Úvod Recenzie RECENZIA Samsung Galaxy S22: Najrozumnejšia voľba?

RECENZIA Samsung Galaxy S22: Najrozumnejšia voľba?

Galaxy S22 je vynikajúca kompaktná vlajková loď. Hoci nedisponuje najvyššími číslami, aké môže dnešný smartfón dosiahnuť, v ničom nezaostáva. Všetko, čo môže, robí výborne, a práve v tom je jeho čaro.

5

Samsung začiatkom minulého mesiaca usporiadal prvé tohtoročné Galaxy Unpacked, počas ktorého svetu ukázal svoje najnovšie vlajkové lode tvoriace rad Galaxy S22. Ako už býva zvykom, dočkali sme sa troch smartfónov odlišujúcich sa veľkosťou, výbavou a pochopiteľne aj cenou. V tejto recenzii sa podrobnejšie povenujem základnému modelu, ktorý je síce najnižší z trojice, no to rozhodne neznamená, že nemá čím prekvapiť.

Samsung Galaxy S22

Samsung Galaxy S22 je mladším súrodencom Galaxy S22+ a Galaxy S22 Ultra. Vyznačuje sa predovšetkým svojím kompaktným telom, ktoré je prešpikované špičkovým hardvérom i softvérom. Zakúpiť si ho môžete prostredníctvom oficiálnej stránky spoločnosti Samsung či cez podporované obchodné reťazce. Cena zariadenia začína na 849 € a kočí na 899 €. Záleží len na tom, či siahnete po väčšom alebo menšom úložisku.

Samsung Galaxy S22: Špecifikácia

Displej 6,1″ Dynamic AMOLED 2X FHD+ 48-120 Hz
Čipset Exynos 2200 (4 nm)
Pamäť 8 GB
Úložisko 128/256 GB
Batéria 3 700 mAh 25 drôtové nabíjanie 15 W bedzrôtové nabíjanie
Fotoaparáty 50 Mpx široký (Dual Pixel AF, OIS, f/1.8, FOV 85°) 12 Mpx širokouhlý (f/2.2, FOV 120°) 10 Mpx teleobjektív (3x optický zoom, OIS, f/2.4, FOV 36°) 10 Mpx selfie (f/2.2, FOV 80°)
Rozmery 70,6 x 146 x 7,6 mm
Hmotnosť 168 g
Operačný systém Android 12, One UI 4.1
Konektivita 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2
Senzory Akcelerometer, barometer, snímač odtlačkov prstov, geomagnetický senzor, gyroskop, Hallov senzor, senzor prítomnosti, senzor okolitého svetla
Odolnosť IP68
Ceny 849 € (8/128 GB) 899 € (8/256 GB)

Samsung Galaxy S22: Aký bol prvý dojem?

Galaxy S22 je jeden z tých smartfónov, okolo ktorých sa robí „veľké haló“ ešte pred oficiálnym predstavením, čo je veľká výhoda a zároveň aj nevýhoda. Výhodou je, že človek ako-tak tuší, na čo sa môže pripraviť. Naopak, nevýhodou je, že veľká vlna pozornosti vytvára veľké očakávania, ktoré sa nemusia vždy naplniť. Kompaktná vlajka od Samsungu však moje očakávania rozhodne naplnila, dokonca ich aj mierne prekonala. Prvá oficiálna upútavka okrem iného prezradila, že Galaxy S22 sa bude vyznačovať takmer identickým dizajnom ako jeho minuloročný predchodca. Keď som ho však konečne prvýkrát uchopil do ruky, predsa len som nejaké tie drobné rozdiely pocítil. Nový kúsok je v porovnaní s Galaxy S21 o niečo hranatejší a plochejší, čo som považoval (a stále považujem) za rozumnú zmenu. Ostatne je však Galaxy S22 takmer dokonalou kópiou minuloročného prevedenia. Celú prednú stranu pokrýva displej, ktorý je ohraničený tenkými rámikmi a na vrchu poskytuje útočisko pre kruhový výrez so selfie fotoaparátom. Pozornosť púta aj zadná strana so štýlovým foto modulom, ktorý pôsobí, akoby sa vlieval do bočného rámu. Čo sa týka balenia, rátať treba s veľmi skromnou krabičkou, kde sa okrem smartfónu nachádza len kopa papierov a nástroj na vysunutie slotu pre SIM kartu. Nabíjačka, žiaľ, chýba. Obecne na mňa Galaxy S22 urobil skvelý prvý dojem. Milo ma prekvapila drobná úprava kontúr a taktiež uplatnenie overeného dizajnu, ktorý pôsobí moderne a zároveň aj elegantne. Za ďalší veľký plus považujem jeho kompaktné telo, ktoré sa drží pohodlne aj v jednej ruke.

