Úvod Recenzie RECENZIA HIMO Z20 Max: Najlepší bicykel od Xiaomi? Je to celkom možné!

RECENZIA HIMO Z20 Max: Najlepší bicykel od Xiaomi? Je to celkom možné!

Elektrický bicykel HIMO Z20 Max od Xiaomi patrí medzi tie najlepšie bicykle do mesta.

0
Po vlne smartfónov a hier pre vás konečne máme recenziu niečoho elektrického. Plný test HIMO Z20 Max vám prinášame v ideálnom období – prichádza totiž jar. S čoraz vyššími teplotami sa otvára možnosť odparkovania auta a prepravovania sa len prostredníctvom elektrického bicykla, poprípade kolobežky. ElektrobicykelHIMO Z20 Max spĺňa všetky európske normy pre bežnú prevádzku na slovenských cestách. Má všetky reflexné prvky, jeho elektromotor generuje 250 W výkon a dosahuje maximálnu rýchlosť 25 km/h. V tomto smere je to teda všetko v poriadku. V jeho útrobách sa okrem iného skrýva aj 10 Ah batéria, ktorá umožňuje až 80 km dojazd. So stúpaniami vám zas pomôže 6-stupňový systém od SHIMANO.

Xiaomi HIMO Z20 Max: Cena

🛒 Cena: 919 € | 🎫 Kupón: GKBZ20MAX | 🚚 Poštovné: Zadarmo Xiaomi HIMO Z20 Max sa bežne predáva za cenu nad 1 200 €. Vďaka spolupráci s obchodom Geekbuying ho však slovenskí záujemcovia môžu získať za výrazne prijateľnejších 919 €. Stačí, ak v nákupnom košíku použijete kupón GBKZ20MAX.

HIMO Z20 Max: Bezpečne zabalený

Bicykel HIMO Z20 Max nám do redakcie prišiel vo veľkej a pevnej krabici bezpečne zabalený tak, aby sa mu počas transportu nič nestalo. Krehkejšie prvky, ako pedále, sedadlo a podobne, sú od zvyšku konštrukcie oddelené a obalené v krycom materiáli. Bicykel je pred prvým použitím nutné zložiť, čo však nepredstavovalo žiaden problém. K dispozícii totiž budete mať všetky potrebné imbusové kľúče aj návod, v ktorom je všetko vysvetlené. Na pomoc si však niekoho zavolajte, bicykel váži úctyhodných 21,6 kg, čo môže byť pre jednu osobu viac než dosť. Rám bicykla je vyrobený zo zliatiny hliníka a vďaka za to, inak by bol bicykel ešte ťažší. Bicykel je konštrukčne zhotovený tak, aby sa využíval primárne v meste. Nasvedčujú tomu aj jeho pneumatiky, ktoré nemajú príliš hlboký dezén na to, aby ste na ňom zdolávali horské cestičky a príliš strmé stúpania. Pri bližšom pohľade si tiež môžete všimnúť, že bicykel nemá predné tlmenie, na nerovnosti v teréne preto nie je ideálnym parťákom.
Keď som už spomenul pneumatiky, pri Z20 Max sa môžete spoľahnúť na 20-palcové pneumatiky s robustným vystužením, do ktorých sa budete môcť „zaprieť“ vďaka pevným pedálom, ktoré patria medzi tie kvalitnejšie. Súčasťou balenia sú tiež predné a zadné svetlá a štíhle sedlo. Konštrukcia je celkovo veľmi kompaktná, dosahuje maximálnu dĺžku len 147 cm. Navyše, bicykel môžete „zlomiť“ na polovicu, a tak ho ľahšie prepraviť napríklad v kufre auta. Pozor si treba dávať len na váhu, ktorá môže prekvapiť aj statnejších ľudí. HIMO ako spoločnosť, ktorá spolupracuje s Xiaomi si na kvalitu svojich produktov dáva veľký pozor. Hovorí o tom aj vedenie kabeláže, ktoré je po väčšine svojej trasy pozdĺž riadidiel vedené vnútrom, čím sa minimalizuje riziko jeho poškodenia. Veľmi dobre je na tom aj kvalita zvarov a celková pevnosť bicykla.

