Úvod Recenzie RECENZIA Huawei P50 Pocket: Je fantastický, ale…!

RECENZIA Huawei P50 Pocket: Je fantastický, ale…!

Huawei P50 Pocket je najnovším skladacím smartfónom z dielne Huawei. Predstavuje však reálnu konkurenciu pre Samsung a ďalších?

0
Huawei P50 Pocket je prvý skladací smartfón firmy, ktorý sa skladá do písmena „V“. Je to zároveň jeho najlepší skladací smartfón, ktorý trpí tými najznámejšími problémami. Aj napriek tomu by sa ho mali báť aj najväčší výrobcovia. Huawei P50 Pocket je najnovším prírastkom do rodiny Huawei smartfónov. Bok po boku s prémiovým modelom P50 Pro prišiel na trh sebavedomo, hoc s realistickými očakávaniami. Je to trochu škoda, pretože z P50 Pocket by si v istých smeroch mohol čerpať aj konkurenčný Galaxy Z Flip 3.

Huawei P50 Pocket: O recenzii

Huawei P50 Pocket sme v redakcii testovali približne 2 týždne. Smartfón sa nachádzal vo verzii 12.0.1.133 (C432E1R1P1) s EMUI vo verzii 12.0.1. Telefón bol počas testov pripojený k sieti operátora Telekom.

Huawei P50 Pocket: Špecifikácia

Huawei P50 Pocket Špecifikácia
Displej 6,9″ OLED, 120 Hz, 2 790 x 1 188 px, 21:9 1,04″ OLED, 340 x 340 px
Procesor Snapdragon 888 (4G), 5 nm, Adreno 660
Pamäť 8 GB RAM
Úložisko 256 GB, slot pre Huawei nano pamäťovú kartu
Batéria 4 000 mAh, 40 W rýchlonabíjanie
Fotoaparáty (zadné) Hlavný: 40 Mpx, f/1.8, PDAF, Laserové zaostrovanie Ultraširokouhlý: 13 Mpx, f/2.2, 120 ˚ Ultra Spectrum: 32 Mpx, f/1.8
Fotoaparát (selfie) 10,7 Mpx, f/2.2
Konektivita 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6 Bluetooth 5.2 GPS, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NavIC NFC, USB C 2.0
Operačný systém EMUI 12 bez podpory služieb Google
Hmotnosť 190 g
Rozmery Zložený: 87,3 x 75,5 x 15,2 mm Rozložený: 170 x 75,5 x 7,2 mm
Cena 1 399 €

