Úvod Elektromobilita Slovensko a elektromobily nejdú dokopy: Predaje sú žalostné, sme na chvoste EÚ!

Slovensko a elektromobily nejdú dokopy: Predaje sú žalostné, sme na chvoste EÚ!

Naftu chceme čoraz menej.

2
Zdroj: Tesla Model S (FOTO Al Abut / flickr.com)/Getty Images/Pixabay

Nie je žiadnym tajomstvom, že Slovensko nepatrí medzi krajiny s najrýchlejšou adopciou elektromobilov. Práve naopak, o vozidlá s elektrickým pohonom je stále žalostne nízky záujem. Aj v roku 2023 sa Slováci obzerajú skôr po spaľovákoch, predovšetkým však tých s benzínovými motormi.

Nízka popularita elektromobilov u Slovákov nie je nijak prekvapujúca. Priemerný občan si zo svojho platu nemôže len tak dovoliť drahé auto, pričom nepomáha ani fakt, že štát na kúpu elektromobilov momentálne neponúka žiadne stimuly.

Elektromobily na Slovensku nemajú dokonca ani len lacnejšie diaľničné známky, ako je tomu v mnohých iných krajinách. V susednom Česku dokonca majú elektromobily diaľnice úplne zadarmo.

Elektromobily výrazne zaostávajú

Žiaľ, zlepšenie situácie so šírením elektromobilov na Slovensku je zatiaľ v nedohľadne. V minulom roku sa malo na našom území predať len 1 390 čisto elektrických vozidiel, čo vychádza približne na 116 vozidiel mesačne. A v januári to bolo ešte horšie. Podľa Zväzu automobilového priemyslu SR sa počas minulého mesiaca predalo len 105 elektromobilov. O téme informoval server FonTech.sk na základe informácií SITA.

Tesla - elektromobil
Zdroj: Tesla

Benzín dominuje, naftu veľmi nechceme

Slováci stále viac dôverujú vozidlám so spaľovacím motorom, pričom najväčšiu popularitu majú autá na benzín. Tých sa v minulom roku predalo 43 903 kusov a v minulom mesiaci 3 448 kusov. Pre porovnanie, v roku 2022 sa predalo 12 938 vozidiel s dieselovým motorom. V januári tohto roku sa pre dieselový pohon rozhodlo necelých 1 100 ľudí.

Trh sa mení, musíme sa prispôsobiť

Keď sa však pozrieme na trh s automobilmi mimo hranice našej krajiny, zistíme, že elektromobily sú čoraz populárnejšie. Jeden z nich sa dokonca dopracoval do rebríčka 10 aktuálne najpredávanejších vozidiel, ktorý zostavil web Focus2Move. Tejto téme sme sa podrobnejšie venovali v samostatnom článku.

Slovensko sa zrejme bude musieť polepšiť. EÚ totižto pár dní dozadu schválila legislatívu, ktorá od roku 2035 zakáže predaj nových vozidiel so spaľovacím motorom.