zaručiť, že aj keď telefón budete ráno využívať na navigáciu, cez deň na prácu alebo štúdium, poobede na nejaké to četovanie a večer na sledovanie filmov alebo videí, pred spaním vám ešte stále bude ostávať slušný obnos percent. Vychádzam totiž z vlastnej skúsenosti. A aj to je niečo, čo neplatí pre všetky smartfóny.

A aby toho nebolo málo, telefón podporuje 33 W káblové nabíjanie, čo znamená, že z 0 na 100 % sa vie vyšplhať približne v priebehu hodiny a pol. Čerešnička na torte – nabíjačku nájdete v balení.

Fotoaparáty, ktoré zachytia obľúbené momenty v ostrých detailoch

Samozrejme, dnes nemožno hovoriť o smartfóne bez toho, aby sme spomenuli kvalitu fotografie. A možno to už bude znieť ohrane, no Redmi Note 13 nesklame ani v tomto prípade. Je vybavený celkovo troma objektívmi, a to 108 Mpx hlavným snímačom, 8 Mpx ultraširokouhlým senzorom a 2 Mpx makro kamerou.

Rozlíšenie 108 Mpx je naozaj ambiciózny parameter, aký môže tomuto 230-eurovému telefónu veľká časť konkurencie len ticho závidieť. Áno, je pravda, že iba počet megapixelov nezaručuje vysokú kvalitu výsledných snímok, no nebola by pravda, ak by sme povedali, že k nej nenapomáha.

Redmi Note 13
Redmi Note 13 | Zdroj: Roman Drexler (AndroidPortal.sk)

Dôležitú úlohu pri kvalite fotografie zohráva softvér. A Redmi Note 13 to zvláda bravúrne na oboch frontoch. Ako som sa mohol presvedčiť na vlastné oči, telefón fotí naozaj kvalitne v azda každom scenári. Ideálne je, ak máte dostatok svetla, no to platí o každom objektíve. Potešilo ma ale, že si dokáže poradiť aj s horšie osvetlenými priestormi, pričom na vysokej úrovni je nielen ostrosť detailov, ale aj práca s farbami.

Redmi Note 13 jednoducho fotí dobre a spoľahlivo. A povedzme si úprimne, práve spoľahlivosť je to, čo si v dlhodobom časovom horizonte pochvaľujeme najviac.

Pár slov na záver

Ako ste mohli vyčítať z vyššie uvedených odsekov, Redmi Note 13 rozhodne má čo ponúknuť. Je to jednoducho kvalitný smartfón, ktorý zvládne všetko, čo mu predhodíte. Hoci stojí len 230 €, skutočný používateľský zážitok by som nacenil oveľa vyššie. Ak sa teda obzeráte po cenovo dostupnejšom telefóne, ktorý vám padne do ruky a verne vám poslúži každý jeden deň, Redmi Note 13 stojí minimálne za vyskúšanie. Zakúpiť si ho môžete priamo prostredníctvom oficiálneho e-shopu Xiaomi, na ktorý sa dostanete cez tento odkaz.