Huawei P50 Pocket: Dizajn

Huawei P50 Pocket, ako jeho názov napovedá, sa skvele nosí vo vrecku. Sčasti je to preto, lebo je relatívne ľahký, váži totiž 190 gramov, a sčasti (tej väčšej) preto, lebo sa dá zložiť na polovicu. Ide o pokračovanie snahy Huawei ostať relevantný na trhu, v ktorom sa donedávna vyžíval. Len si spomeňte na Mate X2, telefón, ktorý ohúril nielen bežného človeka, ale aj technologických novinárov. P50 Pocket je navyše výrazne lacnejší, na Slovensku sa predáva za 1 399 € a aj keď je to veľa, je to oveľa menej než pri Mate X2. Podobne ako pri Z Fold 3, aj v prípade P50 Pocket ho tak ľahšie môžete prenášať či už vo vrecku alebo v kabelke. Zložený je naozaj malý, meria len 87,3 x 75,5 x 15,2 mm, čo pre niekoho s averziou voči veľkým „lopatám“ môže pripadať ako veľmi atraktívna propozícia.
Huawei bol dlhú dobu považovaný za kráľa dizajnu smartfónov. Niet sa čomu čudovať, firma v Paríži mala (alebo stále má) divíziu venujúcu sa len výberu správnych farieb a materiálov pre vytvorenie čo najprémiovejšieho pocitu nielen zo zariadení, ale aj softvéru. Táto filozofia sa prenáša aj do P50 Pocket, ktorého dizajn patrí medzi tie odvážnejšie. V dobrom zmysle slova, samozrejme. Zadnú stranu zdobí dvojica kruhových modulov. V jednom z nich sa nachádzajú fotoaparáty s bleskom a ten druhý je zas podobne ako v prípade Galaxy Z Flip 3 vyplnený malým OLED displejom. „Dvojplatnička,“ ako tento dizajn mnohí radi prezývajú, však nie je tak nudný a odfláknutý ako by sa mohlo zdať. Celú zadnú stranu totiž pokrýva textúra s diamantovým vzorom, ktorý cítite pod prstami. Na Slovensku sa P50 Pocket predáva len v tomto prevedení.
Dvojplatnička však okrem dizajnového plní aj funkčný účel. Sekundárny displej totiž môžete použiť na rýchle skontrolovanie stavu notifikácií, zobrazuje sa, samozrejme, aj čas a displej šikovne slúži aj ako hľadáčik pre hlavný fotoaparát. Veď kto by si chcel fotiť selfíčka menej kvalitným selfie fotoaparátom, keď na tento účel môže použiť šťavnatý hlavný senzor, všakže. Jedna vec ma na P50 Pocket naozaj prekvapila. Na sekundárnom displeji si totiž môžete skontrolovať či ste si na tvár správne naniesli opaľovací krém. Miesta, na ktorých ste chránení sa v hľadáčiku sfarbia na modro, čo môžete oceniť hlavne v letných mesiacoch, poprípade na zasnežených svahoch. Sú to práve takéto malé vychytávky, ktoré mi v dnešných telefónoch chýbajú najviac. Ak dokáže Huawei vymyslieť UV, resp. „Ultra Spectrum“ kameru, prečo niečo podobné nevymyslia aj ostatní? V tomto smere má u mňa čínska firma veľký obdiv, ako jedna z mála totiž neustále vymýšľa niečo nové. Pochopiteľne, jednou z najdôležitejších súčastí skladacieho smartfónu je skladací mechanizmus, ktorý zabezpečuje ohýbanie displeja. V prípade P50 Pocket som mal možnosť ho porovnať so Z Flip 3 a môžem povedať, že okamžite som vedel, ktorý je lepšie spracovaný. Je to ten, ktorý sa nachádza v Z Flip 3.
Nehovorím, že riešenie od Huawei je vyslovene zlé, najlepšie ale určite nie je. Pri otváraní a zatváraní zvláštne vŕzga, skoro akoby sa v ňom treli nečistoty, hoci telefón je úplne nový a celkovo nie je tak pevný ako verzia od konkurenčného Samsungu. O nemožnosti nechať si telefón otvorený v akomkoľvek uhle ani nehovoriac. P50 Pocket sa sem tam snaží nasilu zatvoriť, inokedy je zas presvedčený, že chce, aby ste ho otvorili naplno. Je jednoznačné, že Samsung dizajnu kĺbu venoval viac pozornosti a času. Skladacie smartfóny majú okrem toho, že sú v prípade nekontrolovateľného voľného pádu menej odolné, aj ďalšiu nevýhodu. Nie sú odolné voči vode. To sa Samsungu síce s najnovšou generáciou podarilo vyriešiť, Huawei s riešením neprišiel. P50 Pocket tak od vody držte čo najďalej. Výbava P50 Pocket ale v porovnaní so Z Flip 3 nie je o stupeň horšia v každom smere. Spomeniem napríklad možnosť rozšíriť si úložisko pomocou nano pamäťových kariet, ktoré sa však na Slovensku vo väčších obchodoch kúpiť nedajú, resp. nedali počas písania tejto recenzie. Je to pritom zbytočná komplikácia, ktorú si Huawei vytvoril tým, že chcel použiť vlastný štandard a nie zaužívané microSD karty. Druhým výrazným vylepšením je rýchlosť nabíjania, ktorú P50 Pocket podporuje. Ide totiž o podporu 40 W rýchlonabíjania, ktoré 15 W nabíjanie v Z Flip 3 doslova ponižuje.

