Úvod Výrobcovia Nubia Nubia Z60 Ultra je tu: Za šokujúco nízku cenu prináša výbavu, ktorá...

Nubia Z60 Ultra je tu: Za šokujúco nízku cenu prináša výbavu, ktorá pochová všetku konkurenciu!

Práve fotoaparáty prekvapia najviac. Herné smartfóny sú určené pre hráčov. A tým veľmi často až tak nezáleží na kvalite optiky.

0

Herné smartfóny sú špecifickým segmentom trhu, ktorý sa snaží apelovať na špecifickú časť zákazníkov. Napriek tomu sú však telefóny určené na gaming čoraz univerzálnejšie, a teda je ich možné používať aj ako „typické“ smartfóny. Dôkazom je aj nový produkt od značky Nubia, a to Nubia Z60 Ultra, čo je herný smartfón pýšiaci sa nielen veľmi slušným výpočtovým výkonom, ale aj atraktívnym dizajnom či veľmi schopnými fotoaparátmi. Jeho výbavu priblížil server GSMArena.

Nubia Z60 Ultra možno označiť za vlajkovú loď, nakoľko sa vystatuje prémiovou výbavou, hoci nejde o špičku trhu.

Kvalitný displej s neviditeľným fotoaparátom

Prednú stranu zariadenia pokrýva 6,8-palcový AMOLED displej s maximálnou svietivosťou 1 500 nitov, čo rozhodne nie je najviac, no postačí. Aj pri takejto svietivosti by mal byť obraz pohodlne čitateľný aj na jasnom slnku. Nižší strop svietivosti však kompenzuje vzorkovacou frekvenciou, ktorá určuje, ako rýchlo dokáže displej reagovať na dotyky. A tá je rozhodne prvotriedna, nakoľko dosahuje až 1 200 Hz. Panel ďalej podporuje plynulú obnovovaciu frekvenciu až 120 hz a 2 160 Hz PWM stmievanie.

Súčasťou prednej strany je aj 12 Mpx selfie fotoaparát s pixelmi o veľkosti 2,24 um. Výrez by ste však hľadali márne. Snímač je umiestnený pod displejom, pričom je spárovaný s vlastným čipom a AI jednotkou. Hustota pixelov nad snímačom dosahuje 400 ppi (pixelov na palec), čo je veľmi slušné.

Nubia Z60 Ultra | Zdroj: Nubia

Interiér plný výkonu

Interiér je taktiež špičkový. Srdcom zariadenia je vlajkový čipset Snapdragon 8 Gen 3 od Qualcommu, ktorý pozostáva z jedného jadra Cortex-X4 (3,3 GHz), piatich jadier Cortex-A720 (3x 3,15 GHz, 2x 2,96 GHz) a dvoch jadier Cortex-A520 (2,27 GHz). Aj vďaka tejto architektúre procesor ponúka medzigeneračný nárast čistého výkonu o 30 %, zatiaľ čo energetická efektivita sa zlepšila o 20 %. V prípade Nubia Z60 Ultra spolupracuje s bleskurýchlou operačnou pamäťou typu LPDDR5X, ako aj svižným úložiskom typu UFS 4.0.

Keďže ide o herný smartfón, interiér sa môže pochváliť niekoľkými špecifickými úpravami, vrátane zväčšenej chladiacej komory so supravodivým nanouhlíkovým vláknom. Napokon v tejto oblasti nemožno vynechať objemnú 6 000 mAh batériu s podporou pre 80 W  nabíjanie.

V jednom prekvapí

Čo prekvapí najviac, sú fotoaparáty. Herné smartfóny sú určené pre hráčov. A tým veľmi často až tak nezáleží na kvalite optiky. Výrobcovia preto často volia menej schopné snímače, čím ušetria peniaze, ktoré môžu investovať inde alebo vďaka nim znížiť maloobchodnú cenu.

Nubia Z60 Ultra v tomto smere vyčnieva, nakoľko si dal výrobca na fotoaparátoch naozaj záležať. Úlohu hlavného snímača zohráva 50 Mpx objektív IMX800 o veľkosti 1/1,49“ s clonou f/1.6 a ohniskovou vzdialenosťou 35 mm. Okrem toho podporuje optickú stabilizáciu obrazu (OIS). Na širokouhlé fotografie zase poslúži 18 mm objektív s clonou f/1.8 a trojúrovňovou optickou stabilizáciou, čo je v prípade ultraširokouhlého senzora celkom unikátna črta. Rozlíšenie objektívu činí 50 Mpx a veľkosť 1/1,56“. Tretím objektávom je periskop s rozlíšením 64 Mpx, OIS a ohniskovou vzdialenosťou 85 mm.

Nubia Z60 Ultra | Zdroj: Nubia

Nubia Z60 Ultra bude dostupný v troch farbách, a to čiernej, striebornej a šedej. Čo sa týka konfigurácií, na výber bude zo štyroch možností – 8/256 GB, 12/256 GB, 12/512 GB alebo 16 GB/1 TB.

Ako to vyzerá s cenami?

Prvé modely budú expedované tesne pred koncom roka, presnejšie 29. decembra. Smartfón si možno zadovážiť v Severnej Amerike, Európe, Spojenom kráľovstva a Mexiku. Konkrétne v Európe bude zariadenie dostupné v nasledovných konfiguráciách a cenách:

  • 8/256 GB – 679 €
  • 12/256 GB – 749 €
  • 16/512 GB – 899 €

Nubia si však pre zákazníkov nachystala dočasnú zvýhodnenú akciu. Tí, ktorí si zariadenie objednajú do 29. decembra, získajú atraktívnu zľavu. V prípade verzie 12/256 GB dosahuje výška zľavy 80 €, v prípade verzie 16/512 GB verzie zase 120 €.