Úvod Zaujímavosti V šuflíku môžete mať tisíce eur: Za tieto staré telefóny dostanete poriadnu...

V šuflíku môžete mať tisíce eur: Za tieto staré telefóny dostanete poriadnu sumu!

Máte jeden z nich doma? Ak áno, v tomto článku zistite, koľko si môžete za každý z nich privyrobiť. V niektorých prípadoch dokonca ide až o tisícky eur.

0
Zdroj: Getty Images/Pixabay/úprava redakcie

Keď si kupujeme nový telefón, stretávame sa s otázkou, ako naložiť s tým starým. Ak nie je funkčný, existuje iba jedna možnosť. No čo ak nie? V takom prípade ho okrem vyhodenia možno podarovať, predať alebo si ho ponechať. No ktorá možnosť je tá najsprávnejšia?

Ako píše server CHIP.cz, pri niektorých modeloch je najlepšou voľbou čakať a následne predať. Úzka skupina telefónov totiž časom nie je vnímaná ako odpad, ale ako cennosť, ktorá postupne naberá na hodnote. Nemusia to byť pritom iba limitované edície. Často sú náramne hodnotné aj telefóny, ktoré boli pomerne rozšírené.

Nokia 3310

Jedným z týchto cenných artefaktov je smartfón, ktorý ste dosť možno používali, teda ak patríte k mileniálom. No aj ak k nim nepatríte, o tomto zariadení ste istotne aspoň počuli. Odkazujeme tým na legendárnu Nokiu 3310, ktorá sa dodnes spája s extrémne dlhou výdržou batérie, ako aj „nezničiteľným“ telom.

Telefón to však je veľmi starý a dnes ho skutočne len málokto má uschovaný doma v zásuvke. Možno práve preto jeho cena dosahuje veľmi slušných výšok. Ak patríte medzi tých šťastlivcov, ktorí ho majú doma, môžete si vďaka nemu (po prebalení) privyrobiť 200 až 300 €.

Nokia 3310 | Zdroj: Nokia

Nokia 8110

Aj druhý cenný kúsok pochádza z dielne spoločnosti Nokia. Tentokrát ide o model, ktorý bol uvedený na trh ešte v roku 1996, a to Nokia 8110. V čase pôvodného debutu sa tento telefón predával za približne 1 200 € (po prepočte), nakoľko bol vybavený vtedy nevídaným posuvným krytom, ktorý chránil klávesnicu, ako aj umožňoval prijímanie hovorov.

Samozrejme, podľa dnešných štandardov ide o vykopávku. Je to však veľmi hodnotná vykopávka, nakoľko sa v súčasnosti predáva až za 3 000 €, teda ak má originálne balenie. Cena je však veľmi slušná aj v prípade použitých modelov, ktoré stoja približne 250 až 650 €.

Nokia 8810 | Zdroj: Nokia

Samsung SPH-N270

Predposlednou položkou na zozname cenných technologických artefaktov je telefón Samsung SPH-N270, ktorý debutoval v roku 2003. Svoju nemalú hodnotu získal vďaka tomu, že sa objavil v globálne úspešnom filmovom trháku Matrix. A ako môžete vidieť na vlastné oči, dosť sa to podpisuje nielen na jeho cene, ale aj dizajne.

Hodnota tohto unikátneho zberateľského kúsku sa v poslednej dobe vyšplhala na úctyhodných 1 000 €, čo je približne dvojnásobok pôvodnej obstarávacej ceny.

Samsung SPH-N270 | Zdroj: Samsung

Nokia 8899 Sirocco

Pri poslednej položke sa opäť vraciame k Nokii. Ostrý zub času sa priaznivo podpísal aj na modeli Nokia 8899 Sirocco, ktorý bol uvedený v roku 2007 ako kúsok vystatujúci sa elegantným konštrukčným prevedením a dizajnom.

Ešte pred pár rokmi sa tento smartfón dal zakúpiť, resp. predať za tisícky eur. Dnes je jeho cena o čosi nižšia, no stále nie je na zahodenie. Privyrobiť si vďaka nemu môžete 250 až 700 €.

Nokia 8899 Sirocco | Zdroj: Nokia