Úvod Novinky Pripravte sa: Občianske preukazy presunú do telefónov. Takto to bude vyzerať!

Pripravte sa: Občianske preukazy presunú do telefónov. Takto to bude vyzerať!

Tradičné občianske preukazy vo fyzickej forme však budú fungovať aj naďalej. Okamžitý prechod na digitálnu formu by ani nebol možný, nakoľko nejaký čas potrvá, kým ju začnú akceptovať všetky štátne aj samosprávne inštitúcie.

44
Zdroj: Ministerstvo vnútra

Projekt digitálnej identity pre občanov Európskej únie (EÚ) naberá na obrátkach. Viaceré krajiny už spúšťajú pilotné testovania, vrátane susednej Českej republiky. Tá má v pláne projekt rozšíriť medzi ľudí už začiatkom budúceho roka. Spočiatku sa bude digitálna identita vzťahovať na občianske preukazy, ktorými sa bude možné preukazovať na vybraných úradoch, informuje portál TECHBYTE.

Čo je digitálna identita?

Ako hovorí stránka Európskeho parlamentu, Európska digitálna identita (eID) má za cieľ umožniť cezhraničné uznávanie vnútroštátnych systémov elektronickej identifikácie. Občania EÚ sa vďaka nej môžu identifikovať a autentifikovať v online priestore bez potreby využitia komerčných poskytovateľov.

eID sa má vyznačovať širokou škálou možností využitia, napríklad na:

  • Žiadosti o rodné listy, lekárske potvrdenia, nahlásenie zmeny adresy a iné verejné služby;
  • Otvorenie bankového konta;
  • Podávanie daňových priznaní;
  • Podávanie žiadostí o štúdium na vysokej škole doma alebo v inom členskom štáte EÚ;
  • Uloženie lekárskeho predpisu;
  • Preukazovanie veku;
  • Požičanie auta (pomocou digitálneho vodičského preukazu);
  • Registrovanie v hoteloch.

V Česku už od 1. januára

V Česku začne už od 1. januára 2024 fungovať aplikácia s názvom eDoklady. Ako naznačuje názov, pôjde o mobilnú aplikáciu, do ktorej si používatelia budú môcť ukladať dôležité identifikačné preukazy, počínajúc zmieneným občianskym preukazom. Návrh novely zákona o práve na digitálne služby už schválila miestna Poslanecká snemovňa, a to 29. novembra. Aktuálne už ostáva len udelenie súhlasu zo strany Senátu a prezidenta. Nepôjde však o povinnosť. Uloženie digitálneho občianskeho preukazu bude voliteľné, čo zdôraznil aj vicepremiér pre digitalizáciu.

nové občianske preukazy
Zdroj: Getty Images, Ministerstvo vnútra (úprava redakcie)

Tradičné občianske preukazy vo fyzickej forme teda budú fungovať aj naďalej. Okamžitý prechod na digitálnu formu by ani nebol možný, nakoľko nejaký čas potrvá, kým ju začnú akceptovať všetky štátne aj samosprávne inštitúcie.

Podpora bude spočiatku obmedzená

Spočiatku tak budú digitálny občiansky preukaz akceptovať len niektoré úrady, ako napríklad Český telekomunikačný úrad. Ten však zo strany občanov nepatrí medzi tie najnavštevovanejšie, nakoľko sa využíva najmä na podávanie sťažností na operátorov. „Dôležitejším“ úradom, ktorý bude digitálnu formu dokladu akceptovať, bude Polícia Českej republiky. Podporovať ju plánuje od 1. júla 2024, teda pol roka od prvého spustenia. Postupne by mali doklad akceptovať aj živnostenské, finančné a krajské úrady, úrady práce či správa sociálneho zabezpečenia.


Prečítajte si tiež:


Na začiatku bude do aplikácie možné uložiť iba občiansky preukaz. Až časom pribudne podpora pre ostatné dôležité doklady, ako je napríklad vodičský preukaz. Aplikácia eDoklady je však navrhnutá tak, aby mohla byť neskôr jednoducho modifikovateľná pre európsky štandard, a teda aby mohla byť akceptovaný aj v iných členských štátoch EÚ. Tento krok bude potrebný po zavedení zjednoteného digitálneho dokumentu na úrovni EÚ, resp. po zavedení služby eWallet. Stať sa tak má po roku 2026.

Ilustr. obr. | Zdroj: Pixabay

Jednoduchý proces

Môže to znieť komplikovane, no v skutočnosti bude aplikácia eDoklady (a neskôr pravdepodobne aj eWallet) fungovať na rovnakom princípe, ako mnoho iných mobilných aplikácií. Jednoducho si ju stiahnete z obchodu (Google Play Store alebo Apple App Store), zaregistrujete sa, naskenujete doklad a máte hotovo. Jedinou podmienkou je mať založenú tzv. Identitu občana, s ktorou budú eDoklady prepojené.

Proces preukazovania bude prebiehať na základe špecifického kódu, ktorý aplikácia vygeneruje. Tento kód si v prípade potreby overia príslušné úrady.

Výhodou je aj bezpečnosť

Jednoduchosť a komfort pritom nie sú jedinými výhodami, ktoré digitálna forma občianskeho preukazu ponúkne. Aplikácia totiž bude ponúkať aj možnosť obmedzenia zdieľaných údajov. V praxi by to malo fungovať tak, že ak napríklad sedíte v bare a obsluha si od vás vypýta preukaz totožnosti, stačí, ak aplikácii prikážete, aby sprístupnila len údaje o veku. Ako sme však zmienili vyššie, nejaký čas potrvá, kým budú digitálne doklady akceptovať aj gastro podniky.

Ilustr. obr. | Zdroj: Getty Images

Všetky súkromné údaje navyše budú chránené priamo v aplikácií, do ktorej prístup bude podmienený autentifikáciou prostredníctvom biometrických údajov, teda napríklad odtlačkom prstu a skenom tváre.

A ak náhodou smartfón stratíte alebo vám ho niekto ukradne, aplikáciu môžete deaktivovať tým, že ju na diaľku odpojíte od Identity občana.