Úvod Zaujímavosti Posielate SMS-ky? Ani netušíte, čo všetko vám hrozí. Tomuto čelíme aj na...

Posielate SMS-ky? Ani netušíte, čo všetko vám hrozí. Tomuto čelíme aj na Slovensku!

Bezpečnejší je dokonca aj Messenger, hoci sa tomu ťažko verí.

0
Foto: Orange

Hoci žijeme v tretej dekáde 21. storočia, kedy máme azda všetci prístup k rôznym četovacím platformám, tu a tam každý z nás sem-tam odošle aj SMS. Ide o jednoduchý, rýchly a pohodlný spôsob výmeny informácií, no ako upozorňuje web How-To Geek, nie je zrovna bezpečný. Akým rizikám sa môžete odosielaním SMS správ vystavovať?

Samozrejme, nechceme vás prehnane strašiť a tvrdiť vám, že každá jedna SMS je ako ruská ruleta. Treba však mať na pamäti, že takáto komunikácia sa spája s určitými hrozbami, ktoré neradno brať na ľahkú váhu.

Nulové súkromie pred poskytovateľom

Výhodou moderných četovacích aplikácií, na rozdiel od SMS správ, je kvalitné šifrovanie. Informácie, ktoré si prostredníctvom SMS vymieňate s druhou osobou, nie sú nijak kódované. Váš poskytovateľ mobilnej siete tak má k ich obsahu, ak by veľmi chcel, neobmedzený prístup.

Zdroj: Getty Images Signature

Obsah odoslaných a prijatých SMS správ sa zvyčajne zdrží v databáze len niekoľko dní. Avšak metadáta, ako sú napr. čísla účastníkov (a iné informácie o primárnych dátach), sú v databáze uložené o čosi dlhšie.

Zjednodušene povedané, váš poskytovateľ mobilnej siete vidí nielen to, s kým si píšete, ale aj to, o čom si píšete. Napríklad taká služba Signal nevie ani len to, že si s niekým píšete, nieto ešte o čom.

Pozor na hackerov

Ďalším rizikom, ktoré sa zrejme mnohým z vás vybavilo už po prečítaní nadpisu, sú hackeri. Slabšia integrita SMS správ môže viesť k rôznorodým útokom, ktorých cieľom je od vás vytiahnuť citlivé údaje. Najčastejšie sa snažia o získanie bankových údajov, teda krádež peňazí.

Ilustračný obrázok
Zdroj: Pexels

SMS správy je taktiež jednoduchšie zachytiť, nakoľko mobilné siete z celého sveta sú navzájom prepojené prostredníctvom protokolu Signaling System No. 7 (SS7). Práve vďaka tomuto protokolu môžete odosielať SMS správy a prijímať/uskutočňovať hovory aj v zahraničných krajinách.

Problémom je, že SS7 sa často stáva terčom hackerských útokov, ktoré sa snažia získať prístup k SMS správam, prípadne ich úplne zachytiť.

Neskryjete sa ani pred vládou

Nie sú to však len hackeri, ktorí môžu získať prístup k vašim SMS správam. Dostať sa k nim môžu aj vlády, a to za použitia tzv. stingrays. V skratke ide o zariadenie, ktoré sa tvári ako mobilná veža. Ak sa nachádza v blízkosti vášho zariadenia, snaží sa ho oklamať a primäť ho, aby sa naň pripojilo. Čo nasleduje, je asi každému jasné – stingrays dokážu sledovať pohyb SMS správ, rovnako ako ich obsah.

Zdroj: Pixabay

Ako sa tomu vyvarovať?

Žiaľ, odoslaniu SMS správy sa niekedy jednoducho nedá vyhnúť. Vo väčšine prípadov by ste sa však mali snažiť komunikovať cez platformy, ktoré na rozdiel od SMS disponujú kvalitným a spoľahlivým šifrovaním. Výbornou voľbou je napríklad WhatsApp, no krok vedľa nie je ani Telegram či Signal. A čo taký Facebook Messenger? Hoci sa tomu ťažko verí, aj ten je bezpečnejší ako SMS.