Úvod Zaujímavosti AKTUÁLNE: Slovákom začala Pošta doručovať špeciálne občianske preukazy. Na čo vôbec slúžia?

AKTUÁLNE: Slovákom začala Pošta doručovať špeciálne občianske preukazy. Na čo vôbec slúžia?

Nemusíte oň žiadať, ministerstvo vám ho pošle automaticky.

0
Zdroj: Ministerstvo vnútra

Ministerstvo vnútra na svojom webe informuje o tom, že znovu začalo posielať občianske preukazy bez podoby tváre. Tie slúžia ako prihlasovací prostriedok do systému elektronického zdravotníctva eZdravie. Dostanú ich deti mladšie ako 15 rokov a občania starší ako 65 rokov, ktorí nie sú držiteľmi OP s čipom.

O tieto občianske preukazy nemusíte žiadať, ministerstvo ich vydáva na základe údajov z Registra fyzických osôb. Rozposiela ich bezplatne prostredníctvom Slovenskej pošty. Ak vás poštový doručovateľ nezastihne, nechá vám „žltý lístok“. Ak si nestihnete zásielku vyzdvihnúť ani za ten čas, doklad si budete môcť prevziať na oddelení dokladov OR PZ podľa miesta vášho trvalého pobytu.

Čo sa týka platnosti, je vydávaný s platnosťou 15 rokov, resp. v prípade osôb do 15 rokov do vydania štandardného OP s fotografiou po dovŕšení 15 rokov.

občianske preukazy
Zdroj: Ministerstvo vnútra

Na čo presne tieto občianske preukazy slúžia?

Občianske preukazy bez podoby tváre slúžia ako autentifikačný prostriedok na prístup k záznamom elektronickej zdravotnej knižky občana (eZdravie). Rovnako ich môžete využiť v ambulancii lekára či v lekárni. Slúžia ako preukaz poistenca. Ministerstvo hovorí aj o tom, že ich nie je možné používať ako cestovný doklad.

„Občiansky preukaz bez podoby tváre je vizuálne identický s dokladmi vydávanými pred decembrom 2022, avšak neobsahuje všetky identifikačné údaje osoby (fotografiu a  podpis držiteľa),“ informuje Ministerstvo vnútra SR vo svojej tlačovej správe.

Pre projekt Zdravie bude potrebné vydať elektronické doklady pre približne 800-tisíc detí do 15 rokov a pre 300-tisíc ľudí starších ako 65 rokov. Doteraz bolo vyrobených a zaslaných len približne polovica, čiže 400-tisíc dokladov.