Úvod Novinky POZOR: Máš Xiaomi? Viacerým modelom úplne končí podpora. Ďalšie aktualizácie už nečakajte!

POZOR: Máš Xiaomi? Viacerým modelom úplne končí podpora. Ďalšie aktualizácie už nečakajte!

Ak niektorý z nich používaš, nastal čas sa poobzerať po novom zariadení.

0

Životnosť mobilných zariadení nie je daná len technikou, ale aj softvérom. Každý jeden veľký výrobca uplatňuje v rámci softvérových aktualizácií vlastnú politiku. Sem patrí aj čínske Xiaomi, ktoré oznámilo koniec podpory hneď niekoľkých modelov. Ak niektorý z nich používaš, zrejme nastal čas poobzerať sa po novom zariadení.

Ako píše server Mobilizujeme.cz, prvé náznaky konca podpory ďalších zariadení Xiaomi sa objavili už dávnejšie. Koncom apríla čínsky gigant odstavil softvérové aktualizácie pre model Mi 10 Lite Zoom, ktorý sa predával výhradne na území Číny. Existuje však aj verzia určená pre globálne trhy – Mi 10 Lite 5G – a práve tá sa po novom zaradila na zoznam EOS, teda zoznam zariadení, ktorým sa blíži koniec softvérovej podpory.

Mi 10 Lite však na tomto zozname nie je jediný. Xiaomi naň ďalej umiestnilo aj modely z radu Redmi Note 9, menovite Redmi Note 9S, Redmi Note 9 Pro a Redmi Note 9 Pro Max. Aby sme boli konkrétnejší, uvedené zariadenia Redmi Note 9 na zozname zatiaľ oficiálne nie sú, no podľa informácií Xiaomiui naň aj v týchto okamihoch smerujú.

Redmi Note 9 Pro | Zdroj: Redmi

Čas presedlať na niečo novšie

Čo to znamená, je asi každému jasné. Zariadenia na zozname EOS už naďalej nebudú dostávať softvérovú podporu, t. j. žiadne aktualizácie operačného systému ani bezpečnostné záplaty. Dotknuté zariadenia tak budú časom viac a viac náchylné na bezpečnostné riziká. Ak teda používaš niektorý z uvedených modelov, odporúčame ti čím skôr prejsť na nové, resp. podporované zariadenie.

Xiaomi pre svoje mobilné zariadenia poskytuje softvérovú podporu o dĺžke 3 rokov, čo je celkom slušné. Ak ti to však nestačí, skús sa poobzerať po smartfónoch Samsung. Tie totiž sľubujú až 4 až 5 rokov bezpečnostných aktualizácií, v závislosti od ceny vybraného modelu.