Úvod Aplikácie Toto je najmenej bezpečný internetový prehliadač

Toto je najmenej bezpečný internetový prehliadač

Google Chrome si na trhu s prehliadačmi aktuálne pripisuje podiel vo výške viac ako 65 %.

6

Google Chrome je bezkonkurečne najobľúbenejší internetový prehliadač na svete – podľa Oberlo si na trhu aktuálne pripisuje podiel vo výške 65,52 %. Medzi odborníkmi na bezpečnosť si však pripisuje ešte jedno prvenstvo, no to rozhodne nie je pozitívne. Spomedzi všetkých totižto ide aj o najzraniteľnejší prehliadač.

Hovorí tak nová štúdia od AtlasVPN, na ktorú upozornil server Neowin. Stojí v nej, že Google Chrome v priebehu tohto roku zaznamenal až 303 bezpečnostných dier (respektíve zraniteľností). Jedna z nich dokonca pribudla aj tento mesiac, hoci zatiaľ trvá len týždeň.

Druhým najzraniteľnejším prehliadačom na trhu je Mozilla Firefox, ktorý počas 2022 vykázal 117 bezpečnostných hrozieb. Z hľadiska popularity sa nachádza na štvrtej priečke s podielom 3,15%.

Tretí skončil Microsoft Edge, pri ktorom sa počet hrozieb vyšplhal na číslo 103. Edge obhajuje tretiu priečku aj z hľadiska popularity. Pripisuje si podiel vo výške 4,29 %.

Zemiakovú medailu, čo je v tomto prípade len dobre, si na krk nasadil prehliadač Safari. Pri tom bolo v priebehu 2022 zaznamenaných len 26 bezpečnostných hrozieb. Problém to je predovšetkým pri pohľade na skutočnosť, že aktuálne ide o druhý najpoužívanejší prehliadač. Jeho podiel na trhu činí 18,78 %.

Absolútne najlepšie je na tom prehliadač Opera, ktorý vykázal 0 zraniteľností. Súbežne je to však jeden z najmenej používaných prehliadačov. V rámci popularity ho prekonáva dokonca aj Samsung Internet (2,85 % vs 2,2 %).

Zdroj: AtlasVPN/Neowin

Opera dominuje aj z dlhodobejšieho hľadiska

Toto sú však len údaje nazbierané za tento rok. Ako sa zmení poradie, ak sa pozrieme na počet vykázaných hrozieb, ktoré prehliadače vykázali od svojho vzniku?

Veľmi nie. Na prvom mieste je stále Google Chrome (3 159 hrozieb) a na druhom Mozilla Firefox (2 361 hrozieb). Zmeny nastávajú až pri tretej a štvrtej priečke, ktorú si vymieňajú Safari a Edge. Opera je na tom najlepšie aj v tomto prípade – za celú svoju existenciu bolo zistených „len“ 344 bezpečnostných dier.

Zdroj: AtlasVPN/Neowin