Huawei P50 Pocket: Displeje

Huawei P50 Pocket ponúka dva displeje. Jeden hlavný, 6,9-palcový 21:9 ohybný OLED panel s rozlíšením 2 798 x 1 188 pixelov s podporou 120 Hz obnovovacej frekvencie, ktorý sa vám ukáže keď telefón otvoríte a ten druhý sa nachádza v spomínanej „dvojplatničke“. S kalibráciu pre farebný priestor DCI-P3 je displej na P50 Pocket fantastickým panelom, na ktorý je radosť pozerať sa. Súvislú plochu presného podania farieb prerúša jedine malý otvor pre 10,7 Mpx predný fotoaparát, ktorý si po chvíli prestanete všímať. Či už budete neúnavne sledovať sociálne siete alebo si pustíte YouTube video či začnete pozerať Netflix, sklamaní neostanete. P50 Pocket je v tomto smere perfektne vybaveným telefónom, ktorý sa nestratí ani na priamom slnečnom svetle. Na klasické neohybné smartfóny však pochopiteľne nemá nárok.

Huawei P50 Pocket: Výkon a výdrž batérie

Huawei P50 Pocket je vybavený minuloročným vlajkovým čipsetom Snapdragon 888 (bez 5G), ktorý je aj v roku 2022 dosť výkonný pre všetky typy aplikácií. Spoločnosť mu robí 8 GB operačnej pamäte RAM256 GB úložisko. Výbavu ukončuje štedrá 4 000 mAh batéria, ktorú Huawei rozdelil do dvoch segmentov uložených v spodnej a dolnej časti telefónu. Zariadenie však aj napriek tomu, že nemá 12 GB RAM alebo rôzne vymoženosti, ktoré mu rozhodnutie Spojených štátov amerických vzalo, vynikajúci výkon. Na telefón som cez APKPure tradične nainštaloval Geekbench a spustil testy. Výsledky boli, hoc stále vysoké, o niečo nižšie než v prípade Galaxy Z Flip 3. Neviem či je to kvôli horšej optimalizácii alebo kvôli tomu, že Snapdragon 888 okrem podpory 5G stratil aj kus výpočtových svalov. Každopádne, aj napriek tomu ide stále o výkonný telefón, ktorý sa popasuje so všetkými výzvami. Len pre úplnosť, P50 Pocket v Geekbench 5 dosiahol 906 bodov (single-core), resp. 3 070 bodov (multi-core). Z Flip 3 v rovnakom teste dosiahol 1 096 bodov (single-core), resp. 3 344 bodov (multi-core). Posuňme sa od výkonu k batérii a ach jaj. Bohužiaľ, 4 000 mAh batéria aj napriek väčšej kapacite nedokáže telefón držať pri živote dlhšie než 3 300 mAh batéria v Z Flip 3. To je prekvapujúce, keďže batéria v Z Flip 3 nie je žiadne víťazstvo a v recenzii sme ju označili za jeho najslabšiu časť. Od Huawei P50 Pocket tak nečakajte dvojdňovú výdrž, práve naopak, jeden deň je to najviac, čo by ste mali očakávať.