Samsung Galaxy S22: Menší, no o to špičkovejší displej

Nie je žiadnym tajomstvom, že Samsung to s displejmi naozaj vie. Každým rokom sú jeho panely kvalitnejšie, krajšie a úspornejšie. Pokroku sme sa dočkali aj pri novom Galaxy S22, ktorý do vienka dostal 6,1-palcovú AMOLED 2X obrazovku s rozlíšením FHD+ a obnovovacou frekvenciou od 48 do 120 Hz, pričom nechýba ani podpora pre vzorkovaciu frekvenciu 240 Hz pri aktivovanom hernom režime. Samsung opäť nesklamal. Displej je skutočne ostrý a vďaka svietivosti 1 300 nitov aj vždy jasne viditeľný, dokonca aj na priamom slnku. V tomto ohľade nesmiem zabudnúť ani na technológiu Vision Booster, ktorá na základe okolitých svetelných podmienok prispôsobuje kontrast farieb zobrazeného obsahu, čím ešte väčšmi zlepšuje jeho čitateľnosť. Obecne by som schopnosť reprodukcie farieb na tomto smartfóne označil za prvotriednu. Displej dokázal akýkoľvek typ obsahu, či už to boli fotografie, videá, filmy alebo hry, premeniť na umelecký zážitok. Vyzdvihnúť taktiež musím rozhodnutie uplatniť rovný a plochý panel, hoci absencia zakrivenia po stranách mierne sťažuje prácu s gestami.

Samsung Galaxy S22: Overený dizajn a odolnejšia konštrukcia

Ako som už naznačil vyššie, po dizajnovej stránke sme sa oproti minuloročnej generácii dočkali len drobných zmien. Galaxy S22 má o niečo ostrejšie hrany a plochejší displej. Opäť bol použitý obdĺžnikový foto modul s troma objektívmi, ktorý sa vlieva do bočného rámu konštrukcie. V oblasti zadnej strany taktiež chválim matný poťah, ktorý je príjemný na dotyk a takmer imúnny voči odtlačkom prstov. Rovnako nemám veľmi čo vytknúť ani po konštrukčnej stránke. Napriek menším rozmerom a nižšej váhe smartfón v ruke pôsobí solídne, čo je vždy veľké plus. Samsung pri Galaxy S22 tento rok po prvýkrát použil nový typ hliníka, ktorý zaručuje o stupeň vyššiu odolnosť oproti minulej generácii. Odolnosť tela voči pádom či nárazom som síce netestoval, no vzhľadom na to, ako hutne smartfón pôsobí, tomu celkom aj verím. V rámci odolnosti taktiež treba spomenúť ochrannú vrstvu Gorilla Glass Victus+, ktorá sa nachádza vpredu i vzadu. Nechýba pritom ani certifikácia IP68, vďaka ktorej dokáže Galaxy S22 vydržať ponorený do hĺbky 1,5 metra po dobu až 30 minút.

Samsung Galaxy S22: Optika ako lusk

Samsung v priebehu posledných rokoch výrazne pokročil aj čo sa týka kapacity fotoaparátov. Úspešne sa mu podarilo navýšiť nielen počet megapixelov, ale aj celkovú kvalitu finálnych výstupov. Citeľného zlepšenia sme sa dočkali aj pri tohtoročnom rozšírení. Galaxy S22 disponuje 50 Mpx hlavným snímačom obrazu s 85-stupňovým zorným poľom, podporou pre Dual Pixel AF a opitckú stabilizáciu obrazu. Okrem neho je foto modul domovom aj pre 12 Mpx širokouhlý senzor so 120-stupňovým zorným poľom a 10 Mpx teleobjektív s 3x optickým zoomom. V kruhovom výreze na prednej strane nájdeme 10 Mpx selfie fotoaparát. Ako však všetci vieme, čísla na papieri sú len jedna strana mince. Objektívy s nižšími rozlíšeniami mnohokrát prekonávajú aj niekoľkonásobne vyššie objemy megapixelov. Ako to vyzerá pri Galaxy S22? Všetky tri zadné objektívy (a aj ten predný) podávali počas celej doby testovania priam bravúrne výkony. Fotografie zachytávané prostredníctvom hlavného 50 Mpx snímača sú vždy kvalitné a plné sýtych farieb. Jeho výkon nezaostával ani pri horších svetelných podmienkach alebo v noci, o čom sa môžete presvedčiť na vlastné oči hneď pod týmto odsekom.

