Úvod Zaujímavosti Vedci sa zhodujú: Priemerné IQ Američanov klesá. Nevedia, prečo

Vedci sa zhodujú: Priemerné IQ Američanov klesá. Nevedia, prečo

Napríklad Slováci sa umiestnili na 34. priečke,

8

Amerika je kľúčovým územím v mnohých oblastiach. Ako je však na tom z hľadiska inteligencie obyvateľov? Podľa správy z časopisu Popular Mechanics, na ktorú upozornil server TECHBYTE, nie veľmi dobre. Priemerné IQ Američanov má totiž už viac ako 10 rokov kontinuálne klesať.

Vedci z Northwestern University si mali pri skúmaní dát z testovania v rokoch 2006 až 2018 všimnúť, že výsledky Američanov v troch zo štyroch kognitívnych domén nabrali klesajúci trend. Tieto dáta označili ako hmatateľný dôkaz niečoho, čo je známe ako „reverzný Flynnov efekt“.

Pre lepšie pochopenie, pojem „kognitívna doména“ označuje oblasť poznávania, ako napríklad správanie, prežívanie udalostí, intelekt či rozhodovanie.

Flynnov efekt, len naopak

Čo sa týka zmieneného efektu, ten pramení ešte v roku 1984. Vtedy si akademik James Flynn všimol, že výsledky inteligenčných testov od začiatku 30. rokov 20. storočia neustále rástli. Dokonca sa zdalo, že celková inteligencia ľudí sa zvyšuje rýchlejším tempom, než aké dokáže vysvetliť prirodzená evolúcia. Vznikli tak mnohé diskusie a debaty, ktoré toto tempo prisudzovali rôznym okolitým faktorom. Teraz sa však priemerné IQ klesá, aspoň teda v Amerike, a preto hovoríme o reverznom Flynnovom efekte.

IQ
Zdroj: Getty Images Signature

Američania sa mali pohoršiť najmä v rámci testov zameraných na logiku, slovnú zásobu, vizuálne riešenie problémov, analógiu, ako aj na výpočtové a matematické schopnosti. Naopak, v rámci priestorového vnímania sú výsledky na vzostupe.

Podľa Elizabeth Dworakovej, odbornej asistentky na Northwestern University, však klesajúci trend nemusí nutne znamenať, že Američania sú z roka na rok „hlúpejší“. Pod klesajúci trend sa môžu podpisovať aj samotné testy. Inými slovami, ľudia možno len nedokážu až tak úspešne riešiť nové formy testov.

Ako sú na tom Európania?

Podľa údajov worldpopulationreview.com z roku 2019 majú obyvatelia USA priemerné IQ 97,43, čím sa zaraďujú na 29. priečku. A čo Európa? Napríklad takí Slováci majú priemerné IQ 96,32, a teda obsadzujú 34. priečku. Susední Česi zase majú priemerné IQ 94,92 (40. priečka). Absolútne najvyššie priemerné IQ v rámci európskych krajín majú obyvatelia Bieloruska, a to 101,6. Za ním nasleduje Fínsko (101,2), Lichtenštajnsko (101,07) a Nemecko s Holandskom (100,74).