Úvod Zaujímavosti Electrix: Elektrická Babetta, ktorá vyzerá fantasticky, unesie basu piva a prejdete s...

Electrix: Elektrická Babetta, ktorá vyzerá fantasticky, unesie basu piva a prejdete s ňou 75 km!

Odradiť môže cenou, ktorá rozhodne nie je nízka.

0

Babettu pozná asi každý. Legendárny moped, ktorý bol populárny najmä v druhej polovici minulého storočia, aj dnes nájdeme v nejednej garáži. Samozrejme, už dávno nie je aktuálny, a to ako po dizajnovej, tak i výkonnostnej stránke. To ale neznamená, že patrí do starého železa. Tohto názoru je očividne aj česká spoločnosť Mopedix, ktorá sa rozhodla priniesť na trh elektrickú Babettu s názvom Electrix, píše server TECHBYTE.sk.

Electrix, podobne ako originálnu Babettu, môžu šoférovať vodiči s vekom od 15 rokov vyššie, nakoľko naň stačí vodičské oprávnenie úrovne AM.

Zrýchli sa na 60 km/h

Aj napriek tejto benevolentnej minimálnej hranici je však celkom rýchly. Disponuje troma režimami jazdy, a to režimom Amatérix, ktorý umožňuje maximálnu rýchlosť 20 km/h, režimom Legálix, ktorý umožňuje maximálnu rýchlosť 45 km/h a režimom Ilegálix, ktorý umožňuje maximálnu rýchlosť 60 km/h.

O pohon sa stará malý motor so štandardným výkonom 3 kW. V najvyššom jazdnom režime, teda režime Ilegálix, však výkon stúpa na 4,4 kW. Moped vďaka nemu dokáže zrýchliť z 0 na 45 km/h v priebehu 4 sekúnd, čo je celkom slušné.

Rýchle nabíjanie a pedále v zálohe

Motor úzko spolupracuje s 39 Ah/60 V batériou, ktorá na jedno nabitie vydrží približne 65-75 km jazdy. Čo sa týka nabíjania, dĺžka procesu závisí od toho, akú nabíjačku majiteľ použije. Najrýchlejšie je možné batériu nabiť do 2,5 hodiny. Pri štandardnej nabíjačke proces zaberie okolo 7,5 hodiny. Výrobca tvrdí, že akumulátor vydrží zhruba 1 000 nabíjacích cyklov.

A čo sa stane, ak sa vám náhodou batéria vybije počas jazdy? Žiadny strach. Moped totižto má aj pedále.

Dokáže znieť ako lietadlo i tank

Electrix bol zostrojený nielen s dôrazom na efektivitu, ale aj na zábavu. Z tohto dôvodu jazdcovi umožňuje zvoliť si akýsi umelý zvuk, ktorý vydáva počas prevádzky. Na výber je zvuk motorky, no taktiež aj lietadla či dokonca tanku. A keďže ide o produkt susedných Čechov, zadný držiak je dostatočne veľký na to, aby sa naň zmestila napríklad aj basa chutného piva.

Odradiť môže cenou

Azda jedinou črtou, ktorá môže potenciálneho zákazníka odradiť, je cena. Electrix sa totižto v Českej republike predáva za 134 444 korún, čo vychádza na približne 5 700 eur. A to vôbec nie je málo.