>>> Galériu fotografií nájdete tu <<<

Samsung Galaxy S22: Stabilný výkon a prekvapivá výdrž

Galaxy S22 je ako prvý rad smartfónov značky Samsung, aspoň v Európe, poháňaný čipsetom Exynos 2200 s grafickým procesorom od AMD. Prekvapivo, benchmarky zaznamenali najväčší medzigeneračný rozdiel pri umelej inteligencii, čiže AI. A tú je naozaj cítiť, napríklad aj pri fotení. Exynos 2200 možno nie je tak výkonný ako jeho alternatíva v podobe Snapdragon 8 Gen 1 od Qualcommu, no myslím si, že jeho kapacity bohate postačia aj náročnejším užívateľom. Interakcia s prostredím je plynulá. Rovnako nemá problém ani s náročnejšími aplikáciami. Všimol som si však, že pri intenzívnejšej práci, zväčša multitaskingu a gamingu, sa zariadenie zvykne celkom zahrievať. No na druhú stranu, nepostrehol som, že by vyššia teplota mala akýkoľvek vplyv na výkon či spotrebu batérie. A keď už sme pri batérii, poďme sa povenovať aj tej. Keď som sa prvýkrát dopočul o tom, že Galaxy S22 bude mať len 3 700 mAh článok, bol som mierne skeptický. Moje obavy však boli zbytočné. Vďaka efektívnejšiemu procesoru, prispôsobiteľnej obnovovacej frekvencii displeja a vynikajúcej optimalizácii softvéru je výdrž postačujúca. Aj pri väčšej záťaži mi batéria dokázala vydržať celý deň, hoci v niektorých prípadoch len tak-tak. V priemere hovorím o 4 až 5 hodinách čistého času so zapnutou obrazovkou. Čo sa týka nabíjania, veľmi ma neprekvapilo, že Samsung opäť uprednostnil nižšiu rýchlosť. Výkon 25 W je pre 3 700 mAh batériu tak akurát, no aj napriek tomu by som ocenil o niečo vyššiu kapacitu. Proces obnovy do plného stavu zaberá niečo okolo hodiny. Opäť pripomínam, že nabíjačku je nutné si zakúpiť samostatne, ak teda doma žiadnu nemáte.

Samsung Galaxy S22: Ako to vyzerá s novým One UI 4?

Po pár rokoch používania smartfónov Samsung som si k užívateľskému prostrediu, ktorého úlohu zohráva One UI, vybudoval celkom pekný vzťah. Nie je to síce čistý Android, no ponúka kopu šikovných funkcií a lákavých estetických úprav. Galaxy S22 prichádza s One UI vo verzii 4.1, ktorý je založený na OS Android 12. Jedným z hlavných zameraní najnovšej verzie je lepšia prispôsobiteľnosť. Užívateľ má voľnú ruku nad správou farieb, ikon, notifikácií, pozadí a mnohých ďalších dôležitých oblastí. Okrem prispôsobiteľnosti sa One UI 4.1 silne sústredí aj na bezpečnosť. Po novom je k dispozícii napríklad aj graf, ktorý ponúka jasný prehľad o prístupe aplikácií k jednotlivým oprávneniam. Pribudol aj indikátor v pravom hornom rohu obrazovky, ktorý ukazuje, k akej konkrétnej funkcii má práve používaná aplikácia prístup (napr. mikrofón pri volaní cez Messenger či fotoaparát pri natáčaní Instagram Stories). Samozrejme, nová verzia prináša aj lepší výkon a stabilitu.

Samsung Galaxy S22: Verdikt

Galaxy S22 je vynikajúca kompaktná vlajková loď. Hoci nedisponuje najvyššími číslami, aké môže dnešný smartfón dosiahnuť, v ničom nezaostáva. Všetko, čo môže, robí výborne. A práve v tom je jeho čaro. Či už je reč o displeji, fotoaparátoch, procesore či dizajne, je veľmi ťažké nájsť niečo, čo by som mohol najmenšiemu členovi čerstvej rodinky vytknúť. Dobrá práca, Samsung!
PREHĽAD RECENZIE
Displej
90 %
Konštrukcia a dizajn
95 %
Fotoaparáty
90 %
Výkon
90 %
Batéria
85 %
Softvér
100 %