Úvod Aplikácie Úradníci EÚ sa boja: Zakázali TikTok, majú na to dobrý dôvod!

Úradníci EÚ sa boja: Zakázali TikTok, majú na to dobrý dôvod!

V poradí ide už o tretiu európsku inštitúciu, ktorá sa rozhodla pre takéto riešenie.

2

TikTok po novom zakazuje ďalší európsky orgán. Po novom ho musia zo svojich smartfónov odinštalovať už aj zamestnanci Európskeho parlamentu (EP), pričom nové nariadenie sa vzťahuje aj na súkromné zariadenia s pripojením na e-mailové služby europarlamentu a iných komunikačných sietí, ktoré spadajú pod túto inštitúciu, informuje portál Živé.sk na základe informácií TASR.

Europarlament je v poradí treťou inštitúciou EÚ, ktorá svojim zamestnancom zakázala používať TikTok. Predtým sa k rovnakému rozhodnutiu uchýlila Európska komisia aj Rada Európskej únie. Dôvodom majú byť obavy z kybernetických hrozieb.

TikTok sa v minulosti spájal s nejednou bezpečnostnou kontroverziou. Averziu voči nemu prechovávajú najmä západné trhy, ktoré sa obávajú, že aplikácia o svojich používateľoch zbiera citlivé dáta a poskytuje ich Číne.

TikTok
Zdroj: Maxpixel.net

TikTok zakazujú viaceré krajiny

Poniektoré inštitúcie jej používanie zakázali už skôr, ako napríklad Kongres USA, ktorý tak urobil ešte minulý rok, či India. Okrem europarlamentu teraz TikTok zakazuje aj Kanada. V rámci EÚ TikTok zakázalo napríklad Dánsko, pričom tento krok pred pár mesiacmi odporučilo aj Holandsko, a to ministerstvám aj vládnym agentúram.

Rozhodnutie europarlamentu zakázať TikTok prichádza len krátko po tom, čo sociálna sieť oznámila svoje plány ohľadom posilnenia svojho postavenia na európskom trhu. Aktuálne má plánovať výstavbu dvoch nových dátových centier. „Sme v pokročilej fáze finalizácie plánovania druhého dátového centra v Írsku,“ uviedol Rich Waterworth, generálny riaditeľ TikTok pre Európu.

Spoločnosť stojaca za aplikáciou ubezpečuje Európanov, že ich osobné údaje ostanú v bezpečí a chránené, teda že na ne nebude mať dosah ani čínska vláda, ani žiadny iný subjekt s konexiami v Pekingu.