HIMO Z20 Max: Pohon

Dostávame sa k tomu najdôležitejšiemu – ako sa na ňom jazdí a ako to celé funguje? Bicykel nemá čisto elektrický režim. Jeho motor slúži ako integrovaný elektrický asistenčný mechanizmus, ktorý vám len vypomáha. Musím povedať, že jazda tak pôsobí oveľa prirodzenejšie, no klamal by som, ak by som povedal, že mi čisto elektrický pohon trochu nechýbal. Elektrický pohon pozostáva z bezkomutátorového motora s výkonom 250 W pri 36 V, ktorý zadnému kolesu poskytuje výkon do dosiahnutia maximálnej rýchlosti 25 km/h. HIMO svoj motor nastavil takto kvôli tomu, že viac mu európske regulácie neumožňujú. Ak by bol bicykel výkonnejší, museli by ste ho zaregistrovať a poistiť, čo väčšina z nás samozrejme nechce. Bicykel má v sebe niekoľko senzorov, ktoré sledujú moment, keď začnete šliapať. Od rýchlosti 3 km/h sa do pohonu v závislosti od zvoleného režimu začne zapájať aj elektromotor. Na výber pritom máte tri režimy – ECO, MID a HIGH – ktoré menia otáčky motora a tým pádom majú priamy vplyv na maximálnu rýchlosť, resp. výkon, ktorý dokáže motor vyvinúť. Keď prestanete zaberať, senzor to zistí a elektromotor nezopne. Bicykel tak spĺňa európsky štandard EN 15194.
himo-z20-max-ap-2
himo-z20-max-ap-1
himo-z20-max-ap-3
himo-z20-max-ap-4
himo-z20-max-ap-5
himo-z20-max-ap-6
himo-z20-max-ap-7
himo-z20-max-ap-8
himo-z20-max-ap-9
V hornej rámovej rúrke sa nachádza integrovaná lítiová batéria pozostávajúca zo 40 batérií s maximálnou kapacitou 10 Ah pri 36 V. Nabíjať ju môžete dvoma spôsobmi. Buď si ju po odomknutí kľúčmi vyberiete a nabijete si ju doma alebo k nabíjačke pripojíte celý bicykel. Nabíjanie dosahuje maximálny výkon 84 W (42V, 2A), pričom na 100 % sa nabije za 3 až 5 hodín. Súčasťou nabíjacieho systému sú aj rôzne ochrany, napríklad ochrana proti prepätiu, skratu či prehriatiu. HIMO tvrdí, že Z20 Max na jedno nabitie prejde 80 km. Realita je však taká, že človek vážiaci približne 90 kg (ako ja) môže čakať skôr 40 až 50 km bez väčšieho limitovania sa. Dobrou správou je, že 250 W motor nemá problém dosiahnuť aj najvyššiu špecifikovanú rýchlosť 25 km/h, hoc je nutné zapnúť režim HIGH. Rýchlejšie by som na tomto konkrétnom bicykli ani nejazdil. Jeho 20-palcové kolesá s oceľovými špicami a hliníkovými ráfikmi v kombinácii s plášťami CST BMX Race 20×2,125 nie sú určené pre prekonávanie rýchlostných rekordov.

HIMO Z20 Max: Ako sa správa v meste?

Ďalšou výnimočnou vlastnosťou tohto bicykla je fakt, že ponúka kotúčové brzdy nielen vpredu, ale aj vzadu. Brzdy majú dobrý brzdný výkon, sú spoľahlivé a vozí sa s nimi veľmi príjemne. HIMO Z20 Max sme zobrali otestovať do nášho rodného Lučenca. Vďaka svojim rozmerom a jazdným vlastnostiam sme sa vďaka nemu dostali všade výrazne rýchlejšie než na aute, taxíku alebo nebodaj autobusom. V meste odporúčam použitie režimu ECO. Nielen, že ušetríte batériu, zároveň pri nižších rýchlostiach ani nikoho neohrozíte. V pruhoch určených pre cyklistov, ktorých v Lučenci nie je veľa, zároveň však máme krásny cyklochodník, už môžete zapnúť stredný, resp. najvyšší výkon. V režime HIGH môžete počítať so 40 km dojazdom, pri režime MID rátajte s 10-timi kilometrami navyše.

HIMO Z20 Max: Verdikt

Bicykel pôsobil rozhodne, pevne a nikdy som nemal pocit, že by mi nestačil. Skôr opačne, ja som nestačil jemu. HIMO Z20 Max je skutočne ideálnym spoločníkom na cesty do práce, do školy alebo krátke výlety. Na šport alebo podobné aktivity vzhľadom na svoju konštrukciu a pneumatiky veľmi nemyslite. Ak sa rozhodujete medzi kolobežkou a bicyklom tak vedzte, že bicykel vám ponúka väčšie pohodlie, vyššiu stabilitu a v mnohých prípadoch aj vyššiu rýchlosť. Negatívom však môže byť vyššia hmotnosť. Trasy dlhé 5 až 10 kilometrov, teda skutočne dochádzanie do práce či školy, bicyklu svedčia najviac. Dlhšie trasy dokážu byť trochu nepohodlné. Fantastický je aj elektrický motor, ktorý je nielen predpisový, ale aj prekvapivo všestranný. Dosť výkonu má na rovinkách aj svahoch so sklonom do 20 %. Keď to skombinujete s dojazdom aj viac ako 40 km, dostanete zariadenie, ktoré vám bude robiť radosť celú jar, leto, jeseň a potom opäť rok čo rok. Nakoniec spomenieme azda ten najdôležitejší údaj – cenu. HIMO Z20 Max sa v Geekbuying predáva za 999 €, no vďaka kupónu GKBZ20MAX môže byť váš len za 919 €. K objednávke navyše dostanete jednu náhradnú batériu úplne zadarmo. Ako by klasik povedal, „A to se vyplatí, Horste!“. Za zapožičanie bicykla ďakujeme spoločnosti Geekbuying.