Úvod Zariadenia PORADŇA: Ako vybrať ten správny robotický vysávač pre dokonalý výsledok? Cena nie...

PORADŇA: Ako vybrať ten správny robotický vysávač pre dokonalý výsledok? Cena nie je jediné dôležité kritérium!

Ako vybrať správny robotický vysávač pre vaše potreby? Možností je niekoľko.

0
Zdroj: Xiaomi (úprava redakcie)

Robotický vysávač je extrémne užitočný pomocník v domácnosti, ktorý je, ak si vyberiete správne, schopný ušetriť čas a námahu. Čas, ktorý by ste vložili do upratovania môžete radšej venovať rodine alebo kľudne sebe na relax. Existuje však niekoľko výrobcov a ešte viac modelov, z ktorých si vybrať je ťažké. Niektoré stoja len niečo vyše 100 €, iné zas cenou presahujú 1 000 €. Viete, ako si vybrať správny robotický vysávač?

Ako vybrať robotický vysávač?

Sedliacky rozum hovorí, že tie drahšie vysávače majú oproti tým najlacnejším vždy o niečo navyše. Je to tak, no niektoré z funkcií navyše pre vás nemusia byť tak dôležité, aby ste si za ne museli priplatiť. Začnime však od začiatku.

Xiaomi robotický vysávač
Ako vybrať správny robotický vysávač? Možností je skutočne veľa. Zdroj: Xiaomi

Cena: Nie je robotický vysávač ako robotický vysávač

Väčšina zákazníkov túžiacich po robotickom vysávači bude predovšetkým pozerať na cenu. Ak máte obmedzený rozpočet, budete sa musieť zmieriť s určitými kompromismi. Ani tie najlacnejšie modely ale neupratujú vyslovene zle a jednoznačne vám môžu pomôcť udržiavať domácnosť bez námahy v dobrom stave. Dobrou voľbou sú vysávače od Xiaomi, keďže aj tie najlacnejšie majú pokročilé algoritmy a dosť vysoký sací výkon na to, aby dokázali bez námahy poupratovať celý byt.

TIP: Najlacnejší Xiaomi vysávač je lepší, než sa zdá!

Xiaomi robotický vysávač
Najlacnejší Xiaomi robotický vysávač – Xiaomi Robot Vacuum E10. Zdroj: Xiaomi

O čo prichádzate pri najlacnejších modeloch? Výrobca môže napríklad použiť primitívnejšie spôsoby navigácie, čo znamená, že „nevidia“ až tak dobre ako ich drahší súrodenci. Nasadiť tiež môže staršie algoritmy, takže sa po miestnosti nemusia pohybovať tak rýchlo a efektívne. Pri bytoch, resp. domoch s menšou rozlohou práve toto nemusí zohrávať veľkú rolu.

TIP: Najdrahší Xiaomi vysávač. Nenájde sa nič, čo by nedokázal

Všetky vysávače od Xiaomi patria do skupiny, ktorá „dokáže všetko“. Majú pokrokové algoritmy, majú funkciu automatického návratu na dokovaciu stanicu, majú schopnosť prekonať prekážky vysoké až 2 centimetre a samozrejme nechýba ani možnosť prepojenia s aplikáciou Xiaomi Home.

Xiaomi robotický vysávač
Prítomnosť LIDARu spoznáte podľa malej kupoly, resp. vežičky vo vrchnej časti vysávaču. Zdroj: Xiaomi

Navigácia a orientácia v priestore

Ako sme spomenuli vyššie, jedným z najväčších rozdielov medzi jednotlivými vysávačmi je to, ako dobre sa orientujú a navigujú v priestore. Najlacnejšie stroje používajú gyroskop. To znamená, že jazdia po priestore a keď do niečoho narazia, mierne sa pootočia, až kým prekážka nezmizne. My tento systém prezývame pinball, keďže sa správajú presne ako loptička, ktorá sa musí poodrážať od všetkých prekážok, až kým netrafí do cieľa.

TIP: Ideálny pomer cena/výkon. Xiaomi Robot Vacuum S10+ je geniálny stroj!

Je pochopiteľné, že tento spôsob vôbec nie je efektívny a v ideálnom prípade by ste sa takýmto zariadeniam mali zďaleka vyhnúť. Neporovnateľne lepšia je navigácia riadená laserom. Takto vybavené vysávače spoznáte podľa kruhovej kupoly, resp. vežičky uloženej vo vrchnej časti. V nej je uložený vysielač a prijímač laseru – tzv. LiDAR. Zariadenie vďaka nemu vidí prekážky na vzdialenosť až niekoľko metrov a dokáže sa im tak v predstihu vyhnúť s veľmi vysokou presnosťou.

Xiaomi robotický vysávač
Xiaomi Robot Vacuum X10+ má okrem LIDARu aj kameru, ktorá dokáže rozpoznať predmety. Zdroj: Xiaomi

LIDAR tiež umožňuje vytvorenie presného pôdorysu vášho bytu či domu, čo vám umožní naplánovať si upratovanie presne podľa chuti. Vysávač môžete poslať poupratovať len konkrétnu miestnosť, môžete mu zakázať vstup do určitých miest či naopak prikázať mu, aby niektoré miesta povysával aj niekoľkokrát po sebe.

