Úvod Elektromobilita POZOR: Na Slovensku cena stúpla o 40 %. Takto sme si elektromobily...

POZOR: Na Slovensku cena stúpla o 40 %. Takto sme si elektromobily nepredstavovali!

Pôvodne 1 kWh vychádzala na 0,48 eur. Teraz je to o 18 centov viac.

12

Energetická kríza má dopad na mnohé aspekty európskej ekonomiky, dokonca aj na elektromobilitu a s ňou spojené nabíjanie. Práve v dôsledku aktuálnej situácie totižto Tesla zvýšila ceny nabíjania prostredníctvom staníc Supercharger, a to naprieč celou Európou, informuje Electrek.

Jednou z viacerých výhod elektromobilov je ich lacnejšia prevádzka, konkrétne čo sa týka dopĺňania pohonných hmôt. Elektrina je všeobecne lacnejšia ako benzín či nafta, vďaka čomu je lacnejšia aj samotná jazda.

Energetická kríza, ktorá vznikla v dôsledku vojny na Ukrajine a sankcií uvalených na Rusko, však túto výhodu intenzívne podkopáva. Ceny plynu a elektriny kvôli obmedzeným dodávkam v tomto roku stúpajú do astronomických výšok, a tak bolo skutočne len otázkou času, kedy sa situácia pretaví aj do iných oblastí, než je samotná energetika.

Tesla
Zdroj: Wikimedia

Trpí všetko, kde je prúd

A aj sa tak stalo. Rast cien energií sa napokon odrazil aj na cenách, ktoré platíme za nabíjanie elektromobilov.

Konkrétne Tesla svojim európskym zákazníkom poslala e-mail, v ktorom varuje ohľadom zdražovania nabíjania prostredníctvom staníc Supercharger. Podľa rýchleho prieskumu serveru Electrek mali ceny vzrásť v priemere o 0,12 eur za 1 kWh. V priemere preto, lebo rast cien nie je všade rovnaký.

Napríklad na Slovensku je zdražovanie oveľa silnejšie. Ako uvádza portál Živé.sk na základe príspevku jedného zo svojich čitateľov, v Bratislave teraz 1 kWh vychádza na 0,66 eur, čo je o 18 centov (alebo 40 %) viac v porovnaní s doterajšou sadzbou.

V celej Európe je teraz len hŕstka staníc Supercharger, kde 1 kWh stojí menej ako 60 centov.