Huawei P50 Pocket: Softvér

Skladací smartfón od Huawei poháňa orezaná forma Androidu s nadstavbou EMUI. Operačný systém pôsobí aj vyzerá ako Android, no skutočným Androidom tak úplne nie je. Rovnako ako v predchádzajúcich a pravdepodobne aj ďalších smartfónoch nie je v P50 Pocket možné používať služby Google ako napríklad Google mapy, YouTube alebo Google disk. To je pre ľudí, ktorí si na Google služby zvykli alebo museli zvyknúť obrovská prekážka, ktorá sa nedá pohodlne preskočiť. Situácia okolo podporovaných aplikácií sa neustále mení a do AppGallery (obchod s aplikáciami od Huawei) neustále pribúdajú nové a nové aplikácie. Aj napriek tomu sa však ponuka nedá porovnať s čistou enormitou Google Play. Huawei P50 Pocket však prináša niekoľko šikovných softvérových trikov, ktoré sa možno naučil od konkurenčného produktu z dielne juhokórejského výrobcu. Spomeniem napríklad rozloženie ovládacích prvkov vo fotoaparáte tak, že sa v prípade zohnutia telefónu do 90-stupňového uhla zobrazujú na spodnej časti, zatiaľ čo hľadáčik foťáku v tej hornej.

Huawei P50 Pocket: Fotoaparáty

Jedna vec išla Huawei vždy lepšie než ostatným. Bola to kvalita fotoaparátov, ktoré sa miestami správali neporazitelne. Expertíza, ktorú do firmy priniesli špecialisti z nemeckej spoločnosti Leica sa odrazila nielen na zariadeniach z predošlých rokov, ale aj na tých dnešných, hoc s nemeckou firmou už Číňania nespolupracujú. Huawei P50 Pocket síce nevyhrá v rebríčku najlepších mobilných fotoaparátov, no nenechá sa ani zahanbiť. Jeho 40 Mpx f/1.8 fotoaparát je pohodlne lepší než ten, ktorý Samsung využil v Z Flip 3. Na výber máte z troch hlavných objektívov, z ktorých sú na tradičné fotenie a natáčanie videí určené len dva. K dispozícii tak budete mať 40 Mpx hlavný snímač a 13 Mpx ultraširokouhlý senzor. Tretí 32 Mpx objektív Huawei označuje ako „Ultra Spectrum“ a v kombinácii so špecializovaným senzorom využíva na vyladenie hĺbky ostrosti a upravenie farieb.
Na fotke môžete vidieť na modro, resp. fialovo zafarbenú oblasť, ktorú okuliare chránia pred UV svetlom.
Poteší aj spomínaný UV režim, ktorý využíva samostatné mini UV svetlo, ktoré je vhodné na kontrolovanie kompletnosti natretia krému na opaľovanie. Tí odvážnejší ho môžu použiť na dôkladnú kontrolu hotelovej izby. Teraz ale neviem či je lepšie to zisťovať alebo nie. Selfie je s Huawei P50 Pocket jedna radosť fotiť. Máte totiž na výber či použijete 10,7 Mpx predný fotoaparát alebo hlavný 40 Mpx fotoaparát, ktorý odporúčam všetkými desiatimi. Nielen, že dostanete výrazne jasnejší záber plný detailov, zároveň ho môžete použiť aj v zhoršených svetelných podmienok.

Huawei P50 Pocket: Verdikt

Prvé „véčko“ od Huawei je, aspoň pre mňa osobne, miernym sklamaním. Nehovorím to preto, lebo ide o zlý telefón. Objektívne je síce horším a drahším zariadením než Z Flip 3, hovorím to však hlavne preto, lebo vidím, čo Huawei mohol spraviť, ak by mal prístup ku všetkému tomu, čo jeho konkurencia. Vidím hlavne nevyužitý potenciál nakopnúť konkurenčný boj na 110 % a prinútiť tak Samsung, Motorolu a ďalších snažiť sa o čosi viac. Z toho by sme, koniec koncov, profitovali hlavne my, koncoví zákazníci. Takto som dva týždne testoval telefón, ktorý by si reálne na Slovensku malo kúpiť len veľmi malé percento ľudí. V prípade P50 Pocket však budem rád, ak sa budem mýliť. Odporučil by som ho svojim blízkym a tým pádom aj vám? V stave, v ktorom je momentálne Huawei kvôli obchodným reštrikciám, bohužiaľ, nie.
PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia a dizajn
80 %
Displej
90 %
Fotoaparáty
85 %
Výkon
90 %
Výdrž batérie
75 %
Softvér
65 %