Okrem LIDARU sa môžete stretnúť aj s doplnkovými systémami – najmä kamerami, ktoré výrobcovia využívajú pre rozpoznávanie objektov na zemi. „Darček“ od vášho domáceho miláčika by roztretý po celej podlahe chcel vidieť len málokto z nás.

Xiaomi robotický vysávač
Zdroj: Xiaomi

Nasucho aj namokro

Prakticky všetky robotické vysávače upratujú tak, že hubicou nasávajú suché nečistoty do zbernej nádobky. Nechýba ani bočná kefa, ktorá sa stará o nečistoty v rohoch miestností. Z hľadiska výkonu sa treba pozrieť na to, aký typ podláh máte doma.

Ak máte aj koberce, s menej než 2 000 Pa sacím výkonom by ste sa uspokojiť nemali. Ak koberce nemáte vôbec, s výberom môžete začať už pri 1 500 Pa. V Xiaomi tento problém vyriešili jednoducho – aj ten najlacnejší robotický vysávač ponúka sací výkon až 4 000 Pa.

Xiaomi robotický vysávač
Zdroj: Xiaomi

Nedávnou novinkou pri robotických vysávačoch je aj mokré upratovanie, resp. mopovanie. Funguje to tak, že k vysávaču pripojíte nádržku s vodou a handričku z mikrovlákna. Voda sa elektronicky dávkuje podľa nastavenia v aplikácii a robotický vysávač následne jazdí po celej miestnosti.

Pokročilejšie kúsky majú navyše niektoré funkcie, ktoré sú pre tie najlacnejšie modely príliš drahé. Jednou z nich je napríklad sonické mopovanie, čo je funkcia, pri ktorej vysávač jemne vibruje (až 10 000 kmitaní za minútu), čím dochádza k väčšiemu treniu a efektivite v odstraňovaní nečistôt.

Xiaomi robotický vysávač
Mopovanie prostredníctvom sonickej technológie prináša najlepšie výsledky. Zdroj: Xiaomi

Niektoré stroje naopak ponúkajú senzor, ktorý dokáže odhaliť, že sa nachádza na koberci. Vtedy vypnú mopovanie a zvýšia sací výkon. Všetko bez toho, aby ste akokoľvek museli zasahovať do ich riadenia.

Nedôjde im dych

Jedným z absolútne najdôležitejším parametrom je kapacita batéria, ktorá vysávaču dodáva silu. Kapacita sa často neudáva v miliampérhodinách ale v čase, resp. v rozlohe, ktorú dokáže vysávač pokryť. V malých domácnostiach vám postačí kapacita okolo 2 500 mAh, pri rozľahlejších domácnostiach zas okolo 5 000 mAh.

Xiaomi robotický vysávač
Pozorne sledujte aj údaj o batérii. Čím väčšia, tým dlhšie dokáže vysávač upratovať. Zdroj: Xiaomi

Keď už sme pri batérii, spomenieme aj nabíjacie, resp. dokovacie stanice. Aj tých je niekoľko typov, spomenieme tri najzákladnejšie.

  • Tou prvou je základná dokovacia stanica, ktorá slúži len pre opätovné nabitie vysávača.
  • Druhým typom stanice je tá, ktorá vysávač nielen nabije, ale aj z neho do vrecka vytiahne suché nečistoty.
  • Nakoniec tu je tretí typ, ktorý robí to, čo tie prvé dva a navyše dokáže z vysávača vytiahnuť aj znečistenú vodu a doplniť mu čistú vodu.
Xiaomi robotický vysávač
Robotický vysávač s dokovacou stanicou s automatickým vyprázdňovaním. Zdroj: Xiaomi

Pochopiteľne, čím vyšší typ nabíjacej stanice, tým drahšie je celé zariadenie. Napríklad pri treťom type už počítajte s cenou od 500 – 600 € a viac.

Ako vybrať robotický vysávač?

Dobrá otázka, ktorá, ako iste vidíte, nemá jednu odpoveď. Na to, čo potrebujete vy konkrétne, poznáte odpoveď len vy sami. Treba si vopred premyslieť, ako plánujete vysávač používať. Chcete ho používať na niekoľkých poschodiach? Potrebujete vysávač, ktorý dokáže vytvoriť niekoľkopodlažnú mapu.

Xiaomi robotický vysávač
V aplikácii si môžete naplánovať upratovanie presne podľa požiadaviek. Zdroj: Xiaomi

Potrebujete si naplánovať presné časy, kedy má vysávač upratovať? Budete potrebovať zariadenie, ktoré má kvalitnú doprovodnú aplikáciu, ako napríklad Xiaomi Home.

Ak chcete zaručenú a odskúšanú kvalitu, vrelo odporúčame model Xiaomi Robot Vacuum S10 so 4 000 Pa sacím výkonom za 299 €.

Ak chcete prémiovú kvalitu bez akýchkoľvek obmedzení, odporúčame zas Xiaomi Robot Vacuum X10+, ktorý má dokovaciu stanicu s automatickým vyprázdňovaním, LIDAR, kameru a mnoho, mnoho ďalšieho. Takýto vysávač stojí 799 €.

>>> Zobraziť celú ponuku robotických vysávačov Xiaomi <<<