Úvod Novinky Prvý človek má v mozgu čip od Elona Muska. Toto všetko dokáže

Prvý človek má v mozgu čip od Elona Muska. Toto všetko dokáže

Na svete je prvý človek, ktorý si na mozog nechal implantovať čip od spoločnosti Neuralink. Jeho zotavenie vraj prebieha v poriadku.

5

Mnohé z vecí, ktoré sme pred desiatimi či dvadsiatimi rokmi brali ako sci-fi alebo niečo, čoho sa dočkáme v ďalekej budúcnosti, sú dnes realitou. Ak by ste napríklad v roku 2010 niekomu povedali, že už o 14 rokov bude po svete behať človek s funkčným čipom na mozgu, asi by sa na vás pozeral s otvorenými ústami. Presne to sa ale teraz deje. Spoločnosť Neuralink úspešne implantovala svoj mikročip na mozog prvého človeka. Jeho zotavenie vraj prebieha  v poriadku, informuje agentúra Reuters.

Tŕnistá cesta

Cesta spoločnosti Neuralink k tomuto úspechu nebola zrovna vystlaná ružami. S jej zámerom mali problém nielen mnohí ľudia, ale aj odborníci a organizácie. Samozrejme, svoje názory vyjadrili aj zarytí konšpirátori.

Samotná spoločnosť viackrát zdôraznila, že cieľom čipu nie je ľuďom škodiť, ale práve naopak, pomáhať mu. Čip umiestnený na mozgu môže pomôcť napríklad ochrnutým ľuďom znovu chodiť, slepým znova vidieť a podobne. Je teda určený primárne na pomoc ľuďom, ktorí trpia určitým zdravotným postihnutím, teda aspoň zatiaľ. Nemožno vylúčiť, že časom sa zoznam jeho účelov rozšíri.

Mnohí však verili a stále veria, že Musk má v úmysle aj čosi iné, o čom nám nepovedal. Problém je v tom, že túto teóriu nemožno ani potvrdiť, ani vyvrátiť. A práve to viedlo k vzniku nemalej vlny odporu, ktorá považuje implantovanie mozgových čipov za neetické či ktovieako inak nesprávne.

Ilustr. obr. | Zdroj: Depositphotos.com

Aj napriek tomu sa však jeho firme podarilo zahájiť terénne testovanie mozgového čipu. Táto fáza bola zahájená ešte v roku 2019, kedy bol čip implantovaný na mozog opice. O rok neskôr sa vzorka rozšírila o prasce.

Z tohto dôvodu spoločnosť čelila vážnemu obvineniu z ubližovania zvieratám, v súvislosti s ktorým bolo zahájené federálne vyšetrovanie. Konkrétne sa tak stalo v roku 2022. To citeľne spomalilo výskum a oddialilo plány týkajúce sa ďalších testovacích fáz. Aktuálne sa však zdá, že všetky prekážky zdolala a dokonca obdržala kľúčové oprávnenie od Správy potravín a liečiv (FDA) pre zahájenie testovania mozgového čipu na ľuďoch.

Prvý pacient s mikropočítačom na mozgu

Neuralink očividne v testovaní svojho čipu nepoľavuje a naplno využíva právomoc, ktorú získala od FDA. Na svete je totiž prvý pacient s jej čipom implantovaným na mozgu. Elon Musk tvrdí, že pacient sa zotavuje bez komplikácií. „Prvé výsledky ukazujú sľubnú detekciu aktivity neurónov,“ skonštatoval.

Musk konkrétne použil slovo „spikes“, ktoré Národný inštitút zdravia (NIH) vysvetľuje ako schopnosť buniek využívať elektrické a chemické signály na vysielanie informácií do mozgu a zvyšku tela.

Pokiaľ ide o proces implantovania, o ten sa stará špeciálne navrhnutý robot. Ten nanáša tzv. mozgovo-počítačové rozhranie (BCI), čiže čip, na mozog pacienta, konkrétne na oblasť zodpovednú za ovládanie pohybu. Spoločnosť Neuralink dávnejšie uviedla, že prvotným cieľom je umožniť ľuďom len za pomoci svojej mysle použiť kurzor myši na počítači alebo napísať niečo cez klávesnicu. Prenos týchto príkazov má prebiehať prostredníctvom veľmi tenkých vlákien, ktoré sú na čip napojené.

Musk nateraz neposkytol žiadne bližšie informácie týkajúce sa stavu pacienta či fungovania jeho mozgového čipu. K vyjadreniu na to druhé si však zrejme ešte chvíľu počkáme, keďže pacient sa má v týchto okamihoch ešte len zotavovať. Vieme však aspoň toľko, že prvý finálny produkt, ktorý Neuralink vydá, ponesie názov Telepathy.

Stále nie je dobojované

Neuralink tak má za sebou obrovský úspech, teda aspoň sa to tak zdá. To ale neznamená, že sú všetky problémy zažehnané. Ako informovala agentúra Reuters skorej tohto mesiaca, spoločnosť bola pokutovaná kvôli porušeniu pravidiel týkajúcich sa prevozu nebezpečných materiálov.

Pokiaľ ide o vyššie zmienené obvinenie z týrania zvierat, štyria zákonodarcovia v novembri minulého roku požiadali Komisiu pre cenné papiere a burzy (SEC), aby prešetrila, či Musk nezavádzal investorov ohľadne bezpečnosti svojej technológie po tom, čo veterinárne záznamy poukázali na určité problémy s čipmi, ktoré boli použité pri testovaní na opiciach. V dôsledku implantovania vraj trpeli napr. paralýzou, záchvatmi alebo opuchmi mozgu.

Na druhú stranu, aj napriek všetkým problémom, ktorými si preskákala (a zrejme ešte bude musieť preskákať), bola jej hodnota v júni minulého roku vykalkulovaná na približne 5 miliárd dolárov.