Úvod Novinky MIMORIADNE: Obrovský POZOR pred Vianocami. Prišla vám SMS z tohto čísla? Rovno...

MIMORIADNE: Obrovský POZOR pred Vianocami. Prišla vám SMS z tohto čísla? Rovno ju vymažte!

Podvodov pribúda, útočníci to skúšajú hlavne na seniorov a deti.

6

Aktuálna situácia týkajúca sa čoraz nepríjemnejšej inflácie a energetickej krízy pre mnohé domácnosti znamená znížený rozpočet. Viaceré rodiny prežívajú ťažké chvíle, ktoré sa im ešte ťažšími snažia spraviť ľudia s nekalými úmyslami. Vyplýva to z informácií, ktoré TECHBYTE dostal od jedného z čitateľov. Okrem podozrivých emailov či nebezpečných reklám by si Slováci mali dať pozor aj na škodlivé SMS správy navrhnuté tak, aby nachytali čo najväčší počet ľudí.

Len nedávno sme písali o SMS správach ohrozujúcich klientov Slovenskej pošty, ktorá eviduje už vyše 30 rôznych druhov takéhoto konania. To začína byť veľa aj pre tých najskúsenejších ľudí. O tom, že podvody cez emaily a SMS správy fungujú, svedčí aj fakt, že útočníci pridávajú a pripravujú nové a nové spôsoby akým ľudí okradnúť.


Prečítajte si tiež


Číslo 6676: Napadnutá batéria v smartfóne

Naprieč Slovenskom sa šíri správa z čísla 6676, ktorá ľudí informuje o tom, že ich telefón má napadnutú batériu. Pochopiteľne, tí, ktorí majú predstavu o tom ako telefón funguje, takejto informácii neuveria, je tu však aj veľký počet ľudí, ktorí nevedia, čoho sú hackeri schopní a o svoj často drahý telefón sa pochopiteľne boja. Dôverčiví zvyknú byť hlavne seniori alebo deti.

Po aktivácii „ochrany“ vám útočníci aktivujú prístup ku obsahu, čo je zámienka za poskytovanie takejto služby v očiach zákona. O aký obsah ide, nevedno, keďže dostať sa k nemu vedia len tí, ktorí si za obsah vedomky alebo nevedomky zaplatili.

Nevieme ako, ale dcéra nevedomky zapla službu… Prišli sme za 2 týždne o 9,60 €,“ píše sa v jednom z mnohých komentárov. „Včera písali, že mám poškodenú baterku šiestimi vírusmi. Klikla som na to a stiahlo mi 4,80 €,“ píše ďalšia obeť.

Sľubujú ochranu batérie, predávajú nechcený obsah

Z SMS správ, ktoré prichádzajú následne je zjavné, že prvotná SMS správa o napadnutí vášho telefónu vírusmi je len zámienka na to, aby vás útočník nalákal na pravidelné platenie prístupu k obsahu. To musí spraviť preto, aby služba mohla ďalej prebiehať.

Po odpovedaní na SMS totiž obetiam začali chodiť SMS správy propagujúce obsah z webu netsogo.co, ktorý je už niekoľko rokov spájaný so šírením malvéru a inými podvodmi.

Zdroj: TECHBYTE.sk

Ako zrušiť sťahovanie peňazí

Dobrou správou je, že samotné číslo 6676 patrí legitímnej firme zaoberajúcej sa SMS marketingom, A SMS s.r.o.. Medzi jej klientov patria aj také firmy ako TESCO, NAY, Markíza či Rádio Expres. Prevádzkovateľ čísla je teda v poriadku. Horší je subjekt, ktorý si služby s najväčšou pravdepodobnosťou predplatil.

Vďaka tomu, že firma A SMS s.r.o. rešpektuje zákony, tým ľuďom, ktorí bohužiaľ naleteli na podvod, ponúka rýchlu možnosť ako automatické sťahovanie zrušiť.

V prípade správ z čísla 6676 týkajúcich sa predplatenia nechceného obsahu stačí zaslať SMS v tvare „MC STOP“ na číslo 6676. To je všetko. O rovnakom postupe informuje aj samotná firma.

Prišla vám už podobná SMS správa? Dajte nám vedieť na Facebooku alebo na emailovej adrese redakcia@techbyte.sk!