Úvod Konkurencia Na Androide úplne bežná vec, pre iPhone absolútna novinka. iPhone 14 prinesie...

Na Androide úplne bežná vec, pre iPhone absolútna novinka. iPhone 14 prinesie vytúženú funkciu!

1

Spoločnosť Apple má už na jeseň tohto roku odhaliť najnovšiu generáciu svojich vlajkových smartfónov. Rad, ktorý ponesie označenie iPhone 14, bude pozostávať zo štyroch zariadení, hoci nie v rovnakej zostave, ako tomu bolo po minulé roky. Okrem iného sa možno tešiť na kvalitnejší interiér, väčšie foťáky či dokonca aj nové funkcie, hoci v niektorých prípadoch pojem „nové“ nie je tak úplne na mieste.

Nie je žiadnym tajomstvom, že iPhony bývajú miestami trochu pomalšie, konkrétne čo sa týka inovatívnosti v rámci softvérových funkcií. Inými slovami – často sa stáva, že to, čo má Android už niekoľko rokov, Apple berie ako novinku. Podobný scenár sa vraj zopakuje aj pri iPhone 14.

iPhone 14 a Always-on Display

iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max, respektíve dva výkonnejšie (a drahšie) varianty, budú disponovať ešte kvalitnejšími panelmi so škálovateľnou obnovovacou frekvenciou. Spodná hranica sa však pri nových kúskoch zníži z už tak veľmi slušných 10 Hz len na 1 Hz, vďaka čomu vraj konečne budú môcť podporovať vytúženú funkciu Always-on Display (AoD), informuje Mashable. Obrazovka sa totiž bude obnovovať len raz za sekundu, čo by sa nemalo až tak odraziť na spotrebe batérie.

Žiaľ, nižšie varianty v podobe iPhone 14 a iPhone 14 Max túto funkciu zrejme nedostanú. Ich displeje podľa doterajších únikov ponúknu len základnú obnovovaciu frekvenciu, čiže prídu bez LTPO vrstvy. Neustále tak budú bežať na 60 Hz, čo Apple znemožňuje implementáciu AoD.

iPhone 14
Zdroj: Jon Prosser (via MacRumors)

Viac rozdielov ako kedykoľvek predtým

Rozdielov medzi vyššou a nižšou dvojicou zariadení bude pri iPhone 14 viacero. Prvý povšimnuteľný rozdiel nájdeme hneď na prednej strane. Zatiaľ čo iPhone 14 Pro a Pro Max sa budú tešiť z nového pilulkového výrezu, dva nižšie varianty ostanú verné veľkému čelu.

Značné rozdiely nájdeme aj v interiéri. Výkonnejšiu dvojicu má poháňať nový procesor v podobe A16 Bionic. Nižšia dvojica sa však zrejme budem musieť uspokojiť s minuloročným A15 Bionic. Samozrejme, okrem toho sa budú skupinky odlišovať aj v oblasti batérie či optiky.

Apple má pri iPhone 14 použiť úplne nový hlavný snímač s rozlíšením až 48 Mpx, vďaka čomu budú zariadenia konečne schopné natáčať videá v špičkovom 8K rozlíšení. Samotný senzor bude väčší o až 57 %.