Úvod Novinky Skladacie smartfóny sú čoraz populárnejšie. Je si z čoho vyberať

Skladacie smartfóny sú čoraz populárnejšie. Je si z čoho vyberať

0
Zdroj: 123.fr

Rozkladacie mobily si ukrojili na trhu smartfónov svoje miesto. Záujem je veľký a odborníci očakávajú, že globálny trh so skladačkami zaznamená v roku 2024 výrazný rast, a to aj vďaka vyššej konkurencii, čo znamená nižšiu cenu.

Prvé mobily tohto druhu sme si mohli zakúpiť za vysoké sumy. S prichádzajúcimi novými a novými skladačkami však ceny pomaly, ale isto klesajú, najmä u starších modelov. Zoznámte sa s najpopulárnejšími smartfónmi a nechajte svoje technologické srdce poskočiť.

Spoznajte svet rozkladacích mobilov

Na trhu ohybných smartfónov narazíte najčastejšie na dva základné druhy skladačiek:

  • „Véčko“ – tieto mobilné telefóny zložíte horizontálne a v ruke vám ostane vlastne ich polovica. Vonkajší displej je teda po sklapnutí menší a slúži najmä pre notifikácie. Po otvorení je displej veľký ako u bežných smartfónov.
  • Širokorozkladací – na prvý pohľad vyzerá ako klasický smartfón, dá sa však rozložiť vertikálne. Vznikne tak dvojnásobná pracovná plocha porovnateľná s tabletom. Jeho rozmery v zloženom stave sú však kvôli tejto funkcii väčšie.

Samsung Galaxy Z ovláda trh aj po piatich rokoch

Hlavným predstaviteľom skladačiek sú mobily Samsung. Bola to práve táto značka, ktorá v roku 2019 uviedla do predaja Samsung Fold a následne o rok neskôr aj Samsung Flip. Rad futuristických mobilov neskôr nazvala Galaxy Z.

Vedeli ste, že?
Samsung v tomto odvetví v Európe aj po piatich rokoch úplne dominuje. Podľa spoločnosti Display Supply Chain Consultants (DSCC) drží 72 % podiel v predaji skladacích mobilov.

Najnovšie modely Samsung Galaxy Z Fold 5 (ten širokorozkladací) a Samsung Galaxy Z FLip 5 (véčko) potešia solídnym softvérom (to bol najčastejší kameň úrazu pri starších edíciách) a tiež unikátnym dizajnom. Zatiaľ čo ceny najnovšieho radu atakujú 2 000 €, staršie modely zoženiete aj o tisícku lacnejšie. Navyše, Samsung avizoval, že by sa v roku 2024 mohla objaviť aj lacná verzia ich skladacích mobilov. Uvidíme, čo teda nový rok prinesie.

Ďalšie ohybné telefóny, ktoré stoja za zmienku

Trh so skladacími telefónmi je zatiaľ síce v porovnaní s klasickými mobilmi malý, očakávania sú však veľké. Podľa údajov ABI Research Data dodajú výrobcovia v roku 2031 na trh okolo 229 miliónov týchto mobilov, pričom budú tvoriť približne 14,1 % zo všetkých predaných kusov.

Aj preto sa do ich výroby púšťa stále viac firiem. V roku 2023 svoj skladací mobil predstavil napríklad Google (Google Pixel Fold), svoju slávu sa pokúša znovu vzkriesiť aj značka Motorola so skladacím smartfónom Motorola Razr, v zdokonaľovaní pokračuje aj Huawei Mate.

Silným protivníkom je v tejto kategórii tiež značka Xiaomi. Tá predstavuje priamu konkurenciu Samsungu v podobe modelu Xiaomi Mix Fold. Bohužiaľ, Xiaomi Mix Fold 3 je zatiaľ dostupný len v Číne. To však vôbec nie je dôvod na smútok. Než sa dostane na európsky trh, vyskúšajte iné modely. Mobily Xiaomi na vás čakajú.