Úvod Aplikácie Používate WhatsApp? Urýchlene zmeňte toto nastavenie, trvá to len pár sekúnd!

Používate WhatsApp? Urýchlene zmeňte toto nastavenie, trvá to len pár sekúnd!

Najskôr je dôležité uistiť sa, že máte v smartfóne nainštalovanú najnovšiu verziu aplikácie WhatsApp. Urobiť tak môžete cez váš oficiálny obchod s aplikáciami (Apple App Store/Google Play Store).

0

V modernej ére nabitej modernými technológiami je súkromie čoraz cennejšie. Jedným z najefektívnejších nástrojov na sledovanie ľudí sú nepochybne smartfóny, nakoľko do nich inštalujeme kopu aplikácií a služieb, ktorých používaním vystavujeme údaje o svojej osobe nielen na oči firiem, ale aj ostatným používateľom. Funkcie na sledovanie aktivity má aj WhatsApp, hoci niektoré z nich na tento účel primárne neslúžia.

Ako píše server Mobilizujeme.cz, vo WhatsAppe je jedna konkrétna funkcia, ktorá na prvý dojem pôsobí neškodne. V skutočnosti nám však uberá na súkromí. Táto funkcia zabezpečuje, že sa v chatoch zobrazuje upozornenie, keď si prečítame obdržanú správu alebo správy.

Našťastie existuje jednoduchý návod, ako túto funkciu vypnúť. Ak teda nechcete, aby sa vašim kontaktom v chatoch zobrazovalo upozornenie o prečítaní správ, smelo čítajte ďalej.

whatsapp
Zdroj: WhatsApp

Ako na to?

Najskôr je dôležité uistiť sa, že máte v smartfóne nainštalovanú najnovšiu verziu aplikácie WhatsApp. Urobiť tak môžete cez váš oficiálny obchod s aplikáciami (Apple App Store/Google Play Store). Tým si zaručíte, že vždy budete mať prístup k najnovším možnostiam a funkciám.

Po splnení tohto kroku otvorte WhatsApp. Ak máte Android, prejdite do pravého horného rohu obrazovky a klepnite na ikonu troch zvislo orientovaných bodiek. Ak máte iOS, navigujte sa do pravého dolného rohu a klepnite na ikonu ozubeného kolieska. Tým prejdete do nastavení.

Akonáhle tak učiníte, prejdite do sekcie pre nastavenie súkromia. Práve táto sekcia slúži na prispôsobenie rôznych funkcií týkajúcich sa bezpečnosti a ochrany údajov, ktoré sa o vás zdieľajú. Následne prejdite na možnosť o oznámení o prečítaní a vypnite ju. Upozornenie o prečítaní sa tak už vo vašich chatoch nebude ukazovať.

Nielen kvôli súkromiu

Vypnutie tejto funkcie má aj iný prínos, než posilnenie súkromia. Poznáte tie situácie, kedy obdržíte určitú správu, na ktorú nechcete alebo nemôžete okamžite reagovať, no nechtiac si ju otvoríte? To môže byť problém najmä vtedy, ak sa to stane v konverzácii s osobou, ktorá sa zvyčajne dožaduje bleskových odpovedí. Tým, že vypnete zobrazenie upozornenia o prečítaní, sa takýmto situáciám môžete efektívne vyvarovať.

whatsapp
WhatsApp | Zdroj: Flickr/Christoph Scholz

Ako WhatsApp ešte lepšie nastaviť?

Nedávno sme na našom webe uverejnili článok, v ktorom sme vás informovali o tipoch odborníčky priamo zo spoločnosti Meta ohľadne možností, akými používatelia môžu zlepšiť ochranu svojho konta.

Odporučila zapnutie tzv. miznúcich správ, čo je funkcia, vďaka ktorej sa správy automaticky vymažú po určitom čase od odoslania. Druhým odporúčaným krokom bola aktivácia šifrovaných príloh, čo zabezpečí, že prípadný zlodej bude mať oveľa ťažší prístup k zdieľaným prílohám. Do tretice odporučila zamknutie dôležitých chatov. A napokon vraj nie je na škodu ani zapnutie automatického stišovania hovorov od neznámych kontaktov.