Úvod Zariadenia Vlastníš dron? POZOR, kde s ním lietaš, hrozí poriadne mastná pokuta!

Vlastníš dron? POZOR, kde s ním lietaš, hrozí poriadne mastná pokuta!

Ak nechcete prísť o stovky eur, radšej si rozmyslite, kde ich použijete.

3

Drony patria k obľúbeným technologickým „hračkám“ a čoraz viac ľudí ich skúša a používa. Po novom by ste si ale mali dávať pozor na to, kde s nimi budete lietať. Poslanci totiž schválili novelu zákona o Ozbrojených silách SR a Vojenskej polícii, podľa ktorej vám môže hroziť aj pokuta.

Na oficiálnom webe Národnej rady Slovenskej republiky nájdete podrobnosti tejto novely. Hovorí predovšetkým o tom, že prelety bezpilotných lietadiel, tzv. dronov, budú zakázané nad vojenskými objektmi a priestormi, ako aj nad vojenskými konvojmi a transportmi. V prípade porušenia môžu zasiahnuť profesionálni vojaci a vojenskí policajti. Tí môžu prerušiť činnosť bezpilotného lietadla.

dron
Zdroj: Pixabay/Pexels

Za priestupok vám hrozí pokuta až do výšky 500 eur, v blokovom a rozkaznom konaní do 300 eur. „Legislatívne úpravy sa navrhujú vzhľadom na nárast počtu nepovolených preletov bezpilotných lietadiel cez vzdušný priestor nad viacerými vojenskými objektmi,“ zdôvodnil túto novelu rezort vnútra.

Drony bude zakázané používať do výšky 120 metrov nad úrovňou zeme. V prípade vojenských objektov a priestorov do výšky hornej hranice príslušnej časti obmedzeného vzdušného priestoru zriadeného na ich ochranu, ktoré sú označené zákazom fotografovania. Hranica 120 metrov má platiť aj pri vojenských konvojoch a transportoch. Výnimku bude udeľovať Ministerstvo obrany.

Zákon nadobudne účinnosť 1. februára 2023.