Úvod Novinky Vraj jeden z najlepších: Tento procesor sa po pár minútach záťaže spomalí...

Vraj jeden z najlepších: Tento procesor sa po pár minútach záťaže spomalí na 46 % z maximálneho výkonu

Počas testu sa na procesore spustilo 100 výpočtových vlákien, pričom v priebehu prvých troch minút dosahoval výkon približne 90 % pôvodnej úrovne. Do 9 minút sa výkon pohyboval už len okolo 75 % pôvodnej úrovne.

0

Na trhu s vlajkovými čipmi pre smartfóny dnes figuruje viacero popredných výrobcov. Jedným z nich je aj MediaTek, ktorý nedávno predstavil svoj nový Dimensity 9300. Už po získaní prvých výsledkov sme vedeli, že pôjde o jeden z najvýkonnejších, ak nie absolútne najvýkonnejší smartfónový čip na svete. Čas však ukázal, že to nie je úplne pravda. Pri väčšej záťaži totiž výkon rapídne klesá, v extrémnych prípadoch o viac ako polovicu, píše web TECHBYTE.

MediaTek Dimensity 9300 je špičkový procesor, ktorý sa vystatuje celkom unikátnou architektúrou. Používa totiž hneď štyri jadrá Cortex-X4, z ktorých jedno má taktovaciu frekvenciu 3,25 GHz a zvyšné 2,85 GHz. Ostatné štyri sloty vypĺňajú jadrá Cortex-A720 s taktovacou frekvenciou 2 GHz. Tieto špecifikácie sľubovali naozaj veľa, rovnako ako prvé výsledky z benchmarkingových platforiem. Napríklad v AnTuTu sa čipu podarilo dosiahnuť skóre 2 043 991 bodov, čo bolo najviac spomedzi všetkých vlajkových procesorov na trhu.

MediaTek Dimensity 9300
MediaTek Dimensity 9300 | Zdroj: MediaTek

Špičkový výkon, no nie až tak špičkové chladenie

V sláve sa však dlho nevyžíval. Výkon je síce prinajmenšom úctyhodný, avšak energetická efektivita na tom nie je až tak dobre. A práve to je jeho achillova päta. Slabšia energetická efektivita totiž znamená rýchlejšiu spotrebu batérie. A tá zase znamená potrebu obmedzovania výkonu tak, aby sa spotreba nevymykala kontrole. Obmedzovanie v tomto smere pritom má byť až také drastické, že výkon v extrémnych prípadoch klesne o viac ako polovicu.

Problémom je pasívne chladenie. Pri nižšej záťaži sa teplo vyprodukované procesorom dá dostatočne regulovať, aby sa výkon mohol udržiavať na čo najvyššej úrovni. Pri väčšej záťaži však pasívne chladenie nestačí. Jediným spôsobom, ako sa vyhnúť prehriatiu, je tak obmedzenie výkonu. Znie to ako férový obchod, no neplatí to v každom prípade, najmä keď používateľ maximálny výkon naozaj vyžaduje (napr. počas hrania hier).

Štandardne je teda Dimensity 9300 o čosi výkonnejší ako konkurencia, vrátane Snapdragon 8 Gen 3 od Qualcommu, no v reálnych scenároch to môže byť opačne. Samozrejme, testy, ktoré vykázali viac ako polovičný pokles výkonu, skúmali tie najhoršie možné scenáre, a teda v skutočnosti obmedzenie nemusí byť také výrazné.

Čím väčšia záťaž, tým nižšia frekvencia

Počas testu sa na procesore spustilo 100 výpočtových vlákien, pričom v priebehu prvých troch minút dosahoval výkon približne 90 % pôvodnej úrovne. Do 9 minút sa výkon pohyboval už len okolo 75 % pôvodnej úrovne. Výkon postupne klesal aj naďalej, až kým nedosiahol len 46 % pôvodnej úrovne.

Táto redukcia sa dosiahla obmedzením taktovacej frekvencie jednotlivých jadier, teda počtu úloh, ktoré dokážu vykonať za jednu sekundu. V troch prípadoch taktovacia frekvencia klesla na 1,5 GHz, v dvoch prípadoch na 1,2 GHz a pri jednom jadre sa frekvencia znížila dokonca len na 0,6 GHz. Testovanie prebiehalo za použitia stále čerstvo predstaveného smartfónu Vivo X100 Pro.

Ako sme však spomenuli vyššie, tieto výsledky odrážajú extrémne scenáre. Taktiež stojí za zmienku, že čip bol testovaný samostatne, a teda chýbalo porovnanie s konkurenčnými čipmi. Je pritom vysoko pravdepodobné, že aj ostatné popredné procesory by pri takej záťaži dostali poriadne zabrať.

MediaTek Dimensity 9300
MediaTek Dimensity 9300 | Zdroj: NanoReview

V ideálnom svete Dimensity 9300 kraľuje

Ak si porovnáme Dimensity 9300 a Snapdragon 8 Gen 3 v ideálnych, resp. laboratórnych podmienkach, čip od MediaTeku má jasný náskok. V AnTuTu dosiahol skóre cez 2 milióny bodov, teda prekonal veľmi dôležitý míľnik. Model od Qualcommu v prostredí tej istej platformy dosiahol skóre 1 989 138 bodov. Rozdiel to nie je obrovský, no je tam.

Veľké porovnanie všetkých vlajkových procesorov novej generácie, vrátane dvoch už spomenutých, nájdete v samostatnom článku na tomto odkaze.