Úvod Elektromobilita Slovensko opäť sklamalo: S týmto vám štát zaručene nepomôže, inde je to...

Slovensko opäť sklamalo: S týmto vám štát zaručene nepomôže, inde je to bežná prax!

V Holandsku vám prispejú takmer 9 000 eur.

19
Zdroj: Tesla Model S (FOTO Al Abut / flickr.com)/Getty Images/Pixabay

Jedným zo základných stavebných kameňov pre úspešný rozmach elektromobily sú štátne dotácie. Viaceré krajiny Európy si túto skutočnosť veľmi dobre uvedomujú a svojim obyvateľom na kúpu elektromobilu nemajú problém prispieť aj tisícky eur. Žiaľ, nájdu sa aj také krajiny, ktoré záujemcom o elektrické vozidlo neprispejú ani cent.

Najnovší prehľad krajín s najvyššími dotáciami na nákup elektromobilov prináša analytická spoločnosť Dataforce, na čo upozornil server TECHBYTE.sk. Konkrétne sa sústredila na porovnanie objemu dotácií v niekoľkých krajinách západnej Európy, pričom zahŕňala dotácie na nákup, daňovú úľavu z nákupu, ako aj úľavu z cestnej dane.

Najviac pomáha Holandsko, Nemecko skončilo tretie

Absolútne najväčšie stimuly poskytuje Holandsko, a to vo výške až 14 383 eur. Na samotný nákup prispieva čiastkou 2 950 eur, zatiaľ čo v rámci daňovej úľavy z nákupu ponúka až 8 884 eur. Čo sa týka cestnej dane, pri tej záujemcov odbremeňuje o 2 549 eur.

V rámci dotácií sa aktívne činí aj Francúzsko, ktoré ponúka príspevok vo výške až 7 773 eur – 5 000 eur na nákup, 2 773 eur na daňovú úľavu z nákupu. Na treťom mieste sa v prieskume umiestnilo Nemecko, ktoré záujemcov o elektromobil dotuje čiastkou vo výške 4 987 eur – 4 500 eur na nákup, 487 eur na úľavu z cestnej dane.

Dataforce - stimuly/dotácie na nákup elektromobilov
Zdroj: Dataforce

Slovensko sa nemá čím chváliť

A čo také Slovensko? Ako sme písali v samostatnom článku, Slovensko je jednou z mála krajín v celej Európskej únii (EÚ) ktoré neponúka akékoľvek stimuly na nákup elektromobilov. A to je celkom problém, keďže Slováci na tom nie sú veľmi dobre ani z hľadiska priemernej mzdy. Od nového roku dokonca elektromobily nie sú zvýhodňované ani v rámci diaľničných poplatkov.

Stimuly zo strany štátov zohrajú v nasledujúcich rokov kľúčovú úlohu. EÚ chce od roku 2035 zakázať predaj vozidiel so spaľovacím motorom. To znamená, že každé nové auto bude musieť byť elektrické, ak teda dovtedy nevznikne alternatívna cenovo dostupná forma pohonu s nulovými emisiami.