Úvod Zariadenia Vytvoril ho Slovák: Tento telefón vás úplne odstrihne od sledovania, je bez...

Vytvoril ho Slovák: Tento telefón vás úplne odstrihne od sledovania, je bez Google

Láka predovšetkým na softvér, no ani výbava nie je na zahodenie.

0

Hoci sme malá krajina, disponujeme nemalým počtom šikovných rúk a mozgov. Jedným z dôkazov je aj slovenský vývojár Tibor Kapusta, ktorý v spolupráci s neziskovou organizáciou The Good Phone Foundation uvádza do predaja svoj unikátny smartfón Simple Phone. Zákazníkov láka na jednoduchosť, transparentnosť a atraktívnu cenovku. Téme sa venuje server Techbyte.

Simple Phone je zariadenie spadajúce do strednej triedy, o čom svedčí nielen hardvérová výbava, ale aj cenovka. Začneme hardvérom.

Smartfón z prednej strany pokrýva 6,53-palcový LCD displej s rozlíšením FHD. Jeho súčasťou je malý výrez, v ktorom je uložený 25 Mpx selfie fotoaparát. Pod kapotou nájdeme 8-jadrový mid-range procesor MediaTek Helio P60, ktorý spolupracuje so 4 GB RAM a 128 GB interným úložiskom. Nechýba ani slot pre microSD kartu. Interiér napokon obsahuje aj 4 500 mAh batériu.

Zadná strana je vybavená foto modulom s troma objektívmi. Hlavnú úlohu zohráva snímač s rozlíšením 48 Mpx. Spoločnosť mu robí jeden 8 Mpx a jeden 5 Mpx senzor.

Transparentný a nezávislý

Väčším lákadlom je ale skôr softvér. Zariadenie beží na operačnom systéme SimpleOS, ktorý je nezávislý od Google, hoci je založený na Androide. Systém ponúka vlastnú sadu aplikácií Simple Mobile Tools, ktorá nezahŕňa žiadne reklamy a nepýta si žiadne povolenia. Všetko pritom funguje na báze open-source, čo znamená, že zdrojové kódy sú transparentné a voľne dostupné pre všetkých.

Samozrejme, treba rátať s absenciou obchodu Google Play Store. No žiadny strach, vývojár má vlastnú alternatívu v podobe F-Store. Používatelia si z tohto obchodu môžu stiahnuť ľubovoľný open-source softvér. V ponuke je aj možnosť inštalácie iných softvérových obchodov.

Čo sa týka zvyšných služieb Google, tie vývojár nahradil nástrojom microG, ktorý nahrádza chýbajúce API a poskytuje aplikáciám všetky kľúčové údaje, ktoré vyžadujú. Fungovať tak bude aj určovanie polohy, zobrazenie notifikácií či prihlásenie prostredníctvom konta Google.

Za toto všetko (plus 2-ročnú záruku) si Tibor Kapusta pýta 399 eur. Zariadenie bude do predaja uvedené 1. novembra. Záujemcovia si ho budú môcť zadovážiť prostredníctvom dedikovanej stránky, ktorú nájdete na tomto linku. K dispozícii je aj možnosť predobjednávky.