Úvod Zaujímavosti VEĽKÝ POZOR: Vodičom za porušenie skrytého pravidla hrozí mastná pokuta. Zaplatiť môžete...

VEĽKÝ POZOR: Vodičom za porušenie skrytého pravidla hrozí mastná pokuta. Zaplatiť môžete až 800 eur!

V opačnom prípade hrozí žaloba, pri ktorej môžete zaplatiť ešte viac.

13

Myslíte si, že poznáte cestný zákon? A ak áno, vedeli ste, že za otočenie v slepej uličke vám hrozí poriadne mastná pokuta? Presne takto si totiž privyrába jedna z firiem sídliaca neďaleko slovenských hraníc, konkrétne vo Viedni. Nie veľmi príjemne to zistili vodiči, ktorí sa otočili v slepej uličke ležiacej na jej pozemku. Krátko na to im totiž prišli výzvy k zaplateniu čiastky, ktorá sa v nejednom prípade šplhala k hranici až 800 eur, píše magazín TECHBYTE.sk

Reč je o firme s názvom PV 22, ktorá sídli v mestskej štvrti Donaustadt vo Viedni. Názov sám o sebe by vás zrejme len tak nezaujal, no aj napriek tomu sa nedávno dopracoval na titulné stránky viacerých rakúskych médií. Túto publicitu si vyslúžil najmä vďaka svojej prefíkanej pasci na vodičov.

Na pozemku firmy sa totižto nachádza slepá ulička, do ktorej tu a tam niekto zavíta. Problém nastáva v momente, kedy sa vodič snaží v tejto slepej uličke otočiť. Podnik má totižto na ňu namierenú kameru, ktorá sleduje celý ich prehrešok proti pravidlám premávky. Majiteľ pozemku následne týmto vodičom vystavuje vlastnoručne vypracované pokuty. Tí ich musia zaplatiť, teda ak nechcú, aby na nich bola podaná žaloba.

Slepá ulica
Ilustr. foto | Zdroj: Pixabay

Vyhráža sa žalobou

Podnik si najskôr od motoristov pýtal 360 eur. Po novom však pritvrdil a požadovanú čiastku zdvihol na neuveriteľných 795 eur. Vodičom, ktorí odmietajú zaplatiť, sa vyhráža žalobou, pri ktorej môžu prísť o ešte viac peňazí – podľa slov firmy o 2 500 až 3 500 eur.

Pochopiteľne, vodiči sa proti tejto pasci snažia brániť. Žiaľ, zatiaľ veľmi neuspeli. Samospráva a úradníci aktuálne nedisponujú žiadnymi pákami, ktorými by dokázali proti podniku v tomto smere zakročiť, nakoľko ide o súkromný pozemok.

„Vlastníci nehnuteľnosti mohli rampou efektívnejšie zabrániť vo vjazde, ak by to bola ich jediná starosť. Je viac než rozčuľujúce, že sú vodiči takto zámerne lákaní do pasce,“ uviedol Ernst Nevrivy, starosta Donaustadtu.

Ak sa chcete tejto pasci vyhnúť, odporúčame vám nevchádzať na ulicu Franz-Eduard-Matras